Procedura antiplagiat pentru lucrările de licență și disertație

Zvonurile despre procedura antiplagiat te sperie și nu te lasă să îți termini licența? Dacă nu ai aflat încă în ce constă această procedură, SiSC vine în ajutorul tău și îți explică pe larg tot ce trebuie să știi pentru ca lucrarea ta de licență sau dizertație să fie originală și să nu ai parte de nicio surpriză neplăcută.

În primul rând, trebuie să știi că textul lucrării trebuie structurat în format word.docx, în fișiere separate pentru cuprins, conținut, bibliografie și anexe pentru a fi încărcate separate pe pagina web. RECOMANDĂM ca înainte de a încărca lucrarea pe pagina personală, să stabilești împreună cu profesorul îndrumător dacă este finalizată. Ulterior, trebuie să descarci varianta lucrării generată de ASE în format pdf, să o printezi și să o depui la secretariat.

Programarea activităţilor de verificare antiplagiat:

LICENŢĂ

29 iunie – 3 iulie 2015 Încărcarea lucrărilor de licenţă pe pagina web a studenţilor.

1 – 7 iulie 2015 Verificarea antiplagiat de către conducătorul ştiinţific şi acordarea calificativului Admis/Respins pentru susţinerea lucrării de licenţă.

8 – 10 iulie 2015 Depunerea de către studenţi, la departamentele de care aparține conducătorul ştiinţific, a lucrărilor de licenţă printate din platforma web a studenţilor, versiunea validată de conducătorul ştiinţific (cu cod de identificare a verificării antiplagiat).

MASTERAT

2 – 5 iunie 2015 Încărcarea lucrărilor de disertaţie pe pagina web a studenţilor.

4 – 9 iunie 2015 Verificarea antiplagiat de către conducătorul ştiinţific şi acordarea calificativului Admis/Respins pentru susţinerea lucrării de disertaţie.

10 – 12 iunie 2015 Depunerea de către studenţi, la departamentele de care aparține conducătorul ştiinţific, a lucrărilor de dizertaţie printate din platforma web a studenţilor, versiunea validată de conducătorul ştiinţific (cu cod de identificare a verificării antiplagiat).

Pentru DOCTORAT, conducătorii de doctorat vor depune, ori de câte ori este nevoie, tezele de doctorat în format electronic la Direcţia de cercetare din ASE pentru verificarea antiplagiat şi se recomandă utilizarea unui browser precum Mozilla Firefox, Google Chrome sau Internet Explorer începând cu versiunile 9. Pot fi verificate documente în format electronic doc, docx, rtf, odt şi pdf editabil. Dacă un document este mai mare de 20MB, recomandăm încărcarea lui prin metoda copy-paste.

Platforma Sistemantiplagiat.ro va genera un Raport de Similitudine ce va fi emis electronic către fiecare conducător ştiinţific sau către ceilalţi utilizatori ai platformei din ASE.

Coeficienţii de Similitudine din Raport sunt următorii:

 • Coeficientul de Similitudine 1 = procentul din text cu toate frazele similare descoperite de sistem în alte documente;
 • Coeficientul de Similitudine 2 = procentul din text cu fragmente similare care depăşesc 25 de cuvinte

Conducătorul ştiinţific va examina Raportul de Similitudine din punct de vedere al apariţiei în lucrare a unor împrumuturi neautorizate. Vor fi luate în calcul următoarele praguri de alertă:

 • coeficientul de similitudine 1 să nu depăşească 50%.
 • coeficientul de similitudine 2 să nu depăşească 5%.

Conducătorul ştiinţific trebuie să verifice în special următoarele aspecte:

 • Dacă lucrarea conţine porţiuni mari de text (cel puţin 50 de cuvinte) identificate de către Sistem ca fiind asemănătoare.
 • Dacă apare un număr prea mare de potenţiale împrumuturi dintr-o singură sursă.
 • Dacă intervine o coincidenţă între tematica lucrării analizate şi potenţialele surse de împrumuturi.
 • Dacă lucrarea conţine caracteristici de redactare care indică prezenţa unor împrumuturi „mecanice”.

Dacă în urma examinării Raportului de Similitudine, lucrarea nu trezeşte suspiciuni, conducătorul ştiinţific va da avizul ca lucrarea să fie admisă în vederea susţinerii sale şi va pregăti, în decurs de 48 ore, „Procesul verbal de control al originalităţii lucrării” . În caz contrar, conducătorul ştiinţific nu va admite lucrarea în vederea susţinerii sale şi va pregăti, în decurs de 48 ore, „Avizul privind neadmiterea lucrării”.

Un AVANTAJ este că ai posibilitatea de a verifica, contracost originalitatea lucrării tale. Trebuie doar să soliciți la Direcția de Cercetare ASE (office@dce.ase.ro) acest lucru. Costurile diferă în funcție de tipul lucrării:

 • Lucrare licenţă 20 lei/lucrare
 • Lucrare dizertaţie master 25 lei/lucrare
 • Teză de doctorat 150 lei/teză
 • Cărţi şi articole ştiinţifice: în funcţie de numărul de pagini ∙ 0,5 lei/pag.

Sindicatul Studenților din Cibernetică (SiSC) îți urează inspirație și spor în elaborarea acestor lucrări! Pentru mai multe informații ne puteți trimite un mail pe adresa info@sisc.ro.

Lavinia Stoica,

Departamentul Educațional

You may also like...