Tu îți știi drepturile în sesiune?

       Da! A venit și sesiunea. Probabil că acum îți pare rău că nu te-ai ținut de promisiunea făcută  la începutul semestrului: ”Anul ăsta o să învăț din timp!”. Probabil că ți-ai reluat promisiunea la început de an:  ” Când trec sărbătorile, mă apuc!”. Uite că a venit ”stresiunea” și acum îți zici: ”Dacă mă apucam din timp…” . Stai liniștit, toți am făcut la fel.  În sesiune înveți mult: Cum să dormi ziua și să înveți noaptea, cum să bei 2 L de Cola în timp record, cum să ”citești” 200 de pagini într-o oră, sau cum să îți proiectezi suporturi de memorare externă, alias fițuici, fiindcă ai învățat atât de mult încât datele nu ți-au mai încăput pe hard-disk.

 

       Înainte însă de a-ți spune ”Gata, mă apuc”, în loc să te duci la magazin să îți cumperi ciocolată și RedBull, fiindcă da, nu poți învăța dacă nu ai aripi, de ce nu arunci un ochi asupra drepturilor tale în sesiune? S-ar putea să îți facă munca mai ușoară…

       Statutul Studentului, denumit oficial Codul Drepturilor și Obligațiilor Studentului, a fost adoptat prin Ordin de Ministru. Acesta are caracter obligatoriu pentru toate universitățile din România și prevede clar:

 

       •Profesorii nu pot să dea examen după bunul plac, ci sunt obligaţi să îşi respecte promisiunile de la începutul anului! Orice modificare a acestora se poate face doar cu acordul studenţilor. Sunt, de asemenea, obligaţi să publice şi să respecte baremul de notare.

       • Studenţii care au o dizabilitate certificată medical pot beneficia de o modalitate de evaluare separată, adaptată nevoilor lor, cu respectarea cerinţelor cursului.

       •Toţi studenţii au dreptul  la un suport de curs gratuit, în format fizic sau electronic şi acces la toate materialele didactice disponibile, tot în mod gratuit.

       De asemenea, în Carta ASE, se prevede că ”toţi studenţii au dreptul la asistență de specialitate și la servicii complementare gratuite, constând în consilierea și informarea studenților de către cadrele didactice, în afara orelor de curs sau de seminar”. Așadar, dacă ai nelămuriri sau neînțelegeri cu privire la materia de examen, nu te sfii să îți contactezi profesorul. Este obligația lui să te ajute.

       În cazul în care  un student consideră că a fost nedreptățit, are dreptul la contestație. Mai mult, profesorul care a evaluat inițial lucrarea nu poate face parte din comisia de contestație! Astfel, devine mult mai greu ca subiectivitatea evaluatorului să afecteze nota finală!

 

       În calitate de student, este spre binele tău să îți cunoști drepturile, însă, la fel de adevărat este că nu există niciun drept care să vă scutească de învățat, după cum a încercat domnișoara:

       “O domnișoară la ultimul curs, privindu-l gingaș pe profesor. îi spune:

       – Domn profesor! Pentru a lua examenul, sunt gata la orice!

       – La orice?

       – La orice!

       – Bine… atunci duceți-vă și învățați.”

       SiSC vă dorește multă putere de concentrare în sesiune. Nu uitați să vă interesați și de ședințele de SiSC Tutoring organizate în colaborare cu profesorii pe care voi i-ați propus.

       Mai multe detalii găsiți pe: http://www.sisc.ro/sisc-tutoring

 

       Până în semestrul următor, nu uita:  SiSC te vrea integralist!

Andra Alexă

Membru al Departamentului Educațional

You may also like...