Tu ți-ai ales opționalul?

Din moment ce ești în anul II de studiu probabil că deja îți sunt cunoscute cuvintele „materie opțională״. Deși variantele din care poți alege s-au diversificat și specializat, vei avea un astfel de curs opțional în ultimului tău an în cadrul programului de licență. Gestiunea financiară a Întreprinderii, Antreprenoriatul sau Negocierile internaționale au fost înlocuite de materii precum Cercetări Operaționale, Cibernetică, Sondaje, Demografie, Multimedia și Tehnologii web.
Trebuie să știi că aceste opționale trebuie să fie specifice altei specializări decât cea pe care o urmezi. Astfel, dacă urmezi cursuri de Informatică Economică vei putea alege materii orientate spre Cibernetică sau Statistică:

 1. Materiile opționale de Informatică Economică din care poți alege sunt :
  • Multimedia
  • Tehnologii web
 2. Materiile opționale de Cibernetică din care poți alege:
  • Cibernetică
  • Cercetări operaționale
 3. Materiile opționale de Statistică din care poți alege:
  • Sondaje
  • Demografie

Îți vom prezenta câteva testimoniale oferite de profesorii care vor susține aceste cursuri și câteva dintre opiniile unor studenți care au parcurs aceste materii:

Tehnologii web

Testimonial

Cursul de Tehnologii Web are drept obiectiv ca participanții să poată realiza efectiv aplicații web single page și să înțeleagă conceptele fundamentale pe care se bazează tehnologiile care stau la baza Internetului (HTML, CSS, JavaScript).
Cursul este echilibrat între tehnologii fundamentale și abordarea standard în industrie la momentul curent (i.e. o aplicație single page scrisă în JQuery cu back-end REST-ful scris în Node.js).
Nu se presupune cunoașterea tehnologiilor implicate dinainte, dar se presupune o oarecare familiaritate cu cel puțin un limbaj de programare.

Opinia unui student care a urmat acest curs:

Victor: „Tehnologii Web este o materie a cărui titlu sugerează foarte bine ceea ce vei învăța în timpul cursurilor. Principalul scop al acestei materii este de a oferi cunoștințe de bază și de ansamblu în ceea ce privește construirea aplicațiilor web. La această materie vei folosi limbaje de front-end: HTML, CSS, JavaScript, dar și de back-end: PHP în principal. ”

Multimedia

Testimonial

Cursul are drept obiectiv dobândirea de cunoștințe referitoare la capabilitățile multimedia ale sistemelor de calcul și exploatarea acestora în aplicații web. În urma finalizării acestui curs studenții vor dobândii cunoștințe teoretice referitoare la aplicații multimedia, culoare, imagine raster, imagine vectorială, sunet și video precum și cunoștințe practice de dezvoltarea aplicațiilor multimedia folosind HTML / CSS / JavaScript
Cu ce cunoștințe ar trebui să vină studenții pentru a înțelege mai repede materia? Aceștia ar trebui să aibă cunoștințe generale de programare (în orice limbaj) – variabile, structuri de control, funcții, etc.

Cercetări Operaționale

Opiniile unor studenți care au urmat acest curs:

Aura: „Opționalul de cercetări a fost un opțional rezonabil și foarte interesant. Seminariile sunt foarte utile și foarte bine structurate. Dacă ești student la Informatică sau Statistică este o oportunitate perfectă să îți extinzi orizonturile și să ai cunoștinte de cercetări operaționale, o continuare a materiei studiate în anul I.”

Ramona: “Este o materie la care vei face foarte mulți algoritmi. Are doar puțin legatură cu materia din anul I, mai exact cu partea de simplex, de care ai nevoie în primele seminarii și trebuie să o știi deja, pentru ca nu se mai revine la ea. Examenul contine atât teorie cât și probleme și ca sa treci trebuie să parcurgi toată materia pentru că subiectele au combinații diferite din toate tipurile de probleme. Teoria presupune atât definții cât ăi interpretări ale rezultatelor. Profesoara este foarte bine pregatită, stie ce predă, corectează corect, chiar indulgent. Anul acesta, cine a avut prezență și activitate la seminar a primit un punct în plus în nota de seminar, iar cine a avut prezența totală și la curs a primit 2 puncte. Dintre toate opționalele este de departe cel mai solicitant, ai nevoie de prezențe, dai un test + examenul care e destul de greu.”

Cibernetică

Opinia unui student care a urmat acest curs:

Lavinia: „Decizia de a face opționalul de cibernetică am luat-o datorită unui program drăguț în care am lucrat în anul doi (NetLogo) și cu care am sperat că o să iau contact din nou. Acest lucru nu s-a întâmplat, dar am avut bucuria de a colabora cu cea mai bună profesoară, care a reușit să ne învețe nu doar lucruri specifice materiei, dar și multe noțiuni pe care orice student ar trebui să le cunoască. Așadar, recomand cu drag opționalul de cibernetică.”

Sondaje

Opinia unui student care a urmat acest curs:

Nicoleta: „Opționalul de Sondaje se bazează pe aprofundarea noțiunilor legate de statistică. În cadrul acestuia, am studiat tipurile de sondaje, cum anume se realizează prelucrări pe baza răspunsurilor primite din partea respondențiior și cum se formulează concluzii corecte, necesare apoi luării diverselor decizii. Pe lângă partea de teorie si aplicații din cadrul cursului și al seminarului, am avut de realizat un proiect pe baza unor date reale, obținute prin aplicarea unui sondaj pe un eșantion de persoane. Așadar, dacă sunteți interesați să înțelegeți mai bine anumite tehnici statistice de culegere, prelucrare și interpretare a datelor, vă recomand să urmați acest opțional!”

Demografie

Opinia unui student care a urmat acest curs:

Alexandru: „Demografia reprezintă un prilej de a cunoaște mai bine orice oraș, făcându-i o analiză statistică meticuloasă. Din punctul meu de vedere, această materie te ajută să îți fixezi noțiunile de bază, analizând astfel populațiile, grupându-le pe sexe, vârstă, stare civilă etc. Toate acestea te ajută să îți dai seama de situația actuală, făcând o comparație cu datele din trecut.”

De asemenea, ca tu să fii complet informat în legătură cu ceea ce vei studia care sunt cerințele viitorului tău profesor în cadrul evaluării, SiSC te încurajează să participi în data de 11 aprilie la o întâlnire la care acesta îți va prezenta materia și va răspunde întrebărilor tale. Fii cu ochii pe pagina noastră pentru a afla mai multe detalii despre întâlnire!

Alexandra Georgescu
Membru Departament Educațional
Sindicatul Studenților din Cibernetică (SiSC)

You may also like...