Cunoaşte-ţi drepturile în sesiune!

„Brace yourselves! Sesiune is coming!”

Sună îngrozitor, dar, aşa este, vine sesiunea, acea perioadă specifică anilor de studenţie în care îţi reproşezi că n-ai învăţat mai mult când a trebuit şi baţi record peste record la numărul de nopţi pierdute şi pagini „citite”.

Înainte de a te apuca de-a binelea de învăţat, vreau să îţi aduc la cunoştinţă drepturile tale din sesiune, prevăzute şi în Statutul Studentului (denumit oficial Codul Drepturilor şi Obligaţiilor Studentului) adoptat de toate universităţile din România. Astfel:

• Profesorii sunt obligaţi să-şi respecte promisiunile de la începutul anului cu privire la programă şi modalităţile de evaluare şi nu pot aduce nicio modificare acestora fără consultarea studenţilor. Totodată, aceştia trebuie să facă cunoscut şi să respecte baremul de notare.

• Studenții care au o dizabilitate certificată medical pot beneficia de o modalitate de evaluare separată, adaptată nevoilor lor, cu respectarea cerințelor cursului.

• Dacă un student consideră că a fost nedreptățit, are dreptul la contestație doar pentru examenele scrise, iar profesorul care a evaluat inițial lucrarea nu poate face parte din comisia de contestație! Astfel, devine mult mai greu ca subiectivitatea evaluatorului să afecteze nota finală! În plus, rezolvarea contestaţiei se poate face în prezenţa studentului contestatar, la solicitarea acestuia.

NOTĂ: Eventualele contestații cu privire la rezultatele evaluărilor prin probe scrise se depun în scris la secretariatul facultății, în termen de 48 ore de la postarea rezultatelor pe pagina personală. Nota obținută la contestație rămâne definitivă.

• Atunci când realizează studii și articole de specialitate, studenții beneficiază de drepturi de proprietate intelectuală. Cu alte cuvinte, profesorii nu își mai pot asuma rezultatele muncii studenților fără recunoașterea adecvată a acestora!

• Toţi studenţii au dreptul la un suport de curs gratuit, în format fizic sau electronic şi acces la toate materialele didactice disponibile, tot în mod gratuit.

Apoi, conform principiului dreptului la asistenţă de specialitate și la servicii complementare gratuite, studenţii pot beneficia de consultații în afara cursurilor și a seminariilor, conform programului stabilit de cadrul didactic şi anunţat în prealabil acestora. Aşadar, dacă ai orice fel de nelămurire, nu ezita să-ţi contactezi profesorul deoarece este obligaţia lui să te ajute.

De menționat este și faptul că în această sesiune studenții pot susține, cu plata taxei