Imaginează-ți cum te trezești de dimineață buimac, realizezi că nu e chiar dimineață, îți mai verifici o dată cursurile și seminarele din ziua respectivă și îți dai seama că le-ai ratat pe toate. Ai petrecut până târziu în seara precedentă, ai luat primul metrou, dar ai fost convins că te vei trezi la timp pentru o nouă zi de facultate. În timp ce stai pe marginea patului, singur, în camera de cămin, încerci să te convingi că săptămâna următoare vei fi mai responsabil și vei ajunge la toate seminarele, inclusiv cele de la 7:30!
Acum gândește-te cum te ridici din pat încet și te așteaptă o cafea deja făcută. Ai stat până târziu cu prietenii pe Discord, dar știi că tot ce trebuie să faci este să-ți iei laptopul de lângă pat și să începi o nouă zi. Ai tăi sunt și ei la munca, fie de acasă, fie au plecat deja și pare că ai toată libertatea din lume de la tine din cameră. Cursurile trec, seara mănânci împreună cu familia și a doua zi iei totul de la început.
Două tablouri destul de diferite, ambele având propriile avantaje și dezavantaje. Fiecare dintre noi preferă unul în defavoarea celuilalt, însă lucrul cert este că ne-am putut adapta și, dacă va fi nevoie, o vom face încă o dată. Importantă nu este locația sau spațiul unde ne vom petrece timpul, ci puterea de a profita de fiecare oportunitate ce ni se oferă, în orice situație. Având în vedere incertitudinea cu care ne confruntăm, uite câteva lucruri care să te ajute în eventualitatea unei asemenea tranziții:
- Nu te limita doar la cunoscut! Poate grupul tău de prieteni din liceu este încă complet și compact și vă vedeți în fiecare seară. Asta nu înseamnă că noii tăi colegi sunt doar niște oameni care participă la aceleași activități didactice ca tine. Formează conexiuni și nu-ți fie frică să fii omul care inițiază discuții. În mod sigur vei avea nevoie de materiale sau de niște ajutor la câteva materii, iar învățatul în grup îți poate salva sesiunea.
- Încearcă să te implici cât de mult poți în activități în afara facultății! Fie că este vorba de o organizație de voluntariat de care ai auzit sau de un Internship, gândește-te că genul acesta de experiențe îți pot duce studenția la un nou nivel, dar sunt văzute bine și într-un CV. Cu cât ești mai implicat, cu atât te vei dezvolta și vei învăța mai multe despre tine, dar și despre lucrurile care te pasionează.
- Nu-ți pierde niciodată entuziasmul și motivația! E perfect normal ca viața să nu țină tot timpul cu noi. Certitudinea este că fiecare moment trece și noi suntem într-o continuă schimbare. Nu are sens să ne cramponăm în prezent și în nemulțumirile pe care le avem, tot ce putem face este să încercăm să luăm cele mai bune decizii și să ne-o asumăm pe fiecare dintre ele. Un concept celebru spune că dacă singura unealtă pe care o ai este un ciocan, tot ce vezi sunt cuie. Astfel, încearcă să nu lași lucrurile doar să ți se întâmple și creeză-ți singur destinul.
În final, vreau să te încurajez să ai încredere în propriile forțe și să nu te lași influențat de circumstanțele pe care nu le poți controla. Poate toate lucrurile ni se întâmplă cu un motiv și acesta este doar un obstacol pe drumul către locul unde vrem să ajungem cu ardoare. Nu uita, toți suntem împreună în această experiență și dacă ai nevoie de un prieten, suntem la un mesaj distanță.
Teodora Monica Oașe
Membru Departament Educațional
Sindicatul Studenților din Cibernetică (SiSC)