Categories
Oportunități SiSC Timp Liber

Umanitatea mai presus de celebritate

În prezent, auzim adesea vorbindu-se despre cât de important este să te implici în activități cu scopul de a-i ajuta pe ceilalți, să îți formezi un spirit civic pregnant și să fii alături de oameni. Cu alte cuvinte, societatea actuală promovează foarte mult, mai ales în rândul tinerilor, ideea de voluntariat. Ce este voluntariatul? Mai mult ca sigur ai auzit cel puțin o dată acest cuvânt, așa că, fără a insista asupra unei definiții elaborate din DEX, voi adăuga doar faptul că voluntariatul este cea mai simplă activitate pe care o poți face pentru a vedea o schimbare, oricât de mică, în jurul tău. Sunt multe exemple de urmat ce te-ar putea motiva în acest sens – persoane influente care, în ciuda celebrității, au ales să se gândească și la ceilalți, oferindu-le ajutorul lor. Câteva dintre acestea sunt:
  1. J.K. Rowling
Poate nu știai acest lucru, dar J.K. Rowling, autoarea seriei celebre „Harry Potter”, este prima milionară care a ieșit de pe lista Forbes Billionaires, deoarece a donat sume considerabile din câștigurile ei pentru copiii orfani. „Ai o responsabilitate morală când îți este dat mult mai mult decât ai nevoie, să faci lucruri înțelepte cu acei bani și să îi cheltuiești inteligent.” – afirmă autoarea.
  1. David Beckham
În ciuda faimei de care se bucură, David Beckham s-a remarcat și prin numeroasele acțiuni caritabile pe care le-a făcut. El este membru fondator pentru Malaria No More UK Leadership Council, susținând și organizația Help of Heroes ce oferă sprijin soldaților răniți în Irak și Afganistan. În plus, a fondat împreună cu soția sa, propria organizație caritabilă: Victoria and David Beckham Charitable Trust, aceasta având ca scop ajutarea copiilor care au nevoie de scaune cu rotile. Interesul său pentru sprijinul persoanelor, dar în special al copiilor, este de asemenea evidențiat prin funcția de Ambasador la UNICEF.
  1. LeBron James
Celebrul baschetbalist a donat suma de 2.5 milioane de dolari pentru Boys and Girls Club of America. El a susținut cauze precum: tinerii din medii dezavantajate, copiii defavorizați, educație, sănătate, lupta împotriva cancerului, a sărăciei, ajutând multiple organizații, printre acestea numărându-se: Children’s Defense Fund, ONEXONE, LeBron James Family Foundation.
  1. Michael Jackson
Artistul a scris, împreună cu Lionel Richie, „We Are The World”, melodie pe care au cântat-o în anul 1985 cu scopul de a strânge bani pentru oamenii din Africa. În anul 1984, Michael Jackson a fost tratat la spitalul Brotman Memorial, deoarece a suferit arsuri grave în timp ce filma o reclamă la Pepsi. El a donat întreaga sumă de 1.5 milioane de dolari primită drept despăgubire, centrului de îngrijire al copiilor arși, ce îi poartă numele și în prezent. Este doar un exemplu dintre multiplele gesturi caritabile pe care cântărețul le-a făcut, fiind notabilă sensibilitatea sa pentru ajutorarea copiilor. Așadar, aceasta reprezintă o listă scurtă a persoanelor celebre care, în ciuda faptului că au aproape tot ce își doresc, aleg să îi ajute și pe ceilalți. Totuși, nu te gândi că doar ele pot face acest lucru. Voluntariatul, sub orice formă, poate fi realizat de către oricine, indiferent de statut, condiția materială sau popularitate. Oamenii se plâng adesea de o societate în derivă, în care valorile morale se pierd haotic, așa că, propun o întrebare: De ce să nu pornești schimbarea unei astfel de lumi de la tine? Poate părea banal, însă o oră în minus de somn pentru tine, poate reprezenta pentru anumite persoane mai puțin norocoase un ajutor major. Nu trebuie să fii bogat, să ai tot timpul liber din lume sau să fii o persoană influentă, ci trebuie doar să îți dorești!

Maria-Alexandra Costan Membru Departament Educațional Sindicatul Studenților din Cibernetică (SiSC)