Sfaturi pentru a avea un discurs de succes

     Există numeroase situaţii în care suntem nevoiţi să vorbim în public. Uneori trebuie să prezentăm un proiect în fața colegilor și a profesorilor, o lucrare în fața unei comisii și a unui amfiteatru întreg, sau diverse discursuri cu anumite teme, iar acest lucru nu este unul uşor de făcut. Unele studii arată că frica de a vorbi în public depăşeşte chiar și frica de moarte.

     De-a lungul istoriei au existat numeroase discursuri care au schimbat lumea, cum ar fi discursurile ţinute de Abraham Lincoln, Winston Churchill, Martin Luther King și mulţi alţii. Acest lucru dovedește că un bun “public speaker” își va pava drumul spre un viitor profesional și social strălucit, arta vorbitului în public fiind o armă extrem de puternică în ceea ce privește atingerea succesului.

     Având în vedere toate acestea, noi ne-am  gândit să îți venim în ajutor cu câteva sfaturi pe care să le ai în vedere atunci când urmează să ții un discurs.

  • Alege-ți tema discursului

     Pentru a avea un discurs de succes este extrem de important să alegi o temă care să te reprezinte. Trebuie să îți facă plăcere să îl redactezi, dar mai ales să îl prezinți. Citește cât mai multe lucruri legate de tema aleasă. Cu cât vei fi mai bine informat, cu atât mai ușor îți va fi să scrii și să susții discursul. Există posibilitatea ca audiența să îți pună diverse întrebări și de aceea trebuie să fii pregătit.  Încearcă să pui pasiune în ceea ce faci, deoarece aceasta va da putere discursului tău.

  • Scrie discursul, rescrie-l, repetă-l și încearcă să reții ideile principale

     Discursul nu trebuie scris pentru a fi citit, ci pentru a fi auzit. Fiecare discurs de succes trebuie să aducă ceva inedit, să surprindă audiența. Astfel, atunci când redactezi, gândește-te la cine urmează să te asculte și la impactul pe care îl vei avea în urma a ceea ce vei prezenta. În momentul în care pregătești discursul, trebuie să alegi un ton care să te facă să te simți confortabil. De asemenea, încearcă să folosești propoziții scurte și evită frazele lungi cu argumente complicate.

  • Fii original și fă-te remarcat

     Fiecare dintre noi a fost pus de-a lungul timpului în ipostaza de a asculta un discurs. Uneori persoana din fața noastră ne uimește prin ceea ce spune și ne captează atenția, alteori nu. De aceea, pentru a avea un discurs de succes este important să fii original, să te joci, să improvizezi, iar astfel vei impresiona. Încearcă să integrezi în discursul tău povestiri din viața personală, sau poți să-ți imaginezi unele. Un alt secret este să începi discursul printr-o frază care să surprindă publicul și să-l termini într-o notă memorabilă.

  • Scapă de emoții și simte-te bine

     Atunci când ești pe scenă încearcă să te distrezi, să te simți bine. Relaxează-te și adoptă o atitudine pozitivă. Este bine să folosești emoțiile în mod constructiv și să le transmiți și celor care te ascultă. Cel mai bun lucru pe care poți să îl faci este să fii optimist și ai încredere în tine, deoarece te va ajuta enorm să creezi o conexiune cu cei din fața ta.

  • Ai grijă la ținută

     În funcție de context, este important să îți alegi cu grijă ținuta. Totuși, hainele pe care le porți  trebuie să ți se potrivească și să te facă să te simți confortabil. De asemenea, ai grijă la accesorii, deoarece acestea ar putea distrage atenția. Un alt lucru important este să nu încerci să pari altcineva, fii natural.

  • Încearcă să folosești elemente vizuale și interacționează cu publicul

     Atunci când ne gândim la ceva, folosim imagini, sunete sau senzații, iar atunci când ne exprimăm transmitem conținutul ideilor noastre în același mod. Oamenii rețin mult mai bine informațiile oferite pe suport vizual, iar un discurs de succes trebuie însoțit și de câteva materiale ajutătoare. Încearcă să ai o  prezentare cât mai interactivă. Poți folosi materialele vizuale sau audio care vor întări ceea ce spui și vor atrage atenția. De asemenea, apelează la anecdote, citate și povești, joacă-te cu publicul, pune întrebări și fă-i să se simtă bine.

  • Folosește elemente non-verbale

     Comunicarea non-verbală are un rol extrem de important în prezentarea discursului. Aspectul, postura, gesturile, expresia feței și a ochilor sunt aspecte ce pot accentua sau pot anula argumentele prezentate. Gesturile trebuie să pară cât mai naturale și spontane și trebuie să susțină ceea ce spui. Încearcă să păstrezi un contact vizual cu public, pentru a putea să-ți dai seama dacă obții rezultatele dorite. Exersează discursul și alege tonul potrivit, deoarece sunetul vocii are o anumită rezonanță în urechea vorbitorului și o alta în urechea auditoriului.

     Sperăm că ți-ai făcut o idee cu privire la ce va trebui să faci atunci când urmează să ții un discurs, însă nu trebuie să te oprești aici. Continuă să te informezi, învață și exersează, iar rezultatele nu vor ezita să apară.

     „Pentru a obţine un succes, trebuie să crezi în tine însuţi, să faci ceea ce trebuie făcut, când trebuie făcut, şi să continui până când reuşeşti.”(Colin Turner)

Păvăluc Diana-Andreea

Membru Departament Educațional

Sindicatul Studenților din Cibernetică(SiSC)

You may also like...