Admitere 2024

Harta facultății

Testimoniale profesori

prof. univ. dr. Covei Dragoș Pătru

Dacă elevul este pasionat de matematică, Facultatea de Cibernetică, Statistică și Informatică Economică (CSIE) de la Academia de Studii Economice din București ar fi o alegere excelentă.

Această facultate oferă programe de licență și masterat care îmbină matematica cu tehnologia și afacerile prin următoarele specializări: …

 

prof. univ. dr. Covei Dragoș Pătru

Ați recomanda facultatea CSIE unui elev care este pasionat de matematică? Dacă da, care specializare ar fi cea mai potrivită pentru acesta?

Dacă elevul este pasionat de matematică, Facultatea de Cibernetică, Statistică și Informatică Economică (CSIE) de la Academia de Studii Economice din București ar fi o alegere excelentă. Această facultate oferă programe de licență și masterat care îmbină matematica cu tehnologia și afacerile prin următoarele specializări:

  • Informatică Economică: Acest program îi va permite să exploreze domeniul informaticii aplicate în contextul afacerilor și să dezvolte abilități de programare și analiză a datelor.
  • Cibernetică Economică: Această specializare se concentrează pe modelarea și analiza sistemelor complexe, inclusiv economice, folosind metode matematice și tehnologii.
  • Statistică: Dacă elevul este interesat de analiza datelor și interpretarea rezultatelor statistice, această specializare ar fi potrivită.

În plus, CSIE oferă și programe de cercetare avansată și oportunități de doctorat pentru cei interesați să continue studiile în domeniul informaticii, ciberneticii sau statisticii. Așadar, dacă elevul este pasionat de matematică și dorește să aplice aceste cunoștințe într-un context practic, oricare dintre programele CSIE ar fi o alegere inspirată.  

Ce sfat ați da cuiva care este indecis între alegerea unei facultăți specializate exclusiv pe matematică și a uneia unde există interdisciplinaritate, cum este CSIE? 

Dacă cineva este indecis între o facultate specializată exclusiv pe matematică și una care promovează interdisciplinaritatea, precum Facultatea de Cibernetică, Statistică și Informatică Economică (CSIE), i-aș oferi următoarele sfaturi:

  • CSIE este o facultate cu interdisciplinaritate, oferind oportunități de a explora matematica în contexte aplicate, cum ar fi informatica, cibernetica și statistica. 
  • dacă cineva dorește să aplice matematica în contexte practice și să exploreze conexiuni cu alte domenii, CSIE poate fi o alegere excelentă.
  • dacă pasiunea principală este matematica pură, o facultate specializată exclusiv pe matematică poate fi mai potrivită.

Considerați că un elev care vine de la un profil uman se poate adapta cerințelor de matematică ale examenului de admitere și a materiilor din facultate?

Da, consider că un elev care vine de la un profil uman poate să se adapteze cerințelor de matematică ale examenului de admitere și materiilor din facultate, deoarece: 

  • au o bază solidă în literatură, limbi străine și alte materii umaniste ce îi poate ajuta să abordeze subiecte variate în facultate, inclusiv cele legate de matematică și informatică;
  • pot să fie pasionați de domeniul IT și să aibe dorința de a învăța, depunând eforturi pentru a-și îmbunătăți cunoștințele matematice; 
  • au acces la resursele suplimentare oferite de facultate, cum ar fi tutoriale, laboratoare și asistență, pentru a ajuta studenții să-și dezvolte competențele matematice;
  • pot avea experiență anterioară în programare sau matematică, fie prin proiecte personale, competiții sau cursuri opționale;
  • pot fi dispuși să-și depășească limitele și să-și dezvolte abilitățile.

În concluzie, un elev de la profil uman poate depăși provocările inițiale în matematică. Cu efort, determinare și sprijin adecvat, poate să se adapteze și să obțină succes în facultatea CSIE. Un prim pas către acest succes poate fi obținerea unui rezultat bun la examenul de admitere.

Testimoniale studenți

Mitroi Monica

Alegerea facultății a fost una dintre cele mai grele decizii pe care le-am luat vreodată, pentru că știam că aceasta își va lăsa amprenta asupra parcursului meu profesional și personal viitor. După zile pline de stres în care am cântărit avantajele pe care fiecare opțiune mi le…

Mitroi Monica
  1. Ce specializare ai urmat și cum ți-a influențat aceasta dezvoltarea profesională și personală?

