Categories
ASE CSIE Facultate SiSC

Lămuriri cu privire la calcularea notei finale

facts

Legat de subiectul cu nota 5, în septembrie 2017 s-a dat o decizie de a se modifica Regulamentul privind activitatea pentru studiile universitare de licență. Decizia a fost votată și adoptată de Senatul Universitar și, teoretic, conform acesteia, un student poate promova o materie chiar dacă la examenul din sesiune ia mai puțin de 5, cu amendamentul ca această notă de la examenul din sesiune, cumulată cu nota din seminar, să fie mai mare sau egală cu 5.

Profesorii au fost informați de această schimbare, însă s-a creat o ambiguitate din cauza unei probleme de interpretare a sintagmei „evaluare finală”, aflată la articolul 40 din acest regulament. Pe de o parte, aceasta poate însemna examen din sesiune + seminar, ceea ce s-a și dorit în urma modificării regulamentului. Pe de altă parte, nu există în regulament specificat explicit ce înseamnă această sintagmă, de aici problemele de interpretare și de, teoretic, nerespectare a acestuia. Totuși, la alte articole din regulament apare cuvântul „examen” și nu „evaluare finală”, iar în articolul 42 se poate interpreta mai ușor o distincție între ce înseamnă „evaluare” și „examen”.

În momentul de față situația nu este în totalitate clară, întrucât părțile implicate au o viziune diferită asupra acesteia, fiecare venind cu argumente de luat în seamă. La majoritatea disciplinelor din CSIE și la alte facultăți s-a aplicat regulamentul cu interpretarea sintagmei „evaluare finală” ca fiind nota din seminar + nota din examen, astfel că, dacă nota din examen era sub 5, iar cea din seminar + examen ponderate era minim 5, studentul era admis.

Consiliul de Administrație a făcut deja o ședință pentru a clarifica faptul că trebuie aplicată această metodă în toate cazurile. Dacă există situații în care nu s-a aplicat, studenții au dreptul de a face contestație (de recomandat comună), prin care să ceară aplicarea regulamentului așa cum sugerează CA. Contestații deja există, iar domnii profesori așteaptă o poziție oficială a Serviciului Juridic din ASE pe acest subiect pentru a ști cum se raportează la acele contestații, respectând și Legea Educației.

Nu în ultimul rând, membrii Consiliului Facultății, studenții reprezentanți și Sindicatul Studenților din Cibernetică (SiSC) încearcă să clarifice toate nelămuririle, alături de Senatul Studenților, pentru a soluționa această problemă cât mai curând. Vă ținem la curent cu orice noutate pe acest subiect.


Tănescu Hortensia – Director departament Educațional (SiSC) și membru în Consiliul Facultății CSIE