PREZENTARE OPȚIONALE PENTRU ANUL 1 CSIE

PREZENTARE OPȚIONALE PENTRU ANUL 1 CSIE

Ești pe punctul de a termina primul an de studenție, dar nu știi ce opțional să alegi pentru anul II? Noi îți prezentăm pe scurt tot ceea ce trebuie să știi despre toate opționalele pe care poți să le selectezi până la data de 28.05.2015.

Ce trebuie să știi mai întâi este faptul că, din toate materiile prezentate mai jos, doar 3 o să se și implementeze! Dacă te înscrii la altă materie decât cele 3 ce vor fi selectate, o să ajungi să fii repartizat de către facultate la una din ele. În altă ordine de idei, toate specializările au aceleași cursuri opționale, acestea fiind ținute în anul II, semestrul II.

 1. Gestiunea financiară a întreprinderilor:

  Această materie este o continuare a contabilității din anul I, iar o mare parte din programă se suprapune cu ceea ce se face la finanțe. Vei trata probleme ale unor întreprinderi dintr-o țară în curs de dezvoltare, probleme de finanțare și probleme de investiții ale acestor întreprinderi.

  Testimoniale:

  “Gestiunea financiară a întreprinderii presupune cunoștințe generale de Contabilitate și Finanțe studiate în anul I semestrul II, respectiv anul II, semestrul I. Materia este folositoare celor care vor să învețe pe baza căror indicatori se stabilește rentabilitatea, solvabilitatea unei întreprinderi, precum și, realizarea unei investiții pentru a redresa situația financiară în care se află întreprinderea respectivă. Se vor aprofunda indicatorii echilibrului financiar pe baza bilanțului funcțional, ai performanței întreprinderii pe baza contului de rezultate și analiza cash-flow-urilor care vor releva creșterea averii proprietarilor /săracirea proprietarilor.
  Nota la seminar reprezintă 50% din nota finala și se bazează pe realizarea unui proiect în echipe de 4-5 persoane, care constă în analiza financiară a unei întreprinderi deja existente. Proiectul conține și anumite informații legate de Marketing: promovare, piața concurenței, analiza SWOT etc. Cursul de GFI se va baza pe aplicații practice în proporție de 80% și 20% teorie, aceasta din urma, fiind pusă la dispoziție într-un document word de 33 de pagini.
  Examenul are o pondere de 50% din nota finală a cărui structură diferă de la an la an. În anul 2015, structura examenului a fost astfel: 4 subiecte teoretice, fiecare de câte un punct și două aplicații, ca cele făcute la seminar/curs.”

  “Eu am făcut GFI ( Gestiunea Financiară a Întreprinderii). Materia nu mi s-a părut una foarte grea, fiind o continuare a materiilor de contabilitate și finanțe. Nota de la seminar a constat într-un proiect, nu foarte greu, dar cu o structura foarte amplă (multe, multe calcule). La examen am avut 4 subiecte mici de teorie, deși inițial ni se zisese că o să primim întrebări tip grilă, și 2 aplicații relativ ușoare.”

 2. Comerț internațional:
  Acestă materie presupune familiarizarea cu conceptele, analizele şi perspectivele comerţului internaţional şi a politicilor comerciale, pentru o mai bună înţelegere a fenomenelor ce caracterizează economia mondială contemporană şi relaţiile comerciale care se stabilesc între state şi regiuni economice, în contextul globalizării.

 3. Antreprenoriat în comerț, turism și servicii:

  Scopul acestei materii este de a ajuta studenții să cunoască sistemul afacerilor și să înțeleagă sensurile de administrare ale acestora. Dacă o să alegi această materie, o să reușești să îți însușești câteva reguli de bază ale principiilor și comportamentului pe care le presupune derularea unei afaceri durabile.

  Testimoniale:

  “A fost foarte ușor optionalul. Am avut 7 seminarii și 14 cursuri și un proiect pe echipe de maxim 5 oameni pe care l-am prezentat în penultimul curs. De asemenea, am mai avut de aplicat un chestionar unui antreprenor pe care îl cunoaștem și de făcut pentru un bonus de un punct, un profil al unui antreprenor cunoscut. Examenul a fost foarte ușor. Am avut 20 grile cu răspuns multiplu și 2 întrebări libere.”
  “Dacă sunteți în căutare de un opțional lejer, acesta se încadrează cu siguranță. La seminar am avut de comentat 2 planuri de afaceri, să spunem ce e ok, ce nu e ok, conform unui schelet care ne-a fost dat la curs și două canvas-uri, adică trebuia să luați ca exemplu două firme și să spuneți care e grupul țintă, parteneri cheie, resurse cheie etc. Necesita câteva minute de research. La examen a fost foarte ușor, am învățat după niște slide-uri, am avut grile de acolo și de comentat un tabel.”
  “Eu am făcut antreprenoriat, iar la seminar am avut de conceput un plan de afacere care consider eu că mi-a fost de un real folos, de completat un chestionar și de făcut un profil al întreprinzătorului. Chiar am muncit la planul de afaceri și am aflat lucruri pe care altfel nu le-aș fi știut. În ceea ce privește examenul am avut grile din teorie și 2 situații de comentat, acestea fiind relativ simple dacă te uitai prin cursuri. Dacă vă bate gândul să vă deschideți propria afacere pe viitor eu chiar recomand materia.”

 4. Negocieri internaționale:

  Dacă ești atras de metode și tehinici de negociere și internaționalizarea unei afaceri, acesta este opționalul potrivit. Structura cursului oferă studenților cunoașterea atât a aspectelor teoretice legate de comunicare și negociere într-un concept internațional, cât și a unor subiecte practice generate de practica managerială internațională.

  Testimoniale:

  “Eu am făcut Negocieri Internaționale. Materia e interesantă dacă te pasionează domeniul. Seminarul a fost în regulă, iar profesoara a fost indulgentă. La examen am avut 3 subiecte de teorie de dezvoltat și două grile.“

 5. Managementul relațiilor cu clienții:
  Acestă materie se bazează pe crearea și dezvoltarea unor relaţii cu clienţii în scopul creşterii profitabilităţii afacerilor întreprinse. Este important să știi faptul că managementul relaţiilor cu clienţii a devenit, în condiţiile dezvoltării tehnologiilor informatice, un domeniu de maxim interes pentru cercetătorii din întreaga lume!

 6. Piețe internaționale de capital:
  Acestă materie prezintă ansamblul relaţiilor şi mecanismelor prin care se realizează transferul fondurilor de la cei care au un surplus de capital – investitorii – către cei care au nevoie de capital – emitenţii de titluri – cu ajutorul unor instrumente specifice şi prin intermediul unor operatori specifici.
SiSC îți urează succes și să faci o alegere cât mai bună!

You may also like...