Categories
SiSC Timp Liber

End of Year Wrap – Romanian Sport edition

 End of Year Wrap – Romanian Sport edition

220 de zile, 10 ore, 31 de minute și 20 de secunde… atât a mai rămas, când mă apuc să scriu acest articol, până la unul dintre cele mai vechi și prestigioase evenimente sportive: Jocurile Olimpice de vară. Parisul, gazda acestui minunat spectacol multisportiv, se pregătește pentru primirea a 10.500 de sportivi din 206 țări, a peste 15 milioane de spectatori din toată lumea și găzduirea a 329 de evenimente din 32 de sporturi

 

Cu toate acestea, nu doar orașul gazdă se pregătește intens pentru vara ce urmează! În întreaga lume, sportivi de toate vârstele și din toate disciplinele au doar un singur țel în minte – calificarea la Jocurile Olimpice! Desigur, poate nu toți sportivii, pentru că, așa cum ne-am obișnuit, odată cu Jocurile Olimpice se mai desfășoară încă un campionat care atrage audiențe record de miliarde de telespectatori – Campionatul European de Fotbal, ce se desfășoară în această ediție în Germania.

 

Având atâtea evenimente sportive la care ne putem uita vara viitoare, ar mai trebui doar să decidem cu cine ținem. Păi… cu România, bineînțeles! Până în momentul de față avem 61 de sportivi calificați la Jocurile Olimpice (plus câțiva care se mai pot califica), iar echipa națională de fotbal a reușit să se califice la EURO 2024. 

 

Dar deja ne-am dus cu gândul prea departe! Mai este timp până în iulie. Până atunci ar trebui să ne amintim rezultatele care ne-au adus până aici și cum Spotify a lansat End of Year Wrap, m-am gândit să vă prezint în cele ce urmează rezultatele remarcabile ale sportivilor români în anul 2023. Sunteți gata? On your marks, get set, go!

 

 

Fotbal

 

Dacă trăiești într-o peșteră sau nu ai mai ieșit din casă de o lună, te anunț că România a reușit să se califice, după o pauză de 8 ani, la Campionatul European! Deși nu mai dispunem de Generația de Aur, tricolorii au reușit să câștige grupa I a turneului preliminar, învingând în ultimele două meciuri pe Israel în deplasare, într-un meci în care am fost conduși din minutul 2, dar în care am putut să strigăm din nou Gooooool Hagiiiii!, respectiv pe Elveția 1-0 acasă, în fața a peste 50.000 de români, prin golul lui Alibec și prin paradele portarului Horațiu Moldovan și jocul aproape perfect făcut de defensiva noastră! 

 

Această campanie de calificare ne-a adus o echipă națională a României care și-a îndeplinit misiunea cu echipele mici și care, deși ne-a dat emoții de multe ori, a reușit să obțină rezultate foarte bune cu contracandidatele la calificare, ieșind neînvinsă după cele 10 meciuri! Dacă ar fi să aleg un meci preferat, ar fi cel din Elveția, când tricolorii au întors un scor de 2-0 prin golurile marcate de Mihăilă în minutele 89 și 90+2. Dacă aș fi închis televizorul în minutul 85, cum am vrut de altfel, aș fi rămas cu impresia unui nou meci slab făcut în fața unei naționale mai bine cotate decât noi, dar care nu a impresionat în ultima vreme, un meci în care ne-a fost frică să jucăm, în care am adoptat o poziție defensivă, jucând cu 5 fundași, de parcă ne așteptam să vină Ronaldo, Messi și Kane peste noi. Însă, fotbalul, sportul în general, găsește o cale să te surprindă! În trei minute, tricolorii au reușit un veritabil plot-twist, arătându-le elvețienilor că trebuiau să aștepte fluierul final până să înceapă sărbătoarea și oferindu-ne nouă, suporterilor, speranța unei calificări, a unui viitor mai bun!

 

Norocul nu a fost cu noi doar în preliminarii, pentru că, în urma tragerii la sorți, avem parte de o grupă facilă (mai bine zis cât se poate de facilă la un Campionat European) din care fac parte Belgia, Slovacia și câștigătoarea play-off-ului B. Dar știți vorba aceea Dumnezeu îți dă, dar nu îți bagă și-n traistă, așa că tricolorii vor avea trei finale în această grupă, iar noi sperăm că vor reuși rezultate care să ne facă să strigăm din nou cu bucurie ROMÂNIA, ROMÂNIA, OLE OLE OLE!

 

 

Tenis

 

Într-o perioadă în care racheta numărul 1 a României este scoasă din joc de proceduri birocratice, neprimind încă un verdict final și fiind amânată de peste un an de zile, ne-am gândi că tenisul feminin românesc s-ar duce de râpă. Cu toate acestea, am încheiat anul cu patru jucătoare în top 100: Sorana Cîrstea (26 WTA), Ana Bogdan (66 WTA), Irina Begu (75 WTA) și Jaqueline Cristian (91 WTA). 

