Taxele de studiu și serviciile sociale

Taxele de studiu și serviciile sociale – principalele probleme ale studenților de la CSIE

La începutul lunii decembrie, Sindicatului Studenților din Cibernetică (SiSC) a lansat Campania ANOSR „Ia Atitudine” ce are ca principal obiectiv identificarea neajunsurilor sociale ale studenților din România prin aplicarea unui chestionar printre studenții reprezentați de fiecare dintre organizațiile membre.
În facultatea noastră, prin intermediul Sindicatului Studenților din Cibernetică (SiSC) peste 230 de studenți din toții ani au completat acest chestionar, iar rezultatele s-au dovedit surprinzătoare.

La întrebarea „În care domeniu întâmpini cele mai multe probleme?”, 33,5% dintre studenți au răspuns taxe de studiu și alte taxe percepute de universitate, 21,5% servicii sociale (cabinet medical, bază sportivă, centru de consiliere și orientare în carieră), 21% cămine, iar restul de 24% cantină sau burse. De asemenea, peste 70% dintre studenți au ca principală sursă de întreținere părinții, doar 11,2% având job sau burse. La întrebarea „Cum apreciezi valoarea taxei de studiu?”, 78,1% au răspuns mare și foarte mare, aceasta fiind considerată potrivită de doar 24% dintre respondenți.
În ceea ce privește condițiile din căminele studențești, 43,8% consideră că ASE-ul are cămine cu condiții bune, dar locurile sunt greu accesibile din cauza criteriului de medie, în timp ce 36% nu cunosc situația în acest caz. Deși modul în care sunt cheltuiți bani ce provin din regiile de cămin, pe care mulți dintre noi le plătesc lună de lună, ar trebui să fie cât mai transparent posibil, majoritatea studenților (88%) nu cunosc acest aspect.
La categoria „servicii sociale de care nu dispunem dar pe care ni le-am dori” cele mai frecvent menționate au fost baza sportivă și Centrul de Consiliere și Orientare Profesională.
Revenind la taxe pe care suntem nevoiți să le plătim, dar care sunt cu greu (sau imposibil) de justificat, studenții nominalizează taxa pentru susținerea unui examen în caz de absență – 60 ron (44,6%), taxa pentru cursurile facultative – 100 ron (40,8%) și taxa pentru eliberarea diplomelor – 50 ron (67,8%).
Pe această cale, le mulțumim colegilor care ne-au ajutat în realizarea acestui studiu prin completarea chestionarului și domnilor profesori pentru timpul acordat la cursuri.

Mai multe detalii despre campanie, precum și rezultatele complete ale studiului pe www.sisc.ro, www.social.anosr.ro și www.anosr.ro.

Te regasesti in rezultatele studiului nostru? Spune-ne parerea ta

You may also like...