Totul despre bursele Erasmus+

Te-ai gândit vreodată cum ar fi să studiezi în străinătate, însă nu ai avut curajul să faci acest pas? Vrei o studenție ieșită din comun? Încearcă o bursă Erasmus+! Pentru cel puțin trei luni, vei avea parte de o experiență completă, care te va maturiza şi îți va oferi o nouă perspectivă, mult mai deschisă, asupra ta şi a celor din jur.
În ceea ce privește mediul academic, o mobilitate de studii este o oportunitate pentru a intra în contact şi cu alte sisteme de învățământ, concentrate mai mult pe dezvoltarea studentului şi poate nu la fel de tradiționale. Vei avea cursuri şi din alte domenii faţă de cele cu care ești obișnuit, totul pentru a-ţi îmbogăți cunoștințele şi a te dezvolta.
Cu toate acestea, esența unei burse Erasmus+ este reprezentată de oamenii pe care îi vei întâlni şi de cultura unei ţări străine. Interculturalitatea este elementul cheie, pentru că vei interacționa cu studenți din toate colţurile lumii, fiecare cu personalitatea, gândirea şi obiceiurile lui. Fie că îi vei cunoaște pe holurile facultății sau la o petrecere seara târziu, de la toți vei avea ceva de învățat şi cu majoritatea vei lega prietenii de durată.
De asemenea, să nu uităm de cât de multe are de oferit o ţară străină. Pe lângă obiectivele turistice, care nu sunt de ratat, cele câteva luni vor fi de ajuns pentru a descoperi frumusețile unei alte culturi şi pentru a te apropia de oamenii din ţara gazdă învățându-le limba.
Să nu te sperie procesul de selecție pentru o bursă Erasmus+! Prima etapă constă în depunerea unui dosar cu documentele necesare, urmată de un test de competenţă lingvistică şi un interviu. Trebuie să ştii că o condiţie obligatorie este să fii integralist şi să ai media minim 7, iar dacă o îndeplinești, înarmează-te cu perseverenţă şi vei reuși!
Încă nu te-am convins? Iată ce au de spus câțiva studenți despre experiența lor de studiu printr-o bursă Erasmus+:

„150 de zile de lecții, asta a însemnat pentru mine experiența de student Erasmus+. Fie în cadrul cursurilor, fie despre sistemul universitar de acolo, fie despre oraș sau despre cultura olandeză, fie despre mine, fiecare zi a fost o lecție. Așa cum îmi spune tata, acolo am făcut armata.
Am învățat să fiu complet independentă, în orice situație, am legat prietenii cu oameni din toate colțurile Europei, cu care încă păstrez legătura și am adunat o colecție de amintiri frumoase. Am străbătut toată Olanda vorbind o olandeză stâlcită la care oamenii râdeau și îmi răspundeau într-o engleză perfectă, scăpându-mă de chinul G-ului pronunțat H.
E o experiență superbă, care nu trebuie ratată în anii studenției. Te vei cunoaște pe tine și reprezintă o oportunitate de a-ți da seama ce vrei să faci mai departe, fie profesional, fie personal. Vei privi viața și din perspectiva altui popor, vei încerca un nou stil de viață și vei avea parte de experiențe care mai de care.
E drept că e greu să fii departe de familie și de prieteni, dar vei găsi un grup care împărtășește cu tine același dor de casă, iar asta vă va uni și vei descoperi în ei o a doua familie.
Eu am vizitat Olanda. Tu poți vizita orice țară. Te sfătuiesc să concurezi pentru o bursă Erasmus+ încă din anul I. La vară fă-ți bagajul, lasă emoțiile acasă și scapă de cursul de POO din toamnă.”
(Elis-Amalia Damian, mobilitate la Hanze University of Applied Sciences, Groningen, Olanda)

