Categories
SiSC

Voluntariatul și toate fețele sale

„90% din voluntari au raportat sentimente de realizare personală și din ce în ce mai puține emoții negative.”, „Un studiu a arătat că voluntarii au stima de sine mai ridicată și sănătatea fizică îmbunătățită.”, „Voluntarii contribuie cu 200 de milioane de dolari la economia Australiei, ajutând țara să evolueze.”, „Cercetătorii spun că 40% din voluntari au ajuns să facă această muncă deoarece un prieten le-a sugerat asta.”.
Auzim din ce în ce mai des genul acesta de informații. Sunt neclasificate și nu este un mister că voluntariatul are un impact foarte mare asupra lumii, contribuind zilnic la dezvoltarea ei, dar și asupra omului, aducându-i numeroase beneficii atât pe plan personal, cât și profesional. Voluntariatul îți oferă șansa să contribui la comunitatea și lumea în care mereu ai vrut să trăiești. Cum îți oferă această șansă? Ei bine, în funcție de problema asupra căreia vrei să-ți lași amprenta, prin voluntariat, poți face lucruri mărețe de care nu te-ai gândit vreodată că ești capabil.
Poți contribui la educația copiilor și tinerilor mai puțin norocoși. Mai mult, poți contribui chiar la drumul către un prim loc de muncă, respectiv o carieră de succes al unui tânăr. Există numeroase organizații ce se remarcă prin proiecte care ajută copiii din medii defavorizate să aibă acces la educație și la informațiile la care noi avem acces zi de zi. În plus, poți sări în ajutorul celor care au avut deja un contact cu mediul academic, dar cărora le este greu să pornească pe piața muncii.
Dacă mereu ai avut măcar o mică dorință de a contribui la rezolvarea adevăratelor probleme cu care se confruntă oamenii mai puțin norocoși din toată lumea, voluntariatul pentru cauze umanitare îți oferă oportunitatea de a face acest pas, luptând pentru o viață mai bună a lor.
Nu în ultimul rând, poți face voluntariat pentru mediul înconjurător, iar dacă ești un artist înnăscut, îți poți oferi ajutorul la teatru, la bibliotecă sau la evenimentele culturale de mare amploare. Ce poate fi mai frumos decât să vânezi aceste emoții privilegiate aduse de artă și să susții ceva ce ne face viețile mai frumoase?
Indiferent de tipul voluntariatului pe care alegi să-l practici, contribuția ta va face o diferență semnificativă de care atât tu, cât și oamenii din jurul tău aveți nevoie. Voluntariatul te schimbă și îți oferă o nouă perspectivă asupra lucrurilor din viața ta, iar de cele mai multe ori este lipiciul care ne aduce aproape pe noi ca oameni și ne face să fim o echipă.

Elena-Alexandra Duduță
Membru Departament Educațional
Sindicatul Studenților din Cibernetică