Decizii importante la nivel de ASE

       Miercuri,  12 decembrie 2012, a avut loc o ședință a Senatului Universitar din ASE, în care s-au discutat aspecte de interes general și s-a adoptat o serie de decizii în ceea ce privește anul universitar 2013-2014.

       Referitor la admiterea la ciclul licență, în urma unui sondaj realizat în rândul studenților, al profesorilor și în câteva licee, privind dorința de reintroducere a examenului de admitere la ASE, 80% dintre cei întrebați au răspuns ”DA”.

        După doi ani de la introducerea admiterii pe bază de concurs de dosare, cifra de școlarizare a scăzut cu 3800 de studenți numai în ultimul an, adică la nivelul ASE-ului aproximativ 3800 de studenți nu au reușit sa promoveze anul 1. Astfel, s-au pus în balanță cele 2 alternative: reintroducerea examenului de admitere sau continuarea admiterii pe bază de dosar.  Adică, pe de o parte avem de-a face cu prestigiul universității și calitatea studenților săi, iar pe de altă parte ne lovim de aspectele financiare.

        În final, s-a decis reintroducerea examenului de admitere începând din 2013, însă candidații nu se vor confrunta cu un nivel ridicat de dificultate a subiectelor. Admiterea va consta în susținerea unui examen la economie de nivel E2 și matematică de nivel M3.

       Modificări au apărut și în calendarul admiterii la programele de masterat, astfel că dacă până acum examenul se susținea în toamnă, anul viitor admiterea se va susține la începutul lunii august. În acest context, examenele de licență se vor susține în perioada 16-20 iulie, urmând ca între 27-29 iulie să se facă înscrierile pentru admiterea la master, iar pe 2 august să fie susținute testele grilă.

        În ceea ce privește taxele de școlarizare, acestea au crescut, majorându-se pentru ciclul licență de la 3000 la 3500 RON, pentru masterat de la 4500 la 5000 RON, și pentru doctorat de la 5500 la 6500 RON. Propunerea a trecut cu 7 abțineri, toate venite din partea studenților reprezentanți, și a fost justificată prin creșterea ratei inflației, precum și prin costurile calculate pe student.

        Referitor la Regulamentul privind activitatea didactică pentru studiile universitare de licență, dacă până acum nu era  posibil ca un student să treacă în anul 3 cu restanțe din anul 1, Senatul a decis eliminarea acestei condiții, astfel încât un student va putea să își dea o restanță de câte ori vrea. O altă propunere ce a trecut de votul Senatului se referă la modificarea pragului de promovare din anul 2 în anul 3, acesta scăzând de la 102 la 90 de puncte credit din totalul de 120 posibile aferente primilor doi ani. Asta înseamnă că un student va trebuie să promoveze 75% din activitatea didactică din primii doi ani de facultate, față de 85% cum era până acum. De asemenea, studenții vor putea trece în anul 3 cu restanță la sport, însă cei care vor fi restanțieri la acest obiect vor pica automat la taxă.

Analizând astfel deciziile luate, examenul de admitere extrem de ușor ne determină să ne întrebăm dacă cea mai prestigioasă instituție de învățământ economic din România își dorește realmente să realizeze un filtru de selecție a studenților săi, sau dacă un asemenea examen de admitere este reintrodus doar pentru a salva o etichetă.

*Un anunț oficial din partea ASE legat de examenul de admitere la programele de licență de anul viitor poate fi accesat AICI

Andra Alexă
Departament Educațional

You may also like...