Nora Chiriță
1. Calități necesare unui profesor pentru a inspira și motiva studenții:
Din perspectiva mea, un profesor trebuie sa aibă, în primul rand, pasiune pentru domeniul pe care îl predă pentru a putea inspira și motiva studenții. Aceasta pasiune se reflectă în energia și entuziasmul pe care îl transmitem studenților, precum și în calitatea actului educațional și a noutății informațiilor prezentate. De asemenea, consider că un profesor trebuie să dețină o calitate esențiala, empatia, pentru a putea înțelege dificultățile de înțelegere ale studenților, pentru a putea fi deschis la feedback. Un profesor care este deschis la feedback și care încurajează gândirea critică creează un mediu de învățare motivant. În plus, flexibilitatea și adaptabilitatea la nevoile diverse ale studenților ajută la menținerea interesului acestora, la stimularea dezvoltării personale și la construirea unui drum în carieră.
2. Calitățile unui student din CSIE:
În primul rând, consider că un student trebuie să dorească să învețe astfel încât să se dezvolte permanent pe plan intelectual. Acesta trebuie să fie organizat și orientat spre detalii, având în vedere complexitatea domeniului în care se pregătește. În al doilea rând, un bun management al timpului este necesar pentru a se organiza, pentru a învăța și a elabora proiectele, dar și pentru a avea timp liber, pentru a se implica în activitățile din campus și pentru a se bucura de viața de student. Desigur, un student al facultății noastre trebui să abilități tehnice avansate și curiozitatea de a înțelege noile domenii și tehnologii precum inteligența artificială, machine learning si complexitatea sistemelor economice. De asemenea, abilitatea de a lucra în echipă este importantă, deoarece multe proiecte necesită muncă în colaborare. În final, perseverența și capacitatea de a lucra sub presiune ajută la adaptarea la provocările academice, dar și la cele profesionale.
3. Sfaturi pentru viitorii studenți:
Viitorii studenți ar trebui să fie deschiși la a învăța și la a se adapta rapid într-un domeniu în continuă schimbare. Este important să își dezvolte un plan de studiu bine organizat și să fie perseverant în atingerea obiectivelor.
Învățarea continuă și participarea la cursuri extracurriculare în domenii conexe pot fi importante pentru a rămâne competitivi.
Explorarea resurselor universitare puse la dispoziție (biblioteca digitală, cercuri științifice, sălile de sport)
Implicarea activă în organizațiile studențești (SiSC) și în activitățile de voluntariat (Academia SpEranței).
Participarea la Sesiunea Studențească de Comunicări Științifice
De asemenea, implicarea activă în proiecte și stagii de practică va face diferența între cunoștințele teoretice și aplicabilitatea lor în viața profesională.
Networking-ul cu profesori, colegi și profesioniști din industrie este un alt aspect esențial pentru a-și construi o carieră de succes.
În final, totul este cibernetică! Trebuie să înțelegem structura, să anticipăm mișcarea și să inovăm cu fiecare soluție."
Dedu Silvia
1.Dacă ar fi să oferiți un singur sfat unui student la început de drum, care ar fi acela?
Să plece la drum cu mult entuziasm, deschidere și optimism!
În cadrul activităților didactice să fie antrenat de dorința și bucuria de a cunoaşte cât mai mult, de curiozitatea de a descifra esenţa, sensul şi utilitatea cunoştinţelor dobândite. Să aibă inițiativa de a adresa întrebări şi de a propune soluţii prin care să își pună în valoare creativitatea. În plan extracurricular, printr-o bună organizare a timpului liber, să fie deschis către orice oportunitate care poate contribui la dezvoltarea competențelor profesionale și a abilităților personale, cum ar fi participarea la proiecte, concursuri științifice și profesionale, programe de practică, internship, mobilități. Să se implice în acțiuni de voluntariat, pentru a-și consolida capacitatea de a empatiza cu alți oameni și pentru a descoperi împlinirea lucrului în echipă. Să se bucure la maxim de anii studenției, să aibă încredere în capacitatea proprie şi să își concentreze toată puterea şi talentul pentru a-și vedea visele împlinite!
2.Ce competențe considerați că sunt cele mai importante pe care le vor dezvolta studenții pe parcursul facultății?
Prin implicarea activă în programele de studii oferite de facultate, studenții vor dobândi competențe profesionale concretizate prin expertiză în modelare economică și analiză cantitativă, optimizarea deciziilor, programare și dezvoltare software, proiectarea și gestionarea bazelor de date, inteligență artificială, statistică, analiza datelor și multe altele. Tot în cadrul activităților didactice se dezvoltă gândirea critică, flexibilitatea cognitivă și creativitatea. Prin participarea la proiecte, concursuri științifice și profesionale, programe de practică, internship sau mobilități se dezvoltă sau se consolidează și abilități de comunicare, colaborare, dezbatere, analiză și decizie. Prin implicarea în programele de voluntariat se dezvoltă inteligența emoțională și capacitatea de a lucra în echipă, în medii multiculturale sau în condiții solicitante.