Alegerea facultății a fost una dintre cele mai grele decizii pe care le-am luat vreodată, pentru că știam că aceasta își va lăsa amprenta asupra parcursului meu profesional și personal viitor. După zile pline de stres în care am cântărit avantajele pe care fiecare opțiune mi le aducea, am ales să urmez specializarea Informatică Economică din cadrul facultății CSIE, iar astăzi pot spune că nu regret sub nicio formă alegerea făcută. Datorită acestei decizii am evoluat pe plan personal: am scăpat de timiditate, am învățat să îmi organizez mai bine timpul și să prețuiesc momentele cu prietenii. Totodată, nu am stagnat nici pe plan profesional, fiind astăzi capabilă să scriu o aplicație de la zero sau să înțeleg aplicabilitatea teoriei economice în viața de zi cu zi.

  1. Recomanzi înscrierea la master imediat după finalizarea studiilor de licență?

Pentru finalizarea studiilor de licență va trebui, pe lângă prezentarea lucrării alese, să studiați documente stufoase care să vă pregătească să răspundeți la orice întrebare tehnică sau economică pe care un profesor ar putea să v-o adreseze. Materialele studiate vor fi identice cu cele necesare examenului de admitere la master (dacă veți urma în continuare CSIE), motiv pentru care sugerez să vă înscrieți la el după susținerea licenței. Astfel, nu va mai trebui să citiți aceleași documente încă o dată. Mai mult decât atât, consider că odată cu trecerea timpului, dorința de a continua studiile scade, iar șansele de a vă înscrie ulterior la master, după o pauză de unu-doi ani, se reduc substanțial.

  1. Ce sfaturi ai da unui viitor student la CSIE?

Să fie curios, să se implice în cât mai multe activități și să învețe că alături de prieteni poate să realizeze mai multe lucruri impresionante, decât ar putea pe cont propriu. Timpul trece repede, iar momentele din facultate ar trebui savurate. Așadar, recomand cu mare căldură participarea la cât mai multe evenimente, fie că sunt în cadrul sau în afara facultății, și, mai mult decât atât, implicarea într-una din organizațiile studențești ale universității.

Emilia Pilcu

Am urmat specializarea Informatica Economica in cadrul CSIE. Cadrul academic m-a ajutat să am o perspectivă amplă asupra domeniului economico-tehnologic, dezvoltându-mi abilitățile de analiză și rezolvare a problemelor. Profesional, m-a pregătit…

Emilia Pilcu
  1. Ce specializare ați urmat și cum v-a influențat aceasta dezvoltarea profesională și personală?

 

Am urmat specializarea Informatica Economica in cadrul CSIE. Cadrul academic m-a ajutat să am o perspectivă amplă asupra domeniului economico-tehnologic, dezvoltându-mi abilitățile de analiză și rezolvare a problemelor. Profesional, m-a pregătit pentru o varietate de roluri în industria IT, iar personal, m-a motivat să fiu mereu în pas cu noile tehnologii și să găsesc soluții inovatoare.

 

  1. Cărui profil de student i-ați recomanda facultatea CSIE?

 

Facultatea CSIE e potrivită studenților curioși, pasionați de tehnologie, matematică și inovare, celor dornici sa exploreze și să înțeleagă mecanismele din spatele acestui domeniu dinamic. Recomand această facultate celor interesați de dezvoltarea software, inteligența artificială sau securitatea cibernetică. 

 

  1. Din experiența dumneavoastră, ce reputație au absolvenții CSIE pe piața muncii? Considerați că le este ușor să obțină un loc de muncă?

 

Absolvenții CSIE beneficiază de o reputație solidă pe piața muncii, datorită pregătirii lor academice de înalt nivel și a aptitudinilor practice dobândite în timpul studiilor. Aceștia sunt căutați în diverse industrii, precum IT, finanțe sau cercetare, și au acces la oportunități profesionale variate și competitive.

 

Cristian Munteanu

Eu am urmat specializarea Informatică Economică deoarece îmi doream să învăț cât mai multe lucruri posibil în domeniul programării și dezvoltării software. Pot spune că acest program m-a ajutat să înțeleg bazele mai multor limbaje de programare…

Cristian Munteanu
  1. Ce specializare ai urmat și cum ți-a influențat aceasta dezvoltarea profesională și personală?

 

Eu am urmat specializarea Informatică Economică deoarece îmi doream să învăț cât mai multe lucruri posibil în domeniul programării și dezvoltării software. Pot spune că acest program m-a ajutat să înțeleg bazele mai multor limbaje de programare și diferite concepte necesare pentru un job în IT, pavând începutul unui drum de continuă învățare individuală pe mai departe. 

