Vrei să trăiești experiența unui campus universitar european?

Vrei să studiezi alături de colegi din cele mai îndepărtare colțuri ale lumii?
Dacă răspunsul la aceste întrebări este DA, atunci nu-ți rămâne doar să aplici pentru una din bursele Erasmus!

Experiențe ERASMUS

“În momentul în care am aplicat pentru obținerea bursei Erasmus, nu mă gândeam cât de frumos o să fie și cât de mult va conta această experiență în viața mea. După multe acte, test, interviu, decizii, a sosit și mult așteptatul moment, momentul plecării. Era ora 5 dimineața și în aeroport aproximativ 40 de studenți, toți mergând spre aceeași destinație, Franța. Dintre aceștia vreo 30 am mers la aceeași facultate, Universite d’Orleans.

Într-un final ajungem toți la facultate și după câteva ore de completat acte și așteptat la cozi, ne-am și cazat. Căminele de aici sunt foarte frumoase. Fiecare student are camera lui, cu baie proprie.

A doua zi am început cursurile. Puțin cam brusc, dar a trebuit să ne obișnuim cu limba, cu modul de predare al profesorilor, cu scrierea cursurilor în franceză, pentru că după vreo lună și jumătate au și început parțialele sau prezentările de proiecte. După prima serie de parțiale, a urmat și cea de-a doua și după, mult așteptatele examene. Unele examene au fost mai puțin grele față de cum ne-am așteptat, altele mult mai complexe față de ce fusese predate în timpul semestrului. Cam atât despre viața academică în Franța.

Să trecem la lucruri mai serioase, cum ar fi petrecerile pentru studenții Erasmus, petrecerile organizate de noi, cluburi.

Petrecerile pentru studenții Erasmus erau foarte dese. În primele 3 săptămâni erau organizate aproape în fiecare seară; dacă nu era o petrecere mare, era o întâlnire pe malul lacului sau în fața cantinelor. Acestea au durat până în momentul în care am interacționat cu alți studenți străini (arabi, spanioli, italieni). Apoi au început ieșirile în club: erau organizate săptămânal de Organizația Studenților de la Orleans. Prin aceste ieșiri am întâlnit oameni noi, am învățat despre cultura lor, ne-au arătat modul lor de a se distra, dar le-am arătat și noi ce inseamnă o petrecere românească. Deja se formaseră grupuri, care erau formate din studenți francezi și studenți Erasmus, dar care erau foarte unite.În Erasmus se leagă foarte multe prietenii, unele fiind pentru totdeauna.

Vă invit să aplicați pentru bursă și să ne povestiți apoi cum a fost!!!”

Oana Pascalache,
Studentă Erasmus Universitatea din Orleans – Franța

 

 

“O bursă Erasmus in Suedia pe lângă că sună bine te lasă și cu un gust de care nu te mai saturi. Goteborg, al doilea cel mai mare oras al Suediei e un oras deloc aglomerat, care combină străduțele mici și dichisite cu bulevardele largi și luminate. Diferenţa în nivelul de trai şi civilizaţie se resimte până în cele mai mici detalii, de la organizarea din cadrul universităţii, disciplina în mijloacele de transport, până la zâmbetele calde cu care te întâmpină vânzatorii din orice magazin.

Am rămas impresionată de sistemul lor de învătământ şi mai precis de modul de împărţire a fiecărui semestru în două părţi, ceea ce ajută studentul să se concentreze pe mai puţine materii deodată (în general 2 materii pentru fiecare parte a semestrului) şi îl eliberează de stresul aglomerării tuturor examenelor la sfârşitul semestrului. Mai mult de atât, sistemul lor se bazează foarte mult pe lucrul în echipă, prin urmare la orice materie învăţarea constă în proiecte practice realizate în echipe şi uneori chiar şi examenul ia forma unui proiect de echipă. După cinci luni petrecute acolo mi-am dat seama că am rămas cu mult mai multe cunoştinţe decât într-un an întreg de învăţat în România.

Cu toată seriozitatea din timpul săptămânii, în weekend oraşul parcă ia foc şi distracţia vine pe primul loc. Mai mult, ca student Erasmus eşti într-un fel privilegiat faţă de cei care studiază în mod normal acolo. Se organizeaza aproape zilnic o mulţime evenimente special pentru tine, printre care petrecerile sunt pe primul loc. Deci nu ai timp să te plictiseşti. Am avut ocazia să cunosc oameni faini din toate colţurile lumii: Franţa , Germania, Spania, Belgia, Lituania, Columbia, Canada, Singapore, China, Japonia, Nepal şi muuulte altele.

