Studentii din Europa alaturi de studentii romani!

Alianta Nationala a Organizatiilor Studentesti din Romania se opune vehement oricarei intentii de a se restrange accesul studentilor la decizie prin reducerea procentului de 25% reprezentanti ai studentilor in toate forurile decizionale din universitati.

In acest sens, Organizatia Europeana a Studentilor (ESU), federatia europeana care reprezinta peste 11 milioane de studenti, vine in sprijinul studentilor romani. Astfel, in urma unei motiuni adoptate in unanimitate de catre organizatiile membre (45 de federatii nationale) ESU prezinta pozitia studentilor din Europa vis-à-vis de aceasta problema grava care ataca principiile europene pe educatie si solicita tuturor actorilor gasirea unei solutii.

„In acest context, ESU se opune vehement oricarei reduceri a dreptului studentilor de a participa in guvernanta. Consideram, prin urmare, ca este important ca factorii de decizie sa asigure o buna reprezentare a studentilor, fara niciun fel de reducere a procentului detinut anterior, in corpuri de luare a deciziilor, corpuri executive si in structuri responsabile de alegerea conducerii institutiilor, in toate nivelurile universitatii.”

„Le reamintim factorilor de decizie din Romania ca studentii sunt recunoscuti ca un agent de maxima importanta in progresul sistemelor de educatie si ca este esential ca ei sa fie vazuti si tratati ca parteneri nu doar in declaratii, ci si in accesul la luarea deciziilor.
Cerem, prin urmare, gasirea de cai pentru respectarea angajamentelor pe care Romania si le-a asumat in fata studentilor sai si a principiului reprezentarii comunitatii academice, care a stat tot timpul la baza Invatamantului Superior din Europa.„ -Organizatia Europeana a Studentilor

“Este inadmisibil intr-un stat European cu pretentii, sa nu se tina cont de principii setate la nivel European si recunoscute de catre toti ministrii educatiei. Este anormal ca in 2010, studentii inca sa lupte pentru drepturi fundamentale in universitati. Reprezentam 90% din comunitatea academica si suntem cei care se gandesc cu adevarat la interesele si nevoile studentilor din Romania. Este dreptul nostru sa ne putem exprima opinia si sa putem influenta deciziile care ne afecteaza in mod direct si concret pe noi, studentii.” Daniela Alexe – Presedinte ANOSR

Pentru a citi intreaga declaratie a Organizatiei Europene a Studentilor, accesati.

You may also like...