 

  1. Recomanzi înscrierea la master imediat după finalizarea studiilor de licență?

 

Eu recomand cu bună inimă ideea aceasta dacă îți dorești să mai aprofundezi conceptele din facultate sau să te axezi pe niște studii de specialitate care ți se potrivesc. Recomand continuitatea deoarece mulți nu ar mai continua dacă ar lua un an pauza și față de programele de licență, cele de master sunt mai permisive ca timp deși mai profunde în informație. 

 

  1. Ce sfaturi ai da unui viitor student la CSIE?

 

Ca sfaturi, cel mai bun pe care îl recomand este sa nu pleci singur pe aceste drumuri, să îți găsești un grup de colegi cu pasiuni asemănătoare sau alături de care te simți mai bine și să treceți impreuna prin aceasta experiență, să vă ajutați și să existe o colegialitate între voi. Acesta este cel mai bun sfat care mi-a fost oferit și mie cand eram in anul întâi.

Alexandra Ilie

Viața mea după facultate: am două joburi, făcând și masterul între timp. A fost super ușor să mă angajez, faptul că am terminat CSIE m-a ajutat, am fost chemată la multe interviuri unde am aplicat. Astfel, în prezent lucrez tot în domeniu ca și business analyst…

Alexandra Ilie

     1. Cum arată viața ta după facultate? Ți-a fost greu sa te angajezi?

 

Viața mea după facultate: am două joburi, făcând și masterul între timp. A fost super ușor să mă angajez, faptul că am terminat CSIE m-a ajutat, am fost chemată la multe interviuri unde am aplicat. Astfel, în prezent lucrez tot în domeniu ca și business analyst job-ul de baza, salariile sunt super bune și nu cred că am un coleg la master care să nu lucreze. Unii lucrau din anul 2-3, iar ceilalți s-au angajat imediat după licență, sunt o mulțime de oferte de muncă pentru absolvenții CSIE.

 

     2. Recomanzi înscrierea la master imediat după finalizarea studiilor de licență?

 

Da, recomand înscrierea la master imediat după finalizarea licenței. Este mult mai bine să ai continuitate și este foarte util să beneficiezi de informații proaspete. Așa vei putea construi pe baza cunoștințelor și abilităților pe care le-ai dobândit în timpul licenței, fără a pierde din ritm sau din coeziunea învățării tale. De asemenea, trecerea directă la un program de masterat îți va oferi o perspectivă mai profundă și mai specializată în domeniul tău de studiu, pregătindu-te mai bine pentru viitoarele oportunități profesionale și pentru provocările din carieră.

Articole

Cibe, Info sau Statistică?
Citește articolul
Studenție 101
Citește articolul
Căminele ASE
Citește articolul
Taxe și burse
Citește articolul
Previous slide
Next slide

Parteneri

Informații Parteneri

Medicover

 

Medicover Tech is part of Medicover Group of Companies - a leading international Healthcare and Diagnostic Services company founded in 1995 (www.medicover.com). Medicover Group is operating many ambulatory clinics, hospitals, special care facilities and laboratories on large markets, mainly in Central and Eastern Europe and India.

 

Medicover Tech delivers software services across the Medicover Group, transforming business requirements into advanced software products and features. This strategic approach significantly enhances the delivery of medical care to patients, ensuring Medicover remains at the forefront of healthcare innovation and service excellence.

 

The software solutions provided by Medicover Tech cater to a wide array of needs, serving patients, medical staff, corporate clients and supporting departments.

 

For our Healthcare Services division, our products support operations by making it easier for doctors to keep records and for clinics or hospitals to manage their work. Companies can enroll employees in health plans easily, while patients can manage appointments online. Our system helps clinics offer services and handle patients’ needs efficiently.

 

In our Diagnostics Services division, utilizing our products, the patients and doctors can access laboratory test results and order medical services online. Additionally, our corporate solution streamlines order placement and result delivery for partners, while our laboratory software ensures efficient lab operations and equipment integration.

 

If your aim is to make an impact and contribute to something meaningful through your work, we would be delighted to have the opportunity to get to know you better!

FAQ

Care sunt specializările și diferențele dintre ele?

În cadrul CSIE, indiferent că ești student la Cibernetică, Statistică sau oricare dintre specializările de Informatică Economică, trebuie să știi că primul an și jumătate va arăta destul de similar pentru tine și colegii tăi, întrucât veți urma un trunchi comun. Ulterior, programa școlară va cuprinde materii ce vă vor permite specializarea în domeniul specific ales de voi.

 

Astfel, fiind student la Cibernetică Economică, accentul va fi pus pe materiile ce țin de economie și matematică, conturând în detaliu optimizarea proceselor și analiza afacerilor.

 

Dacă alegerea ta este Statistică și Previziune Economică, atenția ta se va concentra pe colectarea, prelucrarea și interpretarea seturilor de date, astfel înțelegând pe deplin diferite situații economice.

