Segregare

Suntem anunțați din surse guvernamentale şi mediatice de ceva timp că trăim în vremurile unei crize economice, căreia i se atribuie proporții globale. În ce măsură este adevărat, rămâne de dezbătut. În mod sigur, ne aflăm în pragul unei crize morale ce duce la dezbinarea societăţii române. Efectul este vizibil prin numeroasele manifestări de protest.

Din postura mea de student,nu pot sa nu observ problemele ce vizează studenții din ţară.
Discuțiile ultimelor zile vizează Universitatea de Medicina si Farmacie Târgu Mureș, trecerea universităţii pe linie în limba maghiară, parțial sau total. Se poate  considera demersul just in moment ce în ţară există un număr considerabil de etnici maghiari. Demersul in sine nu este condamnabil, atenția noastră ar trebui sa fie asupra condițiilor in care se face acesta .Mișcările de protest ale studenților UMF Târgu Mureș sugerează dezaprobul celor direct vizați faţă de această măsură si rămânerea la predarea in limba națională. Poate fi condamnabil că acest demers se vrea făcut  prin hotărâre de guvern sub presiunile UDMR, iar in acest fel se ignora criteriile de calitate ARACIS care ar trebui să fundamenteze această decizie, ceea ce reprezintă o încălcare a reglementarilor în vigoare, pe scurt, un abuz ce poate genera un precedent.

Ne puteam întreba de ce unele decizii guvernamentale pot să intervină în modul de organizare a unei universităţi şi astfel instituției de învăţământ nu i se permite să îşi urmărească interesele proprii cât şi cele ale studenților ce hotărăsc sa îi urmeze cursurile.

În concluzie, nu pot să spun decât că susțin demersul studenților şi sper ca prin acțiunile lor să poată influenţa deciziile viitoare, în sensul reglementărilor ce trebuie respectate.

 

 

Robert Niţă

Departamentul Educaţional

You may also like...