AnCSIEtate
Prima dată când am dat întâmplător peste acest joc lingvistic, a marcat și prima interacțiune cu mediul universitar, deoarece l-am întâlnit, fără vreun alt preambul, pe grupul de an al specializării mele. Pentru un boboc, în mare parte privilegiat de lipsa anxietății academice până în acel moment, a fost doar o reinterpretare ludică a unui fenomen în care nu mă regăseam și la care probabil chiar am râs. Retrospectiv, mi-am dat seama că nu este neapărat o glumă atât de creativă, dar cu siguranță e cunoscută de fiecare dintre noi.
Anxietatea în contexte educaționale se datorează unor factori diverși precum presiunea performanței (pentru șoriceii de bibliotecă), perfecționismul (pentru cei cu standarde înalte), presiunea socială și competitivitatea (pentru cei care sunt supravegheați la orice mișcare) sau, dacă ești ca mine, poate procrastinezi și ți-e teamă de eșec. Pe scurt, ești chiar norocos dacă nu faci parte din acest colectiv incluziv, dar ce faci când vrei să ieși de aici?
Pentru că știu cum e să adormi cu greu și cum e să te trezești cu un nod în gât, am întocmit un plan de bătaie împotriva acestei stări de neliniște, cu mențiunea că e important să filtrezi doar ceea ce se potrivește pentru tine, pentru că aici tu ești personajul principal:
Organizează et impera
See what I did there? Disciplina în procesul de învățare e un concept straniu pentru unii dintre noi, iar cele mai bune metode de a o cultiva sunt: stabilirea unui calendar și a unui plan de studiu cu obiectivele tale. Acestea merg mână în mână cu gestionarea cât mai eficientă a timpului pe care îl ai pentru studiu, deci ai grijă să îți setezi limite de timp realiste și să nu te copleșești.
Self-Care
Practică activități care te relaxează pentru a te elibera de stresul acumulat, dormi suficient, asigură-te că ai trei mese pe zi, uită-te la serialul tău preferat și fără mai multe cuvinte: ai grijă de tine. Deși pare că timpul nu e de partea ta, găsește-ți momente pentru hobby-urile tale sau reinventează-te ori de câte ori este nevoie. Durata studenției este scurtă, deci nu o lăsa să te afecteze pe termen lung.
Caută ajutor
Fiecare impediment pe care îl ai la o materie poate fi consultat cu profesorul de curs sau seminar. Mai mult, caută ajutorul prietenilor și colegilor tăi, nu numai din punct de vedere academic, dar și pentru a comunica sentimentele de care trebuie să te eliberezi. Alege să te îndrepți către persoane care te susțin și te îndrumă într-un mod adecvat ție. Ce-i mai reconfortant decât cineva care e mândru de tine?
Ai răbdare
În mod inevitabil, experiența ta este unică și incomparabilă cu cea a colegilor tăi. Încearcă să nu faci comparații care aduc de la sine mai multă presiune asupra ta, fii blând cu tine și amintește-ți că succesul nu este întotdeauna măsurat în rezultate imediate. Fiecare persoană are un ritm propriu de învățare și de dezvoltare, iar ceea ce poate fi potrivit pentru unul nu este neapărat aplicabil pentru altul. Acordă-ți răbdare și înțelegere pentru a-ți atinge obiectivele și nu uita că progresul tău e semnificativ indiferent de cum alegi să îl cuantifici.
Și, cum în ritmul firesc al lucrurilor totul are un final: nu uita să îți admiți emoțiile. Nu încerca să le raționalizezi în exces, pentru că nu au întotdeauna un motiv logic, lasă-le să treacă și recunoaște că sunt temporare. Felul în care te simți acum nu definește întreaga ta experiență sau viitorul tău. Nu uita că nu ești singur și mulți dintre noi suntem predispuși să simțim aceleași lucruri; cine știe, poate ne cunoaștem mai bine decât crezi!
Erika Chetran
Membru Departament Educațional
Sindicatul Studenților din Cibernetică (SiSC)