Forumul Organizaţiilor Studenţeşti din România sau o săptămână de neuitat la Cluj!

Evenimentul la care tocmai am participat a venit cu mult mai multe surprize şi amintiri plăcute decât mă aşteptam. Ştiam că este vorba despre un oraş frumos, deoarece am mai avut contact cu el şi în alte împrejurări, doar că în contextul unui asemenea eveniment studenţesc care promitea multe, Clujul a avut o altă rezonanţă.

Pentru că tot am menţionat de rezonanţă, noi cei aproape 300 de delegaţi ai organizaţiilor membre ANOSR, am rezonat în momentul în care am protestat pe străzile Clujului, sau am cântat cu toţii la auzul imnului ANOSR, “În umbra marelui URSS”, ca şi cum ar fi fost prima, dar şi ultima oară când l-am fi auzit. De asemenea, la deschiderea oficială a FOSR 2014, când delegaţii din sală le puneau întrebări invitaţilor, simţeam că problema ridicată ne priveşte pe noi toţi, iar intensitatea cu care îi aplaudam iniţiativa era menită să le arate tuturor celor prezenţi că împreună, noi studenţii, putem schimba multe.

Tot împreună putem învăţa unii de la alţii, iar apoi să ne întoarcem fiecare la organzaţiile din care facem parte şi să împărtăşim cu ei bagajul acumulat de cunoştinţe. Bineînţeles, pentru a face acest schimb de experienţe, dar şi pentru a afla lucruri noi, am avut nevoie de un cadru special. Aşadar, workshopul la care eu am participat a fost ca o şezătoare, iar facilitatorii noştri au fost Mihai Dragoş – în prima zi – şi Mihai Cană – în următoarele două zile. Tema sesiunii de lucru a fost Managementul Organizaţiilor Studenţeşti şi am dezbătut-o din mai multe perspective şi, totodată, am încercat să găsim o rezolvare pentru problemele cu care fiecare dintre cei prezenţi ne-am confruntat, sau probleme pe care ni le-am imaginat. Nu au lipsit din sesiunile de lucru nici jocurile, pe care le-am găsit tare interesante.

Workshop-ul a început printr-o prezentare a fiecăruia dintre noi, şi bineînţeles, a organizaţiei din care facem parte, şi nu în ultimul rând facilitatorii ne-au cerut să vorbim despre cel mai important proiect al ONG-ului din care facem parte. Alegerea a fost dificilă, aşadar nu ne-am rezumat la un singur proiect, ci am enumerat mai multe, iar de cele mai multe ori era vorba despre proiecte care păreau să nu aibă legătură cu misiunea organizaţiei respective. De aici am început să discutăm despre cultura organizaţională, iar acest subiect l-am încheiat cu un joc, Baranga, acesta având scopul de a întări cele discutate anterior, referitor la valorile care se pot pierde, odată ce există o tranziţie continuă între membrii vechi şi cei care aderă la organizaţie.

Tot în prima zi, alături de facilitatorul nostru am setat şi aşteptările noastre de la acest atelier de lucru şi am constatat cu mulţumire că cei prezenţi erau interesaţi de tema workshop-ului şi că am stabilit un spectru larg de aşteptări. Printre lucrurile faţă de care ne-am arătat interesul a fost feedback-ul şi în ce fel este corect să îl oferim, iar concluzia a fost că nu este recomandat feedback-ul sandwich, pentru ca cel care îl primeşte să nu aibă o reacţie nepotrivită în urma discuţiei.

Târgul Organizaţiilor Studenţeşti ne-a adus pe toţi delegaţii de la FOSR în Piaţa Unirii din Cluj, unde fiecare dintre noi ne-am amenajat standul, ne-am prezentat pe noi ca organizaţie, proiectele noastre şi nu în ultimul rând am oferit vizitatorilor şi curioşilor brăţări, bomboane şi jeleuri, şi să nu uităm de răvaşele ce conţineau un mesaj motivaţional. Momentele petrecute acolo au fost tare copleşitoare şi eram extem de emoţionată pentru că voiam ca totul să iasă perfect şi să ieşim cât mai frumos în evidenţă şi toţi să ţină minte un singur cuvânt: SiSC.

Pentru că suntem studenţi era normal ca distracţia şi voia bună să nu lipsească, aşadar organizatorii acestui eveniment au avut grijă şi de acest lucru. Încă din prima zi a forumului ne-au oferit un tur al oraşului, apoi a urmat petrecerea de bun venit. Serile următoare ne-au adus un concert folk La Palat, câteva ore de Karaoke, dar şi multe petreceri care s-au terminat cum nici nu mă aşteptam.

Aş putea povesti zile întregi despre ceea ce am învăţat la Forum şi despre toate experienţele de care am avut parte aici, dar cred că cel mai frumos lucru pe care l-aş putea spune despre zilele petrecute la Cluj este că pentru mine înseamnă una dintre cele mai frumoase experienţe studenţeşti de care am avut parte până acum.

În final, am de gând să închei într-o notă jovială şi am să vă spun cel mai important lucru pe care l-am învăţat la FOSR, şi anume, Regula nr. 6*.

*Nu te lua în serios!

Alice Flavia-Pîrvu
Membru al departamentului IT

You may also like...