Poziţia SiSC privind Ordonanţa de urgenţă nr. 13/2017 pentru modificarea Codului penal

Sindicatul Studenţilor din Cibernetică (SiSC) doreşte să îşi facă cunoscută, în mod oficial, viziunea pe care o are faţă de acest subiect ce priveşte fiecare locuitor al acestei ţări, prin urmare şi studenţii din Facultatea de Cibernetică, Statistică şi Informatică Economică.

Evenimentele din ultimele zile ne-au făcut pe toți să ne punem întrebări serioase legate de locul în care trăim, de drepturile pe care le avem, modul în care acestea sunt încălcate sau nu, dar și ce putere avem noi, ca tineri și ca viitor al acestui popor, să ne spunem cuvântul și să nu rămânem pasivi la detalii ce pot schimba total bunul mers la țării.

Schimbările aduse Codului Penal presupun, conform Art. 297, că orice abuz în serviciu este infracţiune doar dacă depăşeşte pragul de 200.000 de lei, acest prag neexistând până acum. De asemenea, pedeapsa pentru abuz în serviciu scade de la maxim 7 ani la maxim 3 ani sau amendă iar favorizarea făptuitorului nu se aplică în cazul emiterii, aprobării sau adoptării actelor normative.

Este modificat, totodată, primul alineat al Art. 301. din Codul penal referitor la conflictul de interese, fiind exclusă răspunderea penală dacă beneficiarii infracţiunii sunt ‘persoanele cu care s-a aflat în raporturi comerciale ori de muncă în ultimii 5 ani sau din partea căreia a beneficiat ori beneficiază de foloase de orice natură’.

SiSC condamnă decizia luată, aceasta fiind abuzivă, neconstituţională şi în special, în neconformitate cu opinia poporului român. Proiectul de Ordonanţă de Urgenţă pentru modificarea codurilor penale adoptat de Guvernul Grindeanu dă o lovitură efortului de mai mulţi ani de a combate corupţia din România.

Mai mult de atât, această OUG a fost luată la o oră târzie, într-o şedinţă de Guvern unde nu se afla pe ordinea de zi şi a fost publicată în MO la mai puţin de două ore de la sfârşirea şedinţei, tocmai pentru a împiedica o posibilă încercare de stopare a ei.

SiSC încurajează studenţii să îşi exercite dreptul la libera opinie pentru a opri această Ordonanţă de Urgenţă în a intra complet în vigoare. Conform Monitorului Oficial, starea acesteia este parţial în vigoare şi va rămâne aşa pentru următoarele zece zile. Nu putem rămâne în tăcere şi privi neputincioşi cum viitorul nostru, viitorul copiilor noştri, se destramă în faţa ochiilor noştri.

Doar luptând împreună, această ţară mai are o şansă.

Ioana Constantinescu
Director Departament Educaţional
Sindicatul Studenţilor din Cibernetică

You may also like...