Categories
SiSC

Tehnologia si studentia

Tehnologia și studenția atunci și acum

 

Este o dimineață răcoroasă de septembrie, deschizi larg fereastra și lași briza ușoară să intre în cameră. Totul pare minunat până când sună telefonul. Te pregătești rapid să ieși din casă, pentru că alarma îți indică faptul că ești în întârziere. În timp ce grăbești pasul pentru a prinde metroul îți trece prin minte un gând rapid: Cum era viața unui student înainte de tehnologie?.

 

Deși viața de student pare să fie aproape neschimbată, unele aspecte au fost profund influențate de dezvoltarea tehnologiei, interesele fiind brusc modificate și adaptate condițiilor actuale.

 

Timpul liber

 

După cursuri, te gândești că ar fi momentul să te întâlnești cu prietenii tăi și să vizionați împreună un spectacol de teatru. Deschizi repede telefonul, propui ieșirea pe grupul vostru, aștepți entuziasmat răspunsuri pozitive și te grăbești să cumperi bilete de pe internet. Înainte funcționa oare la fel?

 

Plimbările prin parc, mersul cu bicicleta sau ieșirile la teatru sunt activități pe care atât studenții din trecut, cât și cei din prezent le practică entuziasmați. Diferențele însă vin din modul de abordare. Înainte, aceștia stabileau o oră și o locație și se întâlneau fără mesaje sau apeluri, fapt ce acum este greu de realizat, fiind mult mai la îndemână să discuți la telefon detaliile organizatorice.

 

Se poate considera că gradul de spontaneitate este mai ridicat acum, fiind mult mai ușor să planifici activități ce te ajută să te relaxezi. Însă, în timpul acestor ieșiri, socializarea era mult mai intensă, nefiind mijloace ce pot distrage și întrerupe o conversație precum notificările de pe telefon.

 

Voluntariatul

 

Căutând confuz sala de curs pe holurile facultății, ai observat un grup de studenți îmbrăcați asemănător, cu zâmbetul pe buze socializând și oferind informații despre organizația lor. Îți amintești ce scria pe tricou, așa că decizi să cauți câteva detalii despre activitățile lor și deja simți că îi cunoști. Vezi pe pagină că există și un buton care te îndeamnă să te alături lor. Cum arăta totuși voluntariatul când informațiile nu erau atât de ușor de găsit?

 

Oportunitățile de voluntariat de acum sunt indiscutabil mult mai diverse decât în trecut. Fiecare persoană poate să găsească o organizație cu care rezonează și cu care împarte aceleași idealuri pentru a rezolva o parte oricât de mică a unei probleme. Pe lângă dorința de implicare, voluntariatul are acum un impact semnificativ asupra propriei persoane, acesta contribuind la dezvoltarea personală, la îmbunătățirea abilităților de lucru în echipă și de socializare.

 

Alegerea activităților în care ai vrea să te implici este mult mai ușoară acum, majoritatea organizațiilor având prezentări ample online, cu descrierea proiectelor sau cauzelor cărora care își dedică timpul, dar și acțiuni propriu-zise care pot fi realizate cu ajutorul unui telefon sau laptop. În trecut, această activitate nu era neapărat prezentă sub denumirea actuală, poate nici măcar nu era conștientizată, dar exista prin ajutorul acordat unul altuia. Oferirea cursurilor scrise, îndrumarea înainte de un examen sau oferirea unui instrument de scris la nevoie erau activități ce formau subtil ideea de voluntariat pe care o îndrăgim acum atât de tare.

 

Studiul

 

Ajungi în camera ta după o zi lungă și îți amintești că un profesor la curs a menționat o noțiune pe care nu o cunoști foarte bine, dar care te-a făcut curios. Deschizi repede internetul și începi să cauți informații din diverse surse, urmărești videoclipuri pentru a înțelege mai ușor și brusc apare iar aceeași întrebare care te-a măcinat toată ziua: Cum se informau oamenii în trecut?.

 

Din punct de vedere al studiului, tehnologia a avut un real impact, fiind un ajutor binevenit pentru elevii și studenții curioși. Este foarte ușor acum să cauți informații, date, să faci cursuri online, sau chiar să citești știrile. Totuși, aceste lucruri sunt pozitive doar în condițiile în care te bazezi pe site-uri de încredere, cu informații reale și verificate. În trecut, pentru a se informa, cărțile erau punctul de plecare pentru studenți, fiind singura opțiune pe care se puteau baza în afara cursurilor de la facultate, iar ziarul era principala modalitate de transmitere a știrilor. Bibliotecile din cadrul universităților încă există, dar acum sunt mai degrabă pline de praf decât de studenți. Dacă descoperi acum că ești pasionat de un domeniu, ai o mulțime de oportunități pentru a-l dezvolta și pentru a-l studia în profunzime, chiar dacă tehnologia te poate distrage uneori din studiul individual.

 

La finalul zilei, tehnologia are în continuare un impact considerabil, fiind în continuă dezvoltare. Folosită conștient, cu anumite limite și cu o departajare clară între viața reală și cea online, este o unealtă puternică pentru dezvoltarea personală și profesională. Așadar, tu cum crezi că ar fi arătat viața ta fără tehnologie?

 

Diana-Maria Popa

Membru Departament Educaţional

Sindicatul Studenților din Cibernetică (SiSC)