Dintre ele, Sorana Cîrstea a reprezentat cel mai cu succes România, reușind la 33 de ani un sezon care aduce aminte de perioada sa de glorie din 2009. Sportiva noastră a ajuns în semifinale la turneul WTA 1000 de la Miami, a făcut sfert de finală la Indian Wells și, unul dintre cele mai bune rezultate ale carierei sale, a ajuns în ultimele 8 jucătoare la turneul de Mare Șlem US Open. În cadrul celui din urmă, a obținut victorii cu nume răsunătoare din circuit, cum ar fi: Elena Rybakina – fostă câștigătoare la Wimbledon – și Belinda Bencic – campioană olimpică en-titre, iar la turneul de la Miami a reușit să o învingă în două seturi pe Aryna Sabalenka, câștigătoarea de la Australian Open și numărul 2 mondial.

De asemenea, nu putem ignora performanțele pe care le-a obținut Gabriela Ruse la dublu. Alături de ucrainiana Marta Kostyuk, românca a ajuns în semifinale la turneul de Grand Slam Australian Open după ce a trecut de favoritele numărul 4, Storm Hunter și Elise Mertens, cu scorul de 7-6 (6), 2-6, 6-4, la capătul unui meci maraton care a durat două ore și 30 de minute de joc. De asemenea, jucătoarea noastră a ajuns în finala turneului WTA 250 de la Cluj-Napoca, singurul turneu de asemenea anvergură din țara noastră. 

Deși putem spune că ne descurcăm bine momentan la acest sport, nici viitorul nu sună rău! Mara Gae a reușit o performanță de neegalat în ultimii 18 ani! Sportiva legitimată la CS Dinamo București a câștigat finala probei de dublu a turneul US Open la juniori. Acest loc întâi vine după ce în vară, Mara a devenit campioană europeană la dublu U18, alături de Cara Maria Meşter, titlu pe care România nu a mai reuşit să îl obţină în ultimii 20 de ani.

 

 

 Canotaj

 

Fiind unul dintre sporturile românești care a atras toate privirile în ultimii ani prin numărul mare de medalii câștigate, canotajul românesc nu au dezamăgit nici în acest an! Grație performanțelor obținute avem calificate la Jocurile Olimpice 11 echipaje, multe dintre ele având șanse reale la o medalie. 

 

Poate cel mai cunoscut echipaj este cel format din Simona Radiș și Ancuța Bodnar. Cele două canotoare, campioane olimpice en-titre și neinvinse din 2019, au cucerit aurul atât la Campionatul European de la Bled, cât și la Campionatele Mondiale de la Belgrad și se află în pole-position pentru încă un aur olimpic. De asemenea, dacă ar fi să vedem parcursul României per total la canotaj în 2023, am vedea unul dintre cele mai bogate palmarese – anul acesta au fost cucerite 39 de medalii la competițiile internaționale importante și imnul național a fost cântat de 24 de ori. 

 

Ca să trecem în revistă toate rezultatele obținute de Federația de Canotaj ne-ar mai trebui pe puțin 2-3 pagini, însă vă las aici bilanțul medaliilor din anul 2023 de care și Ivan Patzaichin ar fi mândru: 5 la Campionatele Mondiale de seniori (2 de aur, 1 argint, 2 bronz), 6 la Campionatul European de seniori (5 de aur, 1 de argint), 9 la Campionatele Europenele de tineret (8 de aur și 1 de argint), 2 la Campionatele Mondiale de tineret (2 de aur), 5 la Campionatele Europene de juniori (2 de aur, 3 de argint), 6 la Campionatele Mondiale de juniori (3 de aur, 3 de bronz). 

 

Le urăm canotorilor români să continue să domine acest sport și să revină în țară cu cât mai multe medalii și în 2024!

 

 

Natație

 

Deși nu a reușit să își apere titlurile mondiale la 100 și 200 metri liber cucerite în 2022, David Popovici continuă să fie unul dintre sportivii de top din natație, obținând calificarea la Jocurile Olimpice, într-un an în care a susținut atât examenul de bacalaureat, cât și admiterea la Universitatea din București.

 

Acesta a câștigat bronzul în proba de 100 metri liber la Campionatele Europene de înot în bazin scurt ce s-au desfășurat chiar la Otopeni și a participat în finala probei de 200 metri liber, clasându-se pe locul 4. Cu toate acestea, sportivul a dat dovadă de tărie caracter și fair-play, felicitându-și adversarii și mulțumind publicului numeros ce s-a prezentat la Otopeni pentru a susține reprezentanții României. Pe treapta a treia a podiumului a urcat și Andrei Ungur în proba de 100 metri spate. De asemenea, Vlad Stancu este și el calificat la Jocurile Olimpice grație rezultatelor obținute în acest an.

