Categories
SiSC Timp Liber

Timp liber sau mai mult?

 

Primul an de facultate reprezintă un nou început pentru mulți dintre noii studenți. Vrei să te integrezi, să ieși din zona de confort sau să te dezvolți pe plan personal și profesional. Chiar dacă nu ești boboc, este posibil să ai dorințe similare la început de an. Țelurile setate sunt aceleași pentru majoritatea studenților: “să particip la mai multe evenimente IT”, “să aplic pentru asociația aia faimoasă de studenți”, “să încep să lucrez în domeniu”, “să învăț din timp pentru examene”. Ei bine, cu ultima nu te pot ajuta, însă cred că îți poți crea o idee despre restul pe baza următorului articol.

De ceva timp voluntariatul nu mai este o noutate, nici regula de bază după care funcționează: oferi timp și pasiune, primești dezvoltare personală, profesională și oportunități. Dar hai să vedem de ce este cu adevărat important voluntariatul pentru oamenii ca mine și ca tine și cum poți condimenta viața de student cu o asociație studențească și câteva conferințe IT.

Numărul de studenți aplicanți pentru voluntariatul într-o asociație studențească a crescut estimativ cu 30% față de anul trecut. Asta înseamnă, de exemplu, că de la 360 de aplicanți într-o asociație, numărul a ajuns anul acesta la 470. Am vrut să aflăm mai multe despre motivele pentru care își doresc studenții să participe la evenimente și de ce aleg asociațiile studențești ca activitate extracurriculară. Ca să nu fim subiectivi am decis să ne uităm și “în curtea vecină” și am întrebat-o pe Ioana Laura Lupu, membru în organizarea “Girls’ Career Path @Facebook”, membru al Girls Who Code și Girls In Tech ce crede despre voluntariat și conferințe.

Ioana, spune-ne de ce ai ales să faci voluntariat și de ce tocmai IT?

“Pentru mine IT-ul reprezintă un pilon important al societății moderne și am crezut că experiența pe care o voi acumula o să mă ajute în viitor. Și așa a și fost. Am cunoscut oameni noi de la care am învățat nenumărate lucruri care o să îmi fie de folos mai departe.”

Poți împărtăși cu noi câteva din aceste lucruri?

“Referitor la evenimentul Girl’s Career Path, am avut posibilitatea de a discuta deschis cu angajații de la Facebook despre tot ce înseamnă să lucrezi la această companie, ce trebuie să faci să ajungi să lucrezi acolo, cum este o zi de muncă și ce beneficii ai ca angajat. Toate aceste amănunte nu poți să le afli așa ușor.”

Spune-ne mai multe despre această conferință.

“Tot evenimentul a durat cam 4 ore. A fost bine organizat, dar probabil o pauză sau două cred că erau necesare. Totuși, dacă aș putea aș face ca evenimentele să dureze mai mult. Sunt extrem de folositoare, în special partea de networking. Unul dintre speakeri era româncă și în partea asta ne-a povestit care a fost tot parcursul ei de la student la Politehnică la angajat Facebook. A fost foarte deschisă cu noi.”

Cum ai îmbinat facultatea cu voluntariatul și cum e să lucrezi într-o echipă?

“Nu toate am putut ajuta mereu la organizare, unele dintre fete mai și lucrau, așa că ne-am făcut sarcinile doar când eram libere. Dacă nu aveam timp, puteam să spunem echipei și altcineva putea să se ocupe de ce aveai tu de făcut. Ne ajutam la nevoie pentru că important era să ducem la sfârșit ce era de făcut. Nu a fost greu să mă integrez ca nou recrut în echipă, eram doar persoane tinere și sociabile. Am interacționat constant și ne-am împărțit sarcinile în mod egal. Echipa a fost de mare folos, dacă nu înțelegeam ceva sau nu știam cum să fac, întrebam, sau ceream ajutorul. Cât am lucrat la acel proiect nu am simțit că a fost o muncă, important e să alegi ceea ce îți place și o să te simți bine și vei face totul cu plăcere.”

Cum te-ai simțit la începutul și la sfârșitul proiectului?

“Copleșită la început pentru că urma să iau parte la un proiect de amploare, dar la final și pe parcurs m-am simțit inspirată. Aș vrea să mă mai implic în organizarea de evenimente asemănătoare, sau măcar să particip pentru că este cea mai simplă modalitate de a afla cu adevărat cum e să lucrezi în companii internaționale și cum să ajungi acolo. Direct de la sursă chiar.”

Ce ai sfătui un boboc să facă cu primul an de facultate?

“Să încerce să facă parte dintr-o organizație de voluntariat, deoarece sunt multe avantaje: devii mai sociabil, o să lucrezi într-o echipă mare și vei cunoaște oameni noi și poate opinii diferite. Cel mai important: deprinzi lucruri de care nici nu știai că ai nevoie. Lucrurile astea nu ai cum să le înveți la cursuri.”

Iată un punct de vedere pentru a te ajuta să decizi dacă merită să îți rupi din timp pentru voluntariate, conferințe și workshop-uri. Pasul următor depinde doar de tine, însă eu sper că ți-a fost cu folos și te aștept la SpringIT să vezi ce ți-am pregătit și noi.
P.S.: “Diferența dintre ordinar și extraordinar este acel extra.”

Doinița Constantin,
Membru al departamentului Educațional
Sindicatul Studenților din Cibernetică (SiSC)