Categories
SiSC

Muncă, facultate și de toate – Dr. Job răspunde

Parcă ieri abia intrasei la facultate și gândul de a avea un job era la mare depărtare, știai ceva de „făcut practică” prin anul al doilea dar cam acolo te gândeai că va rămâne ideea de muncă pentru următorii ani. Acum ți-ai schimbat părerea, oarecum, și nu știi de unde să începi. Tocmai din acest motiv am pregătit acest articol pentru tine, așa că hai să vedem care sunt cele mai des întâlnite întrebări legate de joburi.

Care e diferența dintre job și internship?

În principiu, internshipurile sunt pe o perioadă determinată de maximum 6 luni, după care, poți avea șansa să primești un loc de muncă într-o companie. Joburile, în schimb, sunt pe perioadă nedeterminată și, de obicei, cer puțină experiență. Beneficiile diferă de la companie la companie, însă printre ele se numără asigurarea de sănătate privată și abonamente reduse la săli de fitness.

Care ar fi pașii pentru a mă angaja?

În primul rând, un CV bine făcut. Europass nu mai este atât de folosit în cadrul companiilor, de aceea recomandăm realizarea lui într-un program separat, cum ar fi Canva. Alege un design care îți place, completează-l atât în limba română, cât și în limba engleză și gata! De asemenea, creează-ți un cont pe Linkedin și Hippo, astfel găsești mai ușor joburi în domeniile care te interesează sau poți fi chiar contactat de recruiteri care ți-au găsit profilul. Încearcă să îți alegi domeniile și tipurile de joburi care te interesează și caută în funcție de filtrele pe care ei le pun la dispoziție.

Cum pot învăța tehnologii și concepte care nu se predau în facultate?

Workshop, workshop și iar workshop. Tot mai multe companii pun la dispoziția studenților workshopuri sau webinare pentru a-i învăța anumite tehnologii sau concepte. De asemenea, și la noi în facultate se organizează frecvent proiecte care te pun în relație cu posibili angajatori, precum ITFest, Spring IT sau Tap That Job. Înscrie-te și participă la cât mai multe evenimente de acest gen pentru a descoperi detalii legate de domeniul IT și de piața muncii.

Poți balansa un job și facultatea în același timp?

Aici, răspunsul stă în contextul fiecăruia. Dacă locul de muncă este flexibil și ești dispus să lucrezi puțin mai mult pentru facultate, cu siguranță este posibil. Nu te supraîncărca, totuși! Ia lucrurile pe rând și nu te grăbi în luarea deciziilor, căci totul stă în prioritățile tale.

Cum mă pregătesc pentru interviu?

Prima interacțiune cu recruiterii înseamnă mult în ceea ce privește părerea lor despre tine. Dacă nu știi răspunsul la o întrebare și nu ai idee ce să spui, cel mai bine este să admiți acest lucru, astfel le arăți oamenilor că ești dispus să primești feedback și că mereu vei cere ajutorul dacă acest lucru este necesar. Cu toate acestea, încearcă să cauți informații în legătură cu domeniul și compania la care ai aplicat înainte de interviu pentru a evita astfel de situații.

Am aplicat pentru un job și am fost respins, cum pot evita asta de acum încolo?

Nu e sfârșitul lumii! Doar pentru că ai primit un răspuns negativ asta nu înseamnă că nu mai ai nicio șansă. Dacă este posibil, cere un feedback personalizat de la recruiter și pe viitor încearcă să ții cont de el. De asemenea, continuă să îți depui CV-ul, deoarece numai așa îți poți menține continuitatea căutării și te poți obișnui cu procesul.

 

Așadar, sperăm că te-am ajutat măcar puțin în căutarea locului de muncă ideal și că te simți mai stăpân pe tine în ceea ce privește cunoștințele tale.

 

XOXO,

Dr. Job.

 

Sarighioleanu Andreea

Membru Departament Educațional

Sindicatul Studenților din Cibernetică (SiSC)