Categories
SiSC Timp Liber

Cronicile cafelei

 

Cronicile cafelei

 

 

Fie că este vorba despre o cană în fiecare dimineață sau mai multe pe parcursul zilei într-o cantitate care le-ar face și pe fetele Gilmore mândre, cafeaua este necesară pentru funcționarea optimă (cei care pot fără sunt de invidiat) și mult mai mult! Aceasta nu doar că este delicioasă și ne încântă simțurile, dar ne oferă și energie atunci când simțim că ne lipsește. 

 

Voi atinge în rândurile ce urmează mai multe aspecte ce au în centru cafeaua și pasiunea mea față de ea, întrucât a devenit un partener indispensabil în provocările studenției și un strop de bucurie în fiecare zi.

 

 

Descoperirea cafelei în viața mea

 

 

Știți cum toți aveam anumite promisiuni în copilărie și ziceam că nu o să facem anumite lucruri când vom fi mai mari? Eu personal spuneam că nu voi bea niciodată cafea. Am crescut evitând cu încăpățânare această băutură până la sfârșitul liceului, întrucât în rarele momente când încercam curioasă din cafeaua părinților care avea un gust amar, îmi displăcea total. Trăiam cu impresia că toată cafeaua se rezumă la cea simplă neagră, însă atunci când am încercat cappucino, a fost dragoste la prima ceașcă!

 

Din momentul în care am început să integrez cafeaua în viața mea, a devenit un punct-cheie, care nu lipsește din rutina zilnică. Dimineața nu poate începe fără aceasta, furnizându-mi energia necesară pentru a duce la bun sfârșit activitățile cotidiene. În plus, cafeaua este pentru mulți dintre noi mai mult decât o simplă băutură, ci o întreagă experiență.

 

 

Cafeaua în viața de zi cu zi

 

 

După ce am căpătat o oarecare experiență în tot ceea ce ține de cafea, încercând de-a lungul timpului de toate, de la cea la ibric sau cea instant la cea din cafenele fancy și explorând diversele forme și arome ale acestei băuturi, pot răspunde oare la întrebarea: cafea acasă sau cumpărată? Ei bine, nu tocmai, deoarece recomand să existe un echilibru în funcție de timpul de care dispui, preferințele gustului, situație financiară și context.

 

Cafeaua preparată acasă reprezintă, în același timp, un ritual relaxant, un moment pe care îl ai tu cu tine, în care îți pui ordine în gânduri sau îți planifici programul zilei care te așteaptă. Însă, cum eu nu sunt deloc matinală, seminarele de la 7:30 îmi permit să mă bucur de acest ritual doar în weekend, ajungând ca în restul săptămânii să-mi cumpăr cafeaua în drum spre facultate.

 

Mai mult, atunci când decizi să nu mergi la anumite cursuri, o pauză la una dintre cafenelele aproape de facultate este tot ce ai nevoie pentru a te motiva să regăsești drumul înapoi spre următorul seminar sau curs. Aceste momente devin mai ales amintiri plăcute, întrucât de multe ori, le consider un pretext pentru a întări relații existente cu colegii. Poveștile de la cafea sunt cele mai memorabile, clipe în care râsetele se amplifică într-un mod cu totul aparte. 

 

 

Unde putem savura cafea ca studenți?

 

 

Fiind atât de adorată de majoritatea oamenilor, există o mulțime de variante în ceea ce privește locațiile de unde îți poți lua cafea, pentru toate bugetele – lucru bun de luat în considerare ca student, mai ales că nu dorești să cheltui mai mulți bani decât o faci deja. Ca variante accesibile ca preț, poți opta pentru binecunoscutele cafenele de tip 5ToGo, Ted’s sau mai neconvenționale, care nu se axează neapărat pe cafea, precum Luca sau orice supermarket, deoarece au prețuri semnificativ mai mici.

 

Deși suntem studenți și încercăm să nu dăm sume exorbitante pe lucruri care nu sunt neapărat necesare, consider că toți avem nevoie de momente care aduc fericire sufletului. Și ce poate fi mai plăcut decât o ieșire la una dintre cafenelele din capitală? Acestea nu sunt doar locații unde bei cafea, sunt și spații care vibrează datorită oamenilor care le calcă pragul, care se adună pentru a socializa și pentru a se bucura de timpul petrecut împreună. Întâlnirile cu prietenii sau momentele de studiu la laptop au alt farmec în localurile primitoare, însoțite de aroma îmbietoare a cafelei, mai ales într-un decor modern, care atrage tinerii prin ambientul deschis și plăcut. Bucureștiul este plin de cafenele, unde îți poți savura băutura preferată, însă voi oferi doar câteva recomandări: Pain au cafe, M60, Origo, Camera din față, Cafelier, Ototo și ORYGYNS Specialty Coffee

 

Ca sfat, când ai timp liber și ești la o plimbare în zonele centrale, poți încerca să fii spontan și să intri în prima cafenea care îți atrage atenția. Foarte posibil să te surprindă plăcut și să o incluzi în lista locațiilor preferate, așa cum mi s-a întâmplat de foarte multe ori.

 

 

Efecte ale cafelei și dependența

 

Dacă ești pasionat de cafea, atunci cel mai probabil ai o listă de motive pentru care acest obicei este nelipsit în rutina de dimineață. Fie că este vorba de gustul intens, energia și abilitatea de a te menține treaz oferită sau pur și simplu de experiența în sine, o ceașcă din aceasta băutură minune este binevenită întotdeauna.

 

Noaptea, însă, este momentul când începi să observi repercusiunile celor minim 2 cafele băute. Adormitul devine o provocare frustrantă, mai ales că te gândești cât de obosit te vei trezi în următoarea dimineață. Și așa se formează un ciclu vicios, întrucât cu maxim 5 ore de somn, nu e de mirare faptul că ai nevoie de cafea că să reușești să te menții cât de cât activ pe parcursul zilei, creându-se o dependență față de aceasta. Cofeina are o multitudine de beneficii, însă consumată în exces poate avea consecințe negative, de aceea am grijă să nu întrec măsura în acest sens, deoarece e important să ne punem sănătatea pe primul loc.

 

Mi s-a întâmplat de câteva ori să îmi inducă și o ușoară anxietate, situație în care am făcut o pauză de câteva zile. Pentru cei care au această problemă în mod regulat, însă își doresc în continuare să se bucure de gustul cafelei, o pot înlocui cu cea decofeinizată.

 

 

Astfel, cafeaua rămâne un acompaniament fidel în călătoria mea zilnică – de la aroma ei îmbietoare, până la efectul său revitalizant, aceasta devine o parte esențială a vieții mele.

 

 

Alina-Alexandra Manea

Membru Departament Educațional

Sindicatul Studenților din Cibernetică (SiSC)