Spune DA voluntariatului!

La începutul facultății, orice student realizează că a ajuns într-un mediu care oferă multă libertate, însă aceasta vine însoțită de responsabilități și decizii. Aceștia sunt anii în care studentului îi este permis să greșească și să învețe din greșeli, ori de câte ori este nevoie, pentru că timpul pare că stă în loc.

Deseori, studenții își concentrează atenția mai mult asupra distracției însă trebuie să găsească o modalitate de a acorda atenție și vieții profesionale.

Voluntariatul îmbină perfect cele două aspecte, oferind studentului numeroase oportunități. Își va forma o nouă viziune asupra studenţiei. Va avea posibilitatea să coordoneze proiecte și să lucreze într-o adevărată echipă, va putea avea acces la diverse traininguri în cadrul organizaţiei, își va face numeroși prieteni. Acestea reprezintă doar câteva dintre beneficiile de care au parte studenții care aleg să facă voluntariat. Cu toate acestea, unele persoane rămân pasive și evită să se implice.

Principalul motiv pentru care se întâmplă acest lucru este teama de eșec. Pentru majoritatea dintre ei, gândul că nu au experiență, că nu știu cum vor putea fi de folos și cum vor face față responsabilităților îi determină să se retragă. Soluția este simplă. Înainte de a-și face griji în acestă direcție, ei trebuie să își amintească faptul că orice om învață din experiențele pe care le trăiește și de la oamenii din jurul lui. Într-o organizație studențească, colegii sunt mereu dornici să ofere ajutor și să îi îndrume pe cei nou-veniți. Așadar, teama de eșec nu trebuie să oprească pe nimeni din drumul său spre atingerea unui obiectiv.

Un alt motiv frecvent întâlnit este timiditatea. Atunci când un student este timid și se confruntă cu frica de a-și exprima ideile în fața unei mulțimi, acesta nu are ocazia să se facă remarcat. În astfel de situații, el trebuie să conștientizeze că în cadrul unei organizații studențești, niciodată nu există idei rele, ci doar idei care pot sau care nu pot fi implementate. Odată conștientizat acest lucru, temerile vor fi învinse și succesul garantat.

Foarte des, tinerii dau vina pe lipsa timpului atunci când hotărăsc să elimine voluntariatul de pe lista lor de priorități. Ei se gândesc la faptul că vor pierde foarte multe ore realizând activități în cadrul organizației. Acesta nu este un motiv real, deoarece fiecare este liber să se implice atat cât dorește. Într-o organizație studențească nu există constrângere, dimpotrivă, există libertatea de a alege ce dorești să faci și cât timp aloci acelui lucru.

Felul în care alegi să îți petreci timpul în perioada studenției determină modul în care te vei dezvolta și vei crește ulterior. Să te implici într-o organizaţie studențească înseamnă să simţi din plin că eşti student şi că poţi schimba ceva în lumea din care faci parte!

Sonia Pasăre,
Membru al Departamentului PR

You may also like...