Șansa unei generații – libertate, democrație, independență

Astăzi este 17 noiembrie, ziua pe care noi o numim „Ziua internațională a studentului”, dar de ce o numim astfel și cum a ajunsă fie declarată în mod oficial ziua noastră, a studenților?

Studenții au reprezentat de la început o mare putere și au încercat de multe ori să aducă schimbarea… dreptatea. La 17 noiembrie 1939, la Praga, un grup de studenți de la Facultatea de Medicină au făcut o demonstrație împotriva ocupației naziste. Mi-ar fi plăcut să spun că astăzi comemorăm victoria acestora, independența pe care ei au reușit să o câștige, însă altfel au decurs lucrurile. Demonstrația lor a fost suprimată, 1200 de studenți au fost trimiși în lagăre de concentrare și 9 din ei au fost condamnați la moarte.

Acțiunile lor nu au fost uitate și, în anul 1941, Consiliul Internațional al Studenților declara oficial că la data de 17 noiembrie serbăm „Ziua internațională a studentului”.

Studenții nu au încetat să lupte pentru libertate, astfel au gravat în istorie încă un 17 noiembrie memorabil în anul 1989, când au dat startul a ceea ce numim acum „revoluția de catifea”. Au avut loc atunci manifestări pacifiste împotriva regimului comunist, de această dată povestea fiind una cu final fericit. Acesta este evenimentul pe care îl comemorăm acum de fapt! Libertatea a fost atunci câștigată prin intermediul mișcării studențești.

De-a lungul timpului mai multe evenimente marcante au avut loc la 17 noiembrie. Studenții de la Politehnica din Atena s-au revoltat împotriva juntei militare din 1973, iar punctul culminant, când un tanc a dărâmat porțile blocate ale Politehnicii, a fost atins în dimineața lui 17 noiembrie. Începând cu anul 2000, datorită eforturilor depuse de studenții cehi din Consiliile din instituțiile de învățământ superior, zilele oficiale de sărbătoare din Republica Ceha şi din Slovacia conturează lupta studenţilor pentru libertate şi democraţie.

Vedeți, așadar, că data de 17 noiembrie nu este una oarecare, ci este ziua în care studentul a revoluționat societatea, a dărâmat regimul comunism, a adus libertatea, a avut curajul să lupte pentru ceea ce își dorește.

Cu această ocazie deosebită, SiSC îți urează “La mulți ani!”. Nu ignora puterea cu care studenția vine la pachet și luptă pentru ceea ce contează pentru tine!

Globalizarea are aspectele ei pozitive și sunt multe sărbători internaționale pe care le celebrăm anual. Ceea ce este mai interesant este faptul că serbarea acestor zile diferă, în funcție de oraș, țară, continent. Fiecare le percepe altfel și își creează o tradiție în a le celebra.

În anii anteriori, pe 17 noiembrie, studenții români au protestat pentru grăbirea adoptării Statutului Studentului sau Codul drepturior și obligațiilor studenților (așa cum este menționat în Legea Educației Naționale) și obținerea de suporturi gratuite pentru cursuri.

Anul acesta s-a serbat anticipat această zi în cadrul Universității de Stat din Pitești, eveniment care s-a bucurat de prezența unor persoane deosebite precum ambasadori ai Nigeriei, Palestinei, Vietnamului, Republicii Moldova şi Siriei, alături de rectorul Universităţii de Stat, Ionel Didea, decanul Facultăţii de Ştiinţe ale Educaţiei, Liliana Ezechil şi alţii. Moldova sărbătorește și ea această zi importantă printr-un concert de neuitat organizat în Chișinău. Rusia nu se lasă cu nimic mai prejos. Universitățile din Moscova reunesc studenți din toate colțurile țării, iar ziua studentului este celebrată printr-o seară specială în care grupuri organizate de studenți din China, Japonia, Vietnam, chiar și România își reprezintă țara prin dansuri, cântece și mâncăruri tradiționale.

Este important să conștientizăm ecoul puternic generat de faptele noastre, de aceea trebuie ca noi, studenții, să fim uniți și să acționăm așa cum au făcut aceștia și acum 75 de ani, dar și în urmă cu 25 de ani. Educația este cea mai puternică armă pe care o avem pentru a schimba lumea!

Florentina Necula
Membru al departamentului Educațional

You may also like...