De ce au studenții nevoie de oameni care să îi reprezinte?

Articolul 9 din Constituția României spune următoarele: “Sindicatele, patronatele și asociațiile profesionale se constituie și își desfășoară activitatea potrivit statutelor lor, în condițiile legii. Ele contribuie la apărarea drepturilor și la promovarea intereselor profesionale, economice și sociale ale membrilor lor.”

În baza acestui drept, oamenii au reprezentanți, pe cale de consecință și studenții. De ce? Pentru că nu toți au curajul să iasă în față și să rostească adevărul, arătând cu degetul către cei care nu le respectă drepturile. Nu toți cred în puterea lor de a schimba ceva, de a influența decizii, de a aduce valoare într-un joc în care alții par să dicteze regulile. În urmă cu 17 ani, a luat ființă SiSC-organizația care, încă de la început, a făcut promisiunea de a-și reprezenta studenții, de a le apăra, susține și întări drepturile, promovând echitatea în educație și spiritul democratic. Am crescut, an de an, am făcut greșeli, am învățat din ele și de fiecare dată am încercat să facem tot ce ne-a stat în putință pentru a împlini așteptările celor care cred în noi. Ce am făcut bine, de fiecare dată? V-am ascultat pe voi, v-am fost aproape și nu am uitat care e rolul nostru în viața voastră.

Prin misiunea declarată, ne asigurăm că cei pe care îi reprezentăm sunt mereu informați cu privire la drepturile ce li se cuvin, interesele acestora și oportunitățile de dezvoltare. Totodată, comunitatea academică a studenților ciberneticieni își poate manifesta direct dorințele sau nemulțumirile, sesiza nereguli, prin membrii SiSC, ce se unesc în aceeași voce răsunătoare. Acestea sunt câteva repere clare în baza cărora un drept garantat de Constituție trebuie pus în practică, fără nicio îngrădire sau discriminare. Mai mult decât atât, Statutul SiSC stabilește condițiile și misiunea noastră de a reprezenta drepturile și interesele studenților din CSIE, în relație cu universitatea, dar și cu alte entități din exteriorul acesteia.

Studenții au nevoi individiuale, dar și foarte multe în comun, iar pentru ca acestea să fie rezolvate este nevoie de un dialog organizat cu diferite instituții, de aici și importanța unei voci care să îi reprezinte-SiSC. Pe de o parte, o organizație de sine stătătoare are pârghiile potrivite pentru a menține un dialog echilibrat cu diferiți actori ai teatrului academic, dar și oamenii dedicați care își propun să devină din ce în ce mai pregătiți în a-și reprezenta colegii. Este o responsabilitate asumată,  un drum ce nu trebuie niciodată abandonat, indiferent de piedicile ce apar în cale. Trebuie mers până la capăt, cu demnitate și încredere în forțele proprii, valori ce îi caracterizează doar pe aceia care își concentrează energia și pasiunea în slujba unui vis.

Un om care reprezintă nu se întrece niciodată cu alți studenți, nu încearcă să obțină avantaje personale din reprezentarea colegilor săi, ci va construi o legătură solidă, indestructibilă între aceștia. Implicat, pasionat și responsabil, are un bagaj de cunoștințe bogat, reglementările, principiile și scopul după care viața studenților este guvernată reprezentând principalele arme de luptă împotriva corupției. Studentul reprezentant provoacă sistemul educațional și mereu aduce soluții la criticile constructive pe care le face, nu desființează opinii fără un temei, nu dărâmă nimic, ci repară acolo unde lucrurile sunt făcute prost. Curajos, construiește o nouă lume, o proiectează cu ambiție, moralitate, integritate și îi protejează pe cei care intră în ea.

Ne mândrim cu SiSC, ne mândrim cu oamenii care ne sunt alături, zi de zi, în încercarea de a face bine, și, mai presus de orice, ne mândrim că vă reprezentăm pe VOI!

You may also like...