Categories
Oportunități Timp Liber

Voluntariat și studenție – două jumătăți ale aceluiași întreg

       În următoarea perioadă, sunt sigur că o să auziți de nenumărate ori că „SiSC-ul îți oferă exact atât cât îi oferi și tu!”. Poate o să existe perioade în care o să simțiți că sunteți epuizați de tot ce se întâmplă în jurul vostru, iar tot ce aveți nevoie este o pauză, dar mai mult ca sigur o să fie și momente în care viața o să pară că nu a fost nicicând mai dulce decât în acea clipă. Oricum ar fi, știm cu toții că asta face cu adevărat ca viața să merite să fie trăită.

 

       Un obicei pe care îl consider minunat și pe care mă bucur că îl avem este acela de a face poze în orice ipostaze: la final de ședințe, la ieșiri, pe holurile facultății sau în Grădina Ciberneticii. Din când în când, mă mai uit la pozele de dinainte de a începe facultatea și văd alt om: poate mai odihnit, poate mai naiv, poate mai optimist decât ar fi cazul. Inevitabil, fac comparația cu mine de acum, care are câteva fire albe în cap, început de riduri de expresie și un alt mod de a se mișca în viață, puțin mai grav decât m-aș fi așteptat. Uitându-mă la pozele din ultimii doi ani, începând cu cele făcute pe Zoom, iar mai apoi prin parcuri și cafenele, văd, mai presus decât cele enumerate mai sus, o familie alături de care am crescut, care m-a modelat și pe care am modelat-o cât am putut.

 

       Voluntariatul și studenția sunt două elemente ce își dau sens unul altuia. O studenție fără un scop diferit de cel al învățării, care deși este nobil, și în același timp sărac, este o perioadă de timp care strigă a potențial irosit și timp pierdut. Nu cred că la finalul facultății sau la 10 ani după terminarea acesteia există cineva care să își fi dorit să fi învățat mai mult. Voluntariatul fără studenție se apropie mai tare decât ar trebui de un loc de muncă, deoarece oamenii poate se află la momente diferite ale vieții lor, cu bucurii și greutăți de neînțeles pentru celălalt. În cazul în care pe toți ne amenință cu măciuci înflăcărate o restanță la POO, parcă nu mai par atât de înfricoșătoare precum erau la început, singurătatea nu mai este acolo să deformeze și mai tare aparența materiei.

 

       În cele din urmă, fie că hotărâți să ni vă alăturați, fie că nu, cel mai important aspect al acestei etape, pe care nu trebuie să îl pierdeți din vedere, este acela că perioada studenției este pentru crescut și pentru profitat de fiecare oportunitate ce vă apare în cale. Unele vor fi mai evidente, altele mai subtile, dar întotdeauna păstrați aproape ideea de a deveni oamenii pe care îi admirați când erați mici, bineînțeles, alături de alți oameni pe măsura acestui vis, care este, de obicei, la o hotărâre distanță. Iar sensul studenției și-l dă fiecare dintre noi, singura diferență este cât de inspirați suntem atunci când facem alegerile.

 

Radu Tîrhoacă

Membru Departamentul Educațional

Sindicatul Studenților din Cibernetică (SiSC)