După 23 de ani…

Ca urmare a evenimentelor sângeroase din perioada 13 – 15 iunie 1990, în cadrul cărora numeroși studenți și personalități academice au fost atacați, iar unii chiar uciși, SiSC dorește să aducă un omagiu celor care au avut curajul să lupte pentru interesele tinerilor de la acea vreme.

În acea perioadă, în București, în urma unui comunicat al președintelui Ion Iliescu, în care se afirma „Chemăm toate forțele conștiente și responsabile să se adune în jurul clădirii guvernului și televiziunii pentru a curma încercările de forță ale acestor grupuri extremiste, pentru a apăra democrația atât de greu cucerită”, minerii, ușor de manipulat și sprijiniți de forțele de ordine, au intervenit împotriva protestatarilor din Piața Universității și a populației civile. Deși mai organizaseră manifestații în 1977, aceasta a fost cea mai brutală dintre toate acțiunile minerilor.  Motivul principal pentru care aceşti demonstranți protestau era împiedicarea foștilor lideri comuniști de a lua parte la formarea noului stat democratic.

În jurul orei 5:30, în Piața Universității a năvălit hoarda de mineri înarmați cu răngi și securi. Au pătruns în clădirea Universității și în Institutul de Arhitectură. Clădirile au fost cercetate de la subsol până în pod, în căutare de efecte legionare, ocazie cu care au fost sparte biblioteci, laboratoare, aparatură și o grămada de capete de studenți. Au devastat sediul Ligii Studenților, Facultățile de Matematică, Litere, Geologie și Arhitectură. Numeroși profesori au fost bătuți. Minerii au mai devastat sediile PNȚCD și ale PNL, unde au pretins că au descoperit valută falsă și arme, și de unde au furat tot ce se putea fura, inclusiv o stație radio și aparate de birotică.

Liderul studenților, Marian Munteanu, a fost bătut și aruncat apoi în fântâna de la Universitate. Din fericire a supraviețuit, însă aceeeași soartă au împartașit-o numeroși studenți și profesori. Un alt grup a ocupat Televiziunea română, autointitulată liberă. În câteva ore, Bucureștiul era complet pacificat și haosul a coborât pe străzile unde puterea era deținută de aceste grupări paramilitare, care colaborau cu Poliția și SRI. Toți intelectualii, persoanele cu barbă, cei îmbrăcați cu haine fistichii, au fost bătuti, arestați, urcați în dubele Poliției și interogați la o unitate militară din Măgurele. Acest lung șir de violențe s-a soldat cu peste 900 de răniți, dintre care 500 au avut nevoie de spitalizare. În ceea ce privește numărul real al morților, acesta rămâne necunoscut. Oficial, au fost declarați șapte morți, dintre care cinci decedați prin împușcare, însă numeroase surse speculează alte zeci de morți care au fost daţi dispăruți.

Departamentului de Stat al Statelor Unite ale Americii din 15 iunie 1990, declara printr-un comunicat de presă că acțiunile autorităților ”au lovit inima democrației romane”. Astfel, pe plan extern, reputația României ca stat aflat în proces de democratizare a fost grav avariată. România a fost exclusă de la orice finanțare a organismelor internaționale și a fost întrerupt acordul de asistență cu FMI.

În plan intern, mineriada din iunie 1990 a reprezentat o perioadă de lipsă a libertății presei prin împiedicarea apariției ziarului “România Liberă”, dar și prin prezentarea unilaterală la unica televiziune din acea vreme. S-a produs o dezinformare a populației, evenimentele fiind relatate doar din perspectiva FSN. De asemenea, mineriada din iunie 1990 a reprezentat și perioadă de haos și opresiune politică, însă puterea FSN nu a reușit să genereze probe cu care vreuna din persoanele arestate să fie condamnată în justiție.

La 23 de ani de la evenimentele sângeroase din Piața Universității, SiSC împreună cu ANOSR și celelalte organizații studențești doresc să aducă un omagiu studenților și profesorilor care și-au riscat viața pentru idealurile democratice ale României, care au avut curajul să lupte pentru drepturile lor și ale tinerilor de la acea vreme.

Vă invităm să vizionați  filmului documentar “Piaţa Universităţii”, de Stere Gulea, Sorin Ilieşiu şi Vivi Drăgan Vasile, pentru a ne aminti împreună de aceste evenimente triste, dar şi de studenţii curajoşi care au luat parte la mineriadă. Filmul este disponibil și online pe:  http://www.youtube.com/watch?v=E8_0pEdNFKI

Toți avem dreptul să știm adevărul!

Cu drag,

Echipa Sisc

You may also like...