 

Acestor rezultate li se adaugă performanța de neegalat a săritorilor de la mare înălțime Constantin Popovici (coincidență de nume cu cel menționat anterior, dar amândoi mari sportivi în disciplinele lor) și Cătălin Preda, care au obținut în cadrul Campionatului Mondial din Japonia medalia de aur, respectiv argint la high diving, 27 metri. Cei doi s-au calificat la Jocurile Olimpice și ne promit medalii olimpice.

 

 

Tenis de masă

 

Când te gândești la tenisul de masă românesc primele nume care îți vin în minte sunt Bernadette Szőcs și Elizabeta Samara, cele mai de succes reprezentante ale României din ultimii 10 ani. Anul acesta au avut rezultate pe măsură și par să fie într-o perioadă foarte bună a carierei! Împreună cu colegele lor din naționala feminină, au reușit să obțină titlul de vicecampioane europene după ce au fost înfrânte de Germania în finala Campionatului European pe echipe de la Malmo. 

 

Tot în 2023, la Jocurile Europene de la Cracovia, România a obţinut patru medalii: aur prin Bernadette Szocs şi cu echipa feminină (Bernadette Szocs, Elizabeta Samara, Andreea Dragoman, Adina Diaconu), bronz prin Elizabeta Samara şi perechea Ovidiu Ionescu/Bernadette Szocs la dublu mixt. Într-un interviu acordat după terminarea Campionatului European, Bernadette Szocs a spus că are speranțe mari pentru Jocurile Olimpice și speră la o medalie, având în vedere că traversează prin cea mai bună parte a carierei sale, fiind numărul 12 mondial.

 

 

Haltere

 

Deși poate părea un sport plictisitor și destul de simplu, el este o combinație spectaculoasă de control, concentrare și forță brută, oferind o experiență atletică captivantă. Poate că nu v-am convins să îl urmăriți, însă vă pot spune că România are reprezentanți fruntași în competițiile lumii la această disciplină!

 

La 71 de kilograme, Loredana Toma nu a avut rivală, reușind să ridice 130 de kilograme la stilul aruncat, iar la smuls 110. În total 240 de kilograme, performanțe ce i-au adus trei medalii de aur la Campionatul European de la Erevan. Acesta este al cincilea titlu european consecutiv câștigat de sportiva noastră. De asemenea, România s-a întors de la Erevan, per total, cu 14 medalii – 9 de aur, trei de argint și două de bronz, Valentina Mihaela Cambei şi Andreea Codruța cucerind și ele trei medalii de aur, la 49 kg, respectiv 55 kg.

 

 

Box

 

Boxul românesc, marcant prin tradiție și performanță, a dat naștere unor mari campioni precum Nicolae Linca, Leonard Doroftei și Lucian Bute, reprezentând determinare și succes în sportul mondial. Pe urmele acestora se află și pugilista Lăcrămioara Perijoc, sportiva care a cucerit în 2022 medalia mondială de argint, prima medalie a boxului feminin românesc la Mondiale după 2008, și care în 2023 își continuă ascensiunea prin câștigarea medaliei de argint la Jocurile Europene de la Cracovia, asigurându-și calificarea la Jocurile Olimpice.

 

 

Minifotbal

 

Deși cuvântul mini apare în denumire, acesta nu știrbește cu nimic bucuria și mândria națională pe care reprezentativa României a adus-o întregii țări odată cu cucerirea titlului de campioni mondiali. Cu toate că România are un palmares bun la această competiție, cucerind două medalii de bronz în 2015 și 2019, tricolorii au rescris istoria și au câștigat finala Campionatului Mondial de Minifotbal într-un mod care va fi povestit peste ani și ani.

 

Cu două minute înaintea fluierului final al marii finale, România era condusă de Kazahstan cu 2-0. Marius Balogh, golgheterul turneului, a egalat cu o „dublă” de senzație, în ultimele secvențe. Ce a urmat a fost un moment ce nu este recomandat celor cu probleme cardiace. S-au executat 30 de lovituri de pedeapsă, iar suspansul a fost la cote maxime, de fiecare dată când suporterii români credeau că urmează să se termine, portarul echipei adverse reușea să apere lovitura câștigătoare. Cel care a fost decisiv și a adus trofeul suprem în România a fost Bogdan Covaci! Astfel, România adaugă în vitrină și un titlu mondial, după cele 6 europene!  

 

Dacă ați reușit să parcurgeți acest articol până la final, vreau doar să adaug că sunt destul de multe discipline și sportivi ce nu au fost acoperiți în acest articol, însă a căror poveste merită spusă. De aceea, vă las aici un link către articolul în care sunt trecuți toți sportivii români calificați la Jocurile Olimpice. Urmează un an important pentru sportul românesc și noi nu putem decât să sperăm că favoriții noștri vor fi la cote înalte și că vom auzi de cât mai multe ori imnul național. Hai, România!

 

Ana-Maria-Daniela Dinu

Membru Departamentul Educațional

Sindicatul Studenților din Cibernetică (SiSC)