„Pentru mine, experienţa Erasmus din Portugalia a ȋnsemnat o provocare pe care o recomand fiecărui student care ȋşi doreşte cu adevărat să ȋşi depăşească limitele. Am considerat că lucrurile pe care nu le trăiesc la timp, nu le voi trăi niciodată şi că experienţa va fi unică, va fi formatoare, va fi complexă. A fost ȋntr-adevar vorba despre o nouă viaţă, ȋn care nu am regăsit nici măcar o mică parte din ceea ce, nu cu mult timp ȋn urmă, ar fi ȋnsemnat rutina mea zilnică. Astfel, m-am descurcat pe cont propriu ȋn orice circumstanţă, ştiind că odată ce am ajuns atât de departe, nu mă voi mai ȋntoarce acasa decât peste 5 luni şi a fost de datoria mea să valorific această perioadă. Am experimentat un sistem de ȋnvăţământ diferit, cu exigenţe particulare acestuia, care ne-au făcut să forţăm depăşirea propriilor limite, să ȋnţelegem că cea mai importantă este dorinţa de a ȋnvinge ȋn competiţia cu noi ȋnşine.
Ȋn afara planului academic, pot să vă asigur că, ȋn momentele ȋn care ne era dor de casă, de cei dragi, mergeam pe malul oceanului Atlantic, care ne amintea de fiecare dată de ce iubim Porto atât de mult. Trebuie să menţionez şi prieteniile pe care le-am legat ȋn jurul acestei experienţe şi distracţia de neuitat pe care am trăit-o ȋmpreună la capătul celălalt al Europei.
Sunt recunoscătoare oraşului Porto pentru că a adus ȋmpreună atâţia oameni deosebiţi, pentru că am ȋnvăţat ȋmpreună, dar şi unii de la alţii, trăind experienţe «once-in-a-lifetime», care au insistat spre dezvoltare şi autodepăşire.
Aş recomanda Erasmus studenţilor ambiţioşi, care ȋşi doresc să se autodepăşească şi să ȋsi cunoască limitele. Celor care apreciază şi valorifică experienţa interculturală şi interacţiunea cu persoane din toate colţurile lumii. Aş recomanda Erasmus pentru unicitatea fenomenului, pentru cunoştinţele dobândite şi pentru modul ȋn care a contribuit la procesul meu de maturizare. Aş recomanda Erasmus pentru că nu se compară cu nimic altceva.”
(Corina-Mihaela Mortici, mobilitate la Universidade do Porto, Porto, Portugalia)

„Privind retrospectiv la experiența pe care am avut-o ca student Erasmus, în urmă cu 3 ani, în Olanda, realizez cât a contribuit la evoluția mea ulterioară și cum la momentul respectiv a reprezentat un punct de cotitură în ceea ce privește viziunea mea asupra lucrurilor și a ajutat la construirea unor principii și obiective pe care le-am urmat și le urmez în continuare.
Decizia de a aplica pentru o bursă Erasmus a venit pe de o parte din ambiția de a-mi demonstra mie însumi că pot studia la o universitate din afară, iar pe de altă parte din dorința de a cunoaște o lume nouă.
Odată admis, m-am concentrat pe interacțiunea cu oameni ce fuseseră deja plecați în Olanda și m-am informat despre realitatea pe care urma să o descopăr. Partea frumoasă la această experiență a fost că nu am plecat singur în Olanda, ci împreună cu o colegă de facultate, ceea ce a generat un puternic sentiment de empatie într-un context cu care mă confruntam pentru prima oară în viață la un asemenea nivel (să îți porți singur de grijă într-un țară străină) și m-a învățat totodată cât de mult contează oamenii din jurul tău.
Olanda și Erasmus mi-au întrecut așteptările, pornind de la mediul academic, infrastructură, de la oamenii deschiși, zâmbitori, gata oricând să te ajute, de la sistemul lor de valori ca societate și până la organizarea și frumusețea Olandei ca țară.
În încheiere aș vrea să subliniez doar că materii importante în CSIE vor tot fi, examene grele de asemenea, dar oportunitățile precum Erasmus sunt rare, iar în viață ceea ce ne individualizează este personalitatea și caracterul, două aspecte care nu se formează în facultate, ci prin experiențe – experiențe precum Erasmus.”
(Alexandru Obretin, mobilitate la Hanze University of Applied Sciences, Groningen, Olanda)

Așadar, dacă ai ajuns până aici, sper că ştii ce ai de făcut! Lasă-ţi temerile deoparte, informează-te şi înscrie-te pentru o experiență care te va defini de acum încolo! Pentru mai multe detalii legate de acest subiect sau referitoare la mediul academic, te așteptăm să ne contactezi pe adresa de mail info@sisc.ro.

Cristina Lupu
Membru Departament Educaţional

You may also like...