 

Fie că ai decis să urmezi Informatica Economică în română, fie în limba engleză, fii sigur că vei fi capabil să analizezi, proiectezi și implementezi sisteme informatice în întreprinderi, scopul principal al specializării fiind programarea în diferite limbaje.

Ce oportunități de angajare vei avea după terminarea facultății în funcție de specializare?

După terminarea unei facultăți din cadrul Academiei de Studii Economice din București, pe diploma de absolvire va apărea calificarea de „economist”. Cu toate acestea, ceea ce îl va atrage pe angajator va fi specializarea pe care ai studiat-o la facultate. CSIE îşi pregăteşte studenţii pentru a profesa cu succes în domeniul IT, cel al statisticii şi al economiei, astfel că, în funcție de specializarea pe care o vei alege, te vei putea bucura de un viitor în funcții precum: 

 

Cibernetică - Analist de date, Analist de afaceri sau Risk Manager; 

Statistică - Analist de date, Analist de afaceri, Statistician, Data Scientist;

Informatică - Analist de sistem, Programator de aplicații, Specialist în baze de date și rețele, Proiectant de sisteme web și multimedia.

 

Cât valorează examenul de admitere? Care este programa pentru acesta?

În cadrul mediei finale (MGA_CSIE), nota obținută la examenul de admitere constituie 40%. Restul de 60% reprezintă media ponderată care este compusă din 30% media anilor de studii liceale și 70% media notelor de la Bacalaureat. 

Programa și modele de subiecte pot fi găsite pe site-ul: https://ase.ro/admitere-csie/ .

Ce este eseul motivațional? Pentru ce opțiune îl redactez?

Eseul motivațional este un eseu de 300-500 de cuvinte, în care candidații își vor prezenta motivația de a se înscrie la ASE. Acesta este redactat pentru prima opțiune, ținând cont de o structură specifică, ce poate fi găsită aici. În cazul în care una dintre opțiunile alese este Informatică Economică în limba engleză, vei fi nevoit să îți redactezi eseul și în această limbă, astfel încărcând două eseuri pe platformă. Pentru a nu exista probleme, recomandăm ca acesta, asemenea celorlalte documente, să fie semnat olograf (de mână).

Cu ce se poate echivala testul lingvistic?

Testul lingvistic poate fi echivalat cu certificate Cambridge, IELTS, BULATS sau TOEFL. De asemenea, se recunosc studiile liceale urmate integral în limba engleză, precum și cele urmate la secția bilingv la programele acreditate. Pentru mai multe detalii, poate fi consultată Anexa 9.

Care sunt taxele de școlarizare?

Taxa de școlarizare pentru învățământul cu frecvență este de 4000 RON/an, iar pentru învățământul la distanță este de 3500 RON /an. Aceste taxe se plătesc în două tranșe, la începutul fiecărui semestru.

Ce cămine sunt disponibile? Cum sunt repartizați studenții?

Căminele puse la dispoziție de către ASE sunt următoarele: Moxa D, Belvedere Nou, Belvedere Vechi, Agronomie și Tei.  În total, aceste cămine pot găzdui un număr de 5000 de studenți.

În primul an, repartizarea în cămine se face după media generală de admitere și în funcție de ordinea preferințelor specificate de către student în cererea de cazare. Apoi, în fiecare lună, va avea loc o etapă de redistribuiri pentru completarea locurilor rămase libere.

Nu știi cum să te pregătești de viața de cămin? Atunci, te invităm să citești acest articol.

Care sunt programele care oferă un schimb de experiență?

Academia de Studii Economice oferă posibilitatea de a participa la un schimb de experiență prin intermediul programului Erasmus+. Atât tipurile de mobilități internaționale, cât și criteriile de selecție sau alte detalii se pot consulta pe site-ul international.ase.ro, la secțiunea Erasmus+ .

Va exista un tur al facultății?

Da! SiSC va organiza și în acest an un tur al facultății în weekend-ul de dinaintea primei săptămâni de facultate. Acesta va fi anunțat atât pe paginile noastre de social media, cât și pe grupurile de WhatsApp ale specializărilor, așa că fii cu ochii în patru!

Pot face față programării dacă nu am studiat informatica în liceu?

Pe parcursul facultății, studenții vor avea contact cu diverse materii, printre care și unele pe bază de informatică. Deși cei ce nu au cunoștințe anterioare în domeniu vor trebui să depună un efort mai mare, oricine poate face față, deoarece materiile nu sunt grele. Predarea va fi de la 0, însă și ritmul va fi unul alert.