Categories
SiSC

Cum poți ajunge mai fericit ajutându-i pe ceilalți?

5 lucruri pe care le-am învățat datorită voluntariatului.

 

Devenind în ultimul timp o modă în rândul studenților și nu numai, probabil și tu te întrebi deseori ce este acela voluntariatul și la ce te ajută. Ei bine, voluntariatul nu poate avea o definiție stabilă. Chiar dacă apare în DEX, tot ceea ce trebuie tu să știi legat de voluntariat este faptul că pentru fiecare persoană în parte, acesta poate însemna ceva diferit.

  • Voluntariat: oportunitatea de a cunoaște persoane noi și de a-ți face o mulțime de prieteni.
  • Voluntariat: pasiunea de a ajuta oamenii.
  • Voluntariat: un avantaj în momentul angajării.

… iar lista ar putea continua la nesfârșit.

În cele ce vor urma îți voi arăta impactul pe care voluntariatul l-a avut asupra mea și cele mai importante lucruri pe care le-am învățat datorită acestuia. Dacă după aceea îți vei dori și tu să te bucuri măcar de un aspect, te asigur că te afli în locul potrivit și mai ai de făcut un singur pas pentru a fi mai aproape de împlinirea visului tău!

  1. Deschide-ți sufletul și mintea în fața oamenilor! Dă frâu liber imaginației și tuturor ideilor… sigur va fi cineva care te va asculta și aprecia!

Cu toții știm cât de copleșitor poate fi uneori un nou început. Facultatea – oameni noi, profesori noi, alte materii, alt oraș, alte oportunități. Voluntariat – oameni noi, prieteni noi, încurajări, aprecieri, spirit de echipă. Cum reușesc cele două să intre în conexiune? Foarte ușor! În momentul în care primești susținerea și încrederea oamenilor care acum puțin timp erau doar niște străini pentru tine, va fi mult mai simplu să relaționezi cu restul persoanelor din jurul tău.

  1. Munca pe care o faci pentru alții = cea mai puternică satisfacție interioară a ta.

Cât de mult contează să îi vezi pe ceilalți fericiți datorită lucrurilor pe care le-ai făcut pentru ei? Enorm! Toate proiectele organizate, toate întrebările primite, toată experiența pe care o acumulezi vor face din tine un om împlinit, fericit și dornic să se implice din ce în ce mai mult.

  1. Nu am mult timp liber. Cum pot mulțumi pe toată lumea?

Vrei să îți spun una dintre cele mai minunate părți cu care voluntariatul vine la pachet? Niciodată nu vei fi obligat să faci ceva ce nu îți place sau să faci mai mult decât poți și îți dorești! O latură foarte importantă pe care am învățat-o din a fi voluntar este aceea că oferi atât de mult cât îți dorești, iar în spatele oricărei acțiuni există înțelegere și compasiune. Nu ai timp să finalizezi un task? Ai o întreagă echipă dispusă să te ajute și să fie acolo pentru tine.

 

  1. Voluntariatul – un avantaj în CV.

Da, este adevărat! Dincolo de aptitudinile profesionale, în momentul angajării contează aproximativ la fel de mult și așa-numitele „soft-skills”. Ce sunt soft-skills? Acestea sunt calitățile prin care te faci remarcat și reușești să ieși din mulțime! Atitudinea ta, felul în care comunici cu cei din jurul tău, modul în care interacționezi cu oamenii. Ce legătură au toate acestea cu voluntariatul? Simplu! În primul rând, vei învăța importanța lucrului în echipă – cum să faci asta, cum să îi asculți pe ceilalți, cum să te faci ascultat. În al doilea rând, vei descoperi necesitatea feedback-ului. Ce este feedback-ul? Pentru mulți dintre noi este cea mai mare motivație de muncă. Te voi lăsa să descoperi singur! De asemenea, vei afla cum să te integrezi într-un mediu nou și cum să fii persoana potrivită la locul potrivit! Contează foarte mult! A, și încă un lucru: activitățile de voluntariat sunt considerate de mulți angajatori drept experiență profesională.

  1. Viața – setarea unor obiective mai realiste.

Nu vreau să te sperii acum spunându-ți că am încetat să mai sper că îmi voi întâlni actorul preferat sau că voi ajunge să vizitez cine știe ce continent sau țară. Ceea ce vreau să spun este că unele viziuni ți se vor schimba, vei învăța să analizezi anumite lucruri din mai multe perspective, iar situațiile de care te vei lovi îți vor dezvălui și alte fețe ale vieții la care poate că nu te-ai gândit până în acel moment. Ceea ce implică a fi voluntar îți va trezi în suflet o serie de întrebări, iar momentele petrecute te vor face să conștientizezi adevărata valoare a vieții, cu tot ceea ce înseamnă prietenie, încredere, ipostaze fericite, situații limită și un necunoscut în care vei pași drept un om bun, împlinit și mereu acolo pentru ceilalți!

Ți-am stârnit curiozitatea? Este momentul tău!

 

Andra Florete

Membru Departament Educațional

Sindicatul Studenților din Cibernetică (SiSC)