Am gustat specilităţi culinare şi bauturi din diferite locuri, am participat la language caffe, speed dating şi la faimoasele after work (program special în fiecare vineri în restaurante si pub-uri, plăteai bautura şi mâncai cât vroiai). M-am bucurat în spirit suedez de ritualul tradiţional de sărbătoarea Sfintei Lucia, am vizitat insulele din apropiere şi am rămas cu imaginea imaculată a căsuţelor roşii şi albe pe fondul ierbii de un verde mereu crud.

Sunt atâtea detalii de împărtăşit, dar pe multe dintre ele le veţi înţelege însemnatatea pe deplin doar atunci când vă marchează personal. Poate pare ciudat, dar pentru mine toate aceste amintiri din Goteborg încă trezesc clinchetul de atenţionare al tramvaiului specific locului…”

Andreea Olaru,
Studentă Erasmus Universitatea Gotenborg – Suedia

 

 

“În momentul în care am depus dosarul pentru bursa Erasmus în orașul Groningen, Olanda nu mă gândeam decât la renumitele localuri la care orice student se gândește când aude de această țară: „Coffee Shop” sau „Red Light District”. După cum voi povesti în următoarele rânduri, această oportunitate mi-a arătat și alte lucruri foarte frumoase din această țară de care nu ai cum să nu te atașezi.

Când eram gata să aterizez pe pământuri olandeze un singur lucru mi-a marcat atenția imediat: o grămadă de lacuri și râuri puteau fi observate de sus și în prima instanță te-ai gândi dacă nu ai greșit țara. De fapt, primul lucru pe care l-am putut afla a fost că orașul în care urma să studiez (Groningen) era la 9 m sub nivelul mării. Ba mai mult, cel mai înalt „munte” din Olanda are numai 5 m. Un lucru și mai stupefiant a fost să vad cât de mică este țara: 300 km din nordul țării până în sud și doar 200 km din vest spre est. Ai putea spune că este o țară ce nu are foarte multe de oferit. Total eronat!!

Primul lucru care mi-a infirmat acest fapt au fost oamenii calzi, primitori, mereu dornici să îți răspundă la orice fel de întrebări. Te salută oricând și oriunde fără să te cunoască în vreun fel prin generalul „HOI!” („Salut!”). Limba nu reprezintă o problemă, din moment ce majoritatea vorbesc engleza, sau cei care nu prea știu bine (cei mai în vârsta) încearcă în orice chip să te ajute.
Un alt lucru care mi-a sărit în ochi în momentul sosirii în orașul Groningen a fost numărul de biciclete din parcarea de la gara centrală, aproximativ 5000 la număr. Deși am crezut că acest număr reprezintă totalul bicicletelor din Groningen, așteptările au fost din nou înșelate. Mergeam pe stradă și nu vedeam absolut nicio mașină circulând, ci numai și numai studenți, oameni de toate vârstele toți pe biciclete. O grămadă!
După ce am fost cazat, mi-am propus cu niște prieteni proaspăt întâlniți, veniți cu bursă Erasmus, să vedem împrejurimile orașului. Fiind un orășel extrem de mic, ai fi zis ca majoritatea oamenilor sunt bătrâni sau că nu prea sunt locuri pe unde te-ai putea distra. La fel, aceste lucruri mi-au fost infirmate în momentul când am ajuns în centrul orașului, „Grote Markt” și am putut zări extrem de multe pub-uri, baruri sau cluburi. Mergi pe o străduța și nu are cum să nu îți iasă în cale măcar 3 pub-uri după câțiva metri parcurși. În interiorul barurilor, puteai gusta extrem de multe sortimente de bere, începând de la specificul „Grolsch” până la diferite sortimente de lângă vecinii belgieni. Tot în aceeași seara am putut afla că populația din Groningen este formată în proporție de 70% din studenți.

Dar să trecem la lucruri mai serioase, învățământul. Din momentul în care am intrat pe porțile facultății Hanzehogeschool Groningen până când le-am pășit pentru ultima oară, am observat extrem de multă relaxare și voie bună pe fața profesorilor, dornici să te ajute în orice fel de problemă. Mai mult, programul meu de studiu mi-a oferit oportunitatea să lucrez în intermediul unor firme renumite din Olanda, precum Philips, KPN, RDW, NIVEL. Astfel de experiențe m-au ajutat să trag concluzia că învățământul e mult mai mult bazat pe aplicarea teoriei în practică, studentul putând vedea cu ce îl ajută exact materille învățate în viața reală.

Ar fi mult mai multe de povestit, dar vă las și pe voi să descoperiți cultura olandeză și nu numai, nenumăratele surprize și oportunități pe care ți-o oferă o bursa Erasmus.”

Leonard Moise,
University of Applied Sciences, Hanzehogeschool Groningen

 

 

Dacă și tu îți dorești să aplici pentru o bursă Erasmus consultă sinteza regulamentului privind mobilitățile studențești în cadrul programelor comunitare și urmărește calendarul pe care îl găsești aici.

You may also like...