Importanţa public speaking-ului

          Deşi public speaking-ul pare a fi un centru de interes nou, acesta datează în istorie încă din antichitate sub numele de „retorică” şi reprezenta un subiect de analizat şi dezbătut de către minţile luminate ale vremii, oratori, oameni de ştiinţă şi filosofi precum Platon, Pericle şi Demostene. Dacă frica de a vorbi în public încă este mai puternică decât dorinţa de a te afirma, iată principalele motive care te vor convinge să iei atitudine:

1. Disciplină
Înainte de susţinerea unui discurs, oricât de bun ar fi, acesta necesită indiplinirea în prealabil a câţiva paşi esenţiali. Aceştia sunt: alegerea clară a subiectului ce urmează a fi prezentat, evidenţierea ideilor principale ale acestuia, realizarea unei structuri ferme, construirea discursului folosind limbajul adecvat publicului căruia este adresat. Toate acestea solicită din partea speaker-ului o împărţire eficientă a timpului, o ordine logică în gânduri şi o imagine clară a subiectului de discuţiei. Respectarea acestro paşi disciplinează persoana în cauză şi potenţează organizarea mai bună a lucrurilor de către aceasta.

2. Încredere
Trebuie să recunoaştem că pe mulţi dintre noi ne sperie ideea de a lua cuvântul în faţa unui grup de oameni, fie că este vorba de colegii de serie, de o sală plină de necunoscuţi sau chiar de cateva persoane de vârsta noastră, dar pe care abia îi cunoştem. Frica de exprimare în faţa unei audienţe inhibă personalitatea şi creşte atitudinea retrasă şi senzaţia de a fi complexat. Orice fel de teamă poate fi învinsă doar înfruntând-o direct! După ce-ţi vei lua inima în dinţi şi vei vorbi, începând prin a-ţi spune părerea într-un grup mic de persoane și ajungând să fii capabil să ţii adevărate discursuri asistate de un public larg, vei observa cum încrederea în abilităţile tale va creşte proporţional cu numărul frazelor susţinute în faţa unor oameni. Vei începe să fii mai determinat, să ai încredere în tine că poţi ajunge acolo unde ţi-ai propus, te vei putea face înţeles şi observat de alţi oameni, vei fi mult mai sigur pe propriile forţe şi vei avea aspiraţii din ce în ce mai mari pentru că frica de a te exprima se va diminua.

3. Gândire critică şi inteligenţă
Discursul este un ansamblu complex de paşi ce trebuie făcuţi într-o anumită ordine şi care influenţează modul în care publicul va percepe mesajul. Sub o altă definiţie, discursul este o îmbinare armonioasă de idei şi argumente, explicaţii, sugestii. Toate acestea trebuie prezentate într-o ordine firească şi având o structură bine gândită şi pusă la punct. Realizarea unui discurs bun necesită inteligenţă şi capacitate de a organiza textul astfel încât să fie ușor de urmărit şi înţeles, dar şi să abordeze toate elementele cheie ale subiectului ales. Prin construirea şi prezentarea unui discurs, sunt dezvoltate autoanaliza şi gândirea critică, prin observarea reacţiilor publicului la adresa discursului ţinut. Acestea vor ajuta la o mai bună construire a viitoarelor cuvântări şi la observarea şi analizarea propriilor gesturi şi lucruri specifice personalităţii tale.

4. Creativitate şi imaginaţie
Creativitatea şi imaginaţia, contrar primelor aparenţe, au un rol important şi sunt calităţi de nelipsit atunci când vine vorba de susţinerea unui discurs. Fie el, informativ sau persuasiv, acelaşi discurs se diferenţiază în funcţie de public. Discursul trebuie să conţină o serie de interacţiuni cu persoanele prezente, întrebări retorice, curiozităţi şi elemente interesante sau mai puţin cunoscute pentru a capta interesul, mici momente amuzante pentru a destinde atmosfera, activităţi scurte care să implice direct publicul pentru a se stabili o conexiune între acesta şi speaker. Fiecare dintre aceste interacţiuni vor fi alese în funcţie de publicul ţintă şi subiectul abordat şi combinate după imaginaţia şi personalitatea speaker-ului.

5. Limbajul non-verbal
Limbajul trupului este o formă de comunicare non-verbală mentală și fizică a omului, constând din poziția corpului, gesturi, expresia facială și mișcarea ochilor. Pe lângă claritatea discursului, dicţia impecabilă şi informaţiile transmise, limbajul non-verbal are un rol important şi este cel care dinamizează discursul, oferindu-i expresivitate. Practicând vorbitul în public vei avea control din ce în ce mai mult asupra corpului tău, vei învăţa să transmiţi anumite lucruri folosindu-te de mişcări subtile ale feţei, de gesturi ample din mâini sau de simpla poziţie a picioarelor.

6. Public speaking-ul este în orice loc
Poate părea incredibil, însă este adevărat! Public speaking-ul se găseşte oriunde. Fie că este vorba de conversaţii simple cu prietenii, implicarea activă la cursuri, susţinerea temei semestriale, a licenţei sau a unui interviu de angajare, fie de a prezenta un discurs în faţa unui public mic sau mare, public speaking-ul este întâlnit în viaţa de zi cu zi!

7. Admiraţie
Începe să vorbeşti în public şi din simplul motiv că vrei să ajungi să stăpâneşti arta public speaking-ului la fel de bine ca oamenii pe care îi admiri în domeniu! Fie că este vorba de Veronel Guiman, Paul Ardeleanu, Lorand Soares Szasz, fie de Steve Jobs, Iulius Cezar sau Martin Luther King, tot ce trebuie să faci pentru a-ţi începe drumul spre a fi un speaker la fel de bun ca ei, este să vorbeşti!

Întrunind toate acestea, public speaking-ul este un domeniu pe cât de greu de stăpânit, pe atât de important şi util în viaţa tuturor. Prin vorbitul în public ajungi să te cunoşti şi să te controlezi mai bine, îţi dezvolţi partea de soft skills şi te poţi face uşor observat, evoluezi ca om!

You may also like...