În perioada studenției nu de puține ori auzim despre voluntariat. Fie că avem colegi voluntari, fie că ne intersectăm cu diferite organizații studențești, aflăm din ce în ce mai des cât de benefic este voluntariatul pentru noi și cât de mult ne ajută să ne dezvoltăm. Hm, chiar așa să fie oare?
Încă din prima mea zi de studentă am întâlnit pe holurile facultății o mulțime de voluntari zâmbitori, ce purtau cu mândrie tricourile organizațiilor din care făceau parte. Cum dedicarea, amabilitatea și poveștile lor captivante mi-au trezit curiozitatea, m-am hotărât și eu să acord o șansă voluntariatului. Un an mai târziu, pot spune că într-adevăr, toate beneficiile despre care ni se povestește există și sunt chiar mult mai profunde decât am fi crezut.
Bineînțeles, în capul listei cu avantaje se plasează dezvoltarea noastră atât personală, cât și profesională. Începând cu procesul de recrutare, fără să ne dăm seama, trecem printr-o serie de transformări, ce ne conduc treptat spre maturitate. Cunoaștem noi oameni, schimbăm idei și păreri și, încetul cu încetul, simțim că facem parte cu toții dintr-o mare familie.
Voluntariatul reprezintă, fără doar și poate, o „simulare” ce ne pregătește pentru viața de adult și pentru viitorul job. Dincolo de faptul că aduce un plus important la CV, dobândim experiență atât pe partea de soft skills, cât și pe partea de hard skills. Într-o organizație lucrurile se desfășoară similar vieții dintr-o companie. Responsabilitățile sunt împărțite între mai multe departamente, fiecare membru având propriile sarcini. Astfel, învățăm cât de important este să respectăm un deadline, cum să ne obișnuim cu munca în condiții de presiune și stres și conștientizăm cât de mult poate influența o singură persoană parcursul întregii echipe.
Sunt sigură că mulți studenți s-au întrebat cel puțin o dată: cum aș avea timp de voluntariat, de facultate și de ieșirile cu prietenii? Ei bine, există timp suficient pentru toate, mai ales dacă ne dorim acest lucru. Totul stă într-o organizare eficientă, ceea ce voluntariatul ne ajută să dobândim. Devenim mult mai responsabili și atenți la felul în care ne petrecem timpul, ne dăm seama că fiecare moment este prețios și poate fi valorificat pentru a face ceva productiv.
Dincolo de responsabilități, task-uri și deadline-uri, voluntariatul reprezintă prietenie, familie. Ne apropiem de oameni alături de care vom împărtăși o mulțime de amintiri și momente frumoase. Nimic nu se compară cu distracția dintr-un teambuilding, cu ieșirile la cafenele sau cinema, sau cu ședințele ce se prelungesc uneori chiar și până târziu în noapte. Cu toții ne implicăm emoțional și ne dedicăm unei cauze comune, împărțind la final satisfacția muncii duse la bun sfârșit cu succes.
Pentru mine, experiența voluntariatului reprezintă în același timp o plăcere, o provocare, o ieșire din zona de confort și o oportunitate continuă către descoperirea de sine. Pe lângă faptul că am avut un prim an de facultate mult mai palpitant, în care nu am avut timp să mă plictisesc, am descoperit că sunt capabilă de mult mai multe decât aș fi crezut. Am învățat să am mai multă încredere în mine și să îmi expun de fiecare dată punctul de vedere, căci chiar voi fi ascultată.
Închei acest articol cu speranța că v-am convins măcar puțin să acordați o șansă voluntariatului. Vă încurajez să analizați bine situația și să vă implicați în procesele de recrutare ce vor avea loc curând în majoritatea organizațiilor studențești. Voluntariatul reprezintă cu adevărat o experiență unică ce dă o semnificație mai profundă studenției.
Miruna – Maria Pohoață
Membru Departament Educațional
Sindicatul Studenților din Cibernetică (SiSC)