Povestea Statutului Studentului în ASE!

Promovarea și apărarea drepturilor și intereselor studenților din Facultatea de Cibernetică, Statistică și Informatică Economică este principalul scop care stă la baza activității organizației mele de suflet, SiSC. Astfel, de mai bine de 17 ani, luptăm pentru voi, pentru binele vostru în comunitatea academică, pentru un sistem de învățământ axat pe calitate, pe nevoile studenților, pe dorințele lor de dezvoltare personală și profesională. Printre cele mai grele lupte pe care le-am dus a fost chiar “împotriva instituției” care ne patronează, Academia de Studii Economice din București, și aici fac trimitere la procesul de implementare a Statutului Studentului în universitatea noastră, un proces anevoios, care, oricum, nu a avut rezultatul așteptat. De ce spun că am luptat împotriva ASE-ului? Aflați în rândurile de mai jos.

Statutul Studentului sau Codul drepturilor şi obligaţiilor studenţilor este prima inițiativă legislativă 100% studențească, dusă la capăt de toate organizațiile studențești din țară, prin intermediul dezbaterilor cu actorii teatrului academic. Necesitatea studenţilor de a avea un statut propriu a fost abordată de către Alianţa Naţională a organizaţiilor Studenţeşti din România – ANOSR (din care SiSC face parte), de mai bine de 6 ani, atunci când între 3-4 iunie 2006, la Constanţa, a avut loc primul atelier de lucru cu această temă. În anul 2007 s-a concretizat prima formă a acestui document. De atunci, Statutul Studentului a fost dezbătut în cadrul a cel puţin 30 de întâlniri publice cu toţi reprezentanţii studenţilor români, cu actori decizionali locali şi naţionali. Cinci ani mai târziu, mai exact în 30 martie 2012, acesta a fost adoptat, prin ordin de ministru. Atunci a fost făcut un prim pas înspre respectarea tuturor drepturilor studenților, urmând ca organizaţiile studenţeşti să vegheze asupra respectării acestora, să evalueze modul de implementare, precum şi să reacţioneze prin orice mecanism ori de câte ori acestea nu sunt încălcate sau omise abuziv de către membrii comunităţii academice.

Deși Ministerul Educației Naționale cerea instituțiilor de învățământ superior adoptarea de urgență a Statutului Studentului, implicit tratarea cu responsabilitate și respect a drepturilor noastre, în Academia de Studii Economice nu s-a inițiat acest demers imediat. Fiecare universitate din țară a avut un termen de 60 de zile să facă demersurile necesare pentru implementarea acestuia, dar, din păcate, acesta nu a fost respectat de către Academia de Studii Economice.

SiSC a luat atitudine și a decis să se implice activ în acest demers întrucât indiferența și lipsa de informare nu făceau altceva decât să știrbească prestigiul Academiei și să anuleze ideologia tratării studentului ca un partener în procesul educațional. Astfel, în urma unei audiențe la domnul prof. univ. dr. Pavel Năstase, Rector ASE, din 6 noiembrie 2012, cerută special de către reprezentanții SiSC, pentru a dezbate acest subiect, am fost îndemnați să apelăm la sprijinul domnului prof. univ. dr. Constantin Mitruț, Prorector pe relații cu studenții, respectiv la Președintele Senatului Studenților din acea vreme, Radu Petrariu. Au urmat ore întregi de analiză și discuții pe draftul de propuneri și recomandări SiSC, înaintate Senatului Studenților, finalizate cu promisiunea unei implementări cât mai rapide a Codului și în universitatea noastră.

La scurt timp după această întâlnire, am fost informați că s-a constituit o comisie de analiză a Codului Drepturilor și Obligațiilor Studenților și am fost invitați la ședințele de lucru viitoare. Deoarece nu am mai primit niciun semn, deși am încercat să contactăm președintele Senatului Studenților, am crezut că lucrurile vor stagna sau că nu se mai dorește ajutorul nostru. Într-un moment neașteptat, am fost contactați de către comisia în cauză, pentru ca, a doua zi (29 noiembrie 2012), să participăm la prima ședință de lucru pe Statutul Studentului. Discuțiile au fost punctuale, pe baza recomandărilor noastre, iar până la următoarea întâlnire, am fost anunțați că trebuie consultați și ceilalți membri ai Senatului Studenților, pentru ca mai apoi să reluăm discuțiile. În tot acest timp, SiSC a pornit o campanie agresivă de promovare a Statutului Studenților și a informat întreaga comunitate cu privire la negocierile care au loc. Astfel, a fost creată pagina sisc.ro/drepturi/, clădirile au fost împânzite cu stickere și afișe, iar Facebook-ul vuia de drepturi ale studenților.

În cadrul Conferinței Semestriale a Studenților, din data de 14 decembrie 2012, SiSC a ridicat din nou problema că nu s-a ajuns la o decizie în ceea ce privește Statutul și s-a promis reluarea lucrului la forma vacanța de iarnă.

În 7 februarie 2013, a mai avut loc o întâlnire cu domnul prorector Mitruț, în cadrul căreia am aflat că va avea loc o ședință a Senatului Universitar, în 20 martie 2013, în care se va supune la vot Statutul Studentului. SiSC a solicitat primirea documentului și publicarea acestuia pentru dezbatere publică pe senstud.ase.ro Pentru că am identificat multe amendamente cu care nu eram de acord, am solicitat și amânarea discutării și aprobării acestui document. Ne-am prezentat la ședință și am susținut argumentele noastre, am prezentat și seria de recomandări și propuneri pe draftul primit, însă toate eforturile au fost în zadar. În data de 20 martie 2013, la aproape un an după adoptarea la nivel național, prin ordin de ministru, respectiv emiterea unei adrese oficiale din partea MEN, Statutul Studentului în ASE a fost aprobat, neincluzând niciuna din recomandările noastre și nerespectând forma acceptată la nivel național.

Astăzi se împlinește un an de la adoptarea Statutului Studentului în ASE, un an în care SiSC, în calitate de reprezentant al studenților de la CSIE, a vegheat asupra respectării drepturilor acestora, a militat și și-a condus activitatea în baza principiilor democratice declarate. Deși nu suntem pe deplin mulțumiți de colaborarea cu actorii decizionali, mergem înainte și facem tot posibilul să sesizăm și să sancționăm orice abatere de la Legea Educației Naționale și Statutul Studentului. Avem motive temeinice să nu considerăm forma Statutului adoptată în ASE ca un punct de referință pentru democrație, echitate, calitate și transparență în mediul academic și sperăm că va veni un moment în care vom avea șansa reevaluării și îmbunătățirii acestui act normativ extrem de important pentru toți studenții.

Suntem încrezători că, pe viitor, implicarea tuturor persoanelor deja angrenate în procesul educațional va fi mult mai mare și, împreună, vom reuși să creăm lucruri frumoase pentru studenții pe care îi reprezentăm. În cele din urmă, toată munca noastră cade în slujba misiunii asumate, de a apăra, susține și întări drepturile studenților.

Cunoaște-ți drepturile consultând Statutul Studentului!

Pentru întrebări sau nelămuriri, vă rugăm să ne scrieți la adresa info@sisc.ro.

Emilia Popa
Vicepreședinte Relații Academice

You may also like...