Sesizări – reacții – soluții la Conferința Semestrială a Studenților

Conducerea Academiei de Studii Economice nu a întârziat în a-și arăta disponibilitatea de a asculta vocea partenerilor lor, studenții, nici în acest semestru. Fiecare student a fost invitat la o discuție în cadrul Conferinței semestriale din data de 27 mai. Cu regret spun că puțini au fost cei care au acordat interes acestui eveniment, spre deosebire de cealaltă parte care a ascultat nemulțumirile noastre cu deosebit interes și a căutat, împreună cu noi, soluții pentru acestea.

Principalele subiecte abordate au fost următoarele:

  • Discuția a început cu una din cele mai des întâlnite problemă, conexiunea la internet. Nimeni nu a fost surprins de acest subiect, ba chiar am fost asigurați că această problemă este prioritatea universității la acest moment, există o procedură lansată în acest sens care își va găsi finalitatea în această vară. Așadar, în următorul an universitar vom avea instalate routere de wifi și o componentă de management al accesului la internet în cămine și în facultate.
  • Ar fi păcat ca procedura de mai sus să aibă în spate aceleași dotări tehnologice de acum șapte ani. Calculatoarele învechite pun și ele piedici studenților. Din păcate, legea nu permite universității să facă achizițiile publice pe care înnoirea acestora le presupune, singurele posibilități rămânând sponsorizările și donațiile. Din acest motiv, există în plan deschiderea unui cont pentru donații și sponsorizări și realizarea de parteneriate cu cele mai mari companii și firme.
  • Poate unora le place să meargă prin ploaie, dar când îți plouă în casă, deja mergi și faci o sesizare. Asta au făcut studenții din căminele Moxa și Agronomie, care se află în această situație. Cei de la Direcția Socială și-au notat acest lucru și avem promisiunea că problema va fi rezolvată în această vară, la fel și problema cu prizele din sălile de lectură Belvedere Nou care … nu există. De asemenea, cei ce stau în cămine au primit îndemnul de a folosi caietul de probleme verificat periodic de cei de la Direcția Socială și de a discuta cu administratorii de cămin și șefii de cămin de fiecare dată când întâmpină o problemă.
  • Opționalele nu au fost tocmai o opțiune anul acesta în Facultatea de Cibernetică, Statistică și Informatică Economică. După ce studenții acestei facultăți au optat pentru una din disciplinele listate, mulți dintre aceștia au aflat că au fost redistribuiți la o altă disciplină (deoarece 80% au optat pentru Gestiunea Financiară a Întreprinderii, iar restul pentru celelalte materii care s-au transformat în Antreprenoriat în cele din urmă). Acest lucru nu a fost deloc pe placul ciberneticienilor. O soluție care a fost luată în calcul și se dorește a fi implementată pe viitor constă în posibilitatea studenților de a-și alege două opționale în loc de unul, pentru ca aceștia să fie repartizați la unul dintre ele.
  • Unii împătimiți ai cercetării, dar nu numai, au venit cu frumoasa propunere de a se introduce ca disciplină de studiu ”Introducere în metodologia cercetării științifice”. Ea este foarte utilă studenților în redactarea lucrării de licență și dizertație, a proiectelor și în sesiunea de comunicări științifice. Având în vedere această cerere, doamna prorector Țigu a propus alcătuirea unui Ghid de redactare a lucrării de licență/dizertație.
  • Taxele nu au fost omise, după cum era de așteptat. S-au primit nenumărate plângeri cum că acestea sunt prea mari, în special pentru studiile de masterat, și se are în vedere micșorarea acestora. Tot în acest teren a fost discutată taxa pentru restanțe. Studenții ar dori ca prima restanță să fie gratuită și să se introducă o nouă sesiune de restanțe în septembrie, având în vedere distanța prea mică dintre sesiunea de examene din vară și sesiunea de restanțe. Se vor căuta și pentru aceste sesizări soluții.

Probabil că și voi v-ați lovit de acestea pe parcurs, dar iată că acum ele au ajuns până la urechile domnului rector, am primit explicații în multe privințe, iar soluțiile nu au întârziat să apară, ele venind atât din partea noastră, cât și din partea conducerii.

Plină de speranță după această întâlnire și cu multe informații noi, edificatoare, vă îndemn să țineți cont de sfaturile de mai sus, să nu ezitați sesizarea oricărei nereguli pe care o observați în cadrul universității deoarece ea nu își va găsi singură o cale de rezolvare și vă invit de pe acum la următoarea conferință de acest fel pentru ca împreună să fim o voce și mai puternică și să aducem schimbarea pe care ne-o dorim!

Florentina Necula
Membru al departamentului Educațional

You may also like...