SiSC susține drepturile tinerilor constănțeni!

             Sindicatul Studenților din Facultatea de Cibernetică, Statistică și Informatică Economică (SiSC) susține inițiativa Ligii Studenților din Universitatea Maritimă Constanța și a Asociației Elevilor din Constanța, în  vederea obținerii subvenției cu 50% a mijloacelor de transport în comun.

Elevii și studenții constănțeni s-au decis să-şi declare public nemulţumirea vizavi de spinoasa subvenţionare a transportului public în comun, pentru cei 50.000 de elevi şi studenţi constănţeni. În cadrul unei conferințe de presă susținute joi, 9 ianuarie 2014, la sediul universității, reprezentanții au anunțat că vor acționa în judecată Primăria Constanța, dacă nu va acorda reducere la transportul local, așa cum spune Legea Educației Naționale, prezentând o adresă pe care au trimis-o domnului Radu Mazăre. Aceștia au ținut să îi reamintească ediluilui că „Primăria şi Consiliul Local Constanţa trebuie să aplice Legea Educaţiei Naţionale, care impune autorităţilor locale să subvenţioneze cu 50% abonamentele pentru transportul public al elevilor”.

Ultimele declarații ale primarului Municipiului Constanța, domnul Radu Mazăre, precizau foarte clar faptul că acesta nu doreşte să acorde subvenţii pentru toţi elevii, întrucât deja beneficiază de o reducere similară peste 17 000 de elevi ale căror familii nu depășesc un buget lunar de 1500 de lei și primesc subvenție la căldură, iar fondurile sunt oricum insuficiente pentru a îndeplini această cerere: Principiul în baza căruia noi acţionăm este să-i ajutăm pe cei care au nevoie. La ora actuală, cei care au venitul mic şi care primesc subvenţie pentru căldură, primesc subvenţie şi pentru transport. Pentru elevii din familiile nevoiaşe există subvenţie, pentru elevii din familiile care nu îşi târâie ziua, nu există şi nu mi se par normal să le dau”.

Liga Studenților din Universitatea Maritimă Constanța (LSUMC), membră a Alianței Naționale a Organizațiilor Studențești din România (ANOSR) este profund dezamăgită de atitudinea acestuia, de modalitatea în care acesta își rezervă dreptul de a sfida Legea Educației Naționale și de modul în care autoritățile locale decid să acționeze în urma cererii celor două asociații. Liderii studenţilor şi ai elevilor au contestat cu vehemenţă Hotărârea Consiliului Local nr. 3/2010, care retrage subvenţionarea cu 50% a abonamentelor pe mijloacele de transport în comun, afirmând că la acea vreme se încălcau prevederile Legii 84/1995, art. 176, ce stipula clar acest drept pentru elevi şi studenţi.

Mai mult decât atât, pe temeiul Legii Educației Naționale din 2011, municipialitatea are obligația de a asigura în proiectul bugetului pe 2014 sumele aferente drepturilor mai sus menționate și elaborarea unei Hotărâri de Consiliu Local pentru armonizarea situației cu legislația în vigoare.

În continuare, LSUMC alături de Asociația Elevilor din Constanța, va recurge la toate măsurile necesare pentru a se asigura că drepturile studenților și elevilor din Municipiul Constanța, stipulate prin lege, sunt respectate.

SiSC își exprimă solidaritatea față de colegii săi și respectă misiunea pe care au declarat-o:

“Suntem alături de colegii noștri de la Liga Studenților de la Universitatea Maritimă Constanța și îi sprijinim în demersul lor de a obține subvenția de 50% a abonamentelor de transport local în comun, pentru elevii și studenții care studiază în orașul Constanța. Autoritățile locale ar trebui să respecte legea și să nu treacă peste o hotărâre la nivel național asumată în Legea Educației Naționale. “ – Rocsana Zbranca, Președinte SiSC.

 

Sindicatul Studenților din Facultatea de Cibernetică, Statistică și Informatică Economică (SiSC) este cea mai veche organizație studențească din Academia de Studii Economice, care de 17 ani reprezintă cu succes dorințele și scopurile tinerilor studenți.

 

Pentru detalii suplimentare vă stau la dispoziție:

 

Theodor Retevoi                                                                     Rocsana Zbranca

Președinte LSUMC                                                                Președinte SiSC

Email: theodor.retevoi@yahoo.com                                    Email: rocsana.zbranca@sisc.ro

Telefon: 0730405937                                                            Telefon: 0728960236

 

 

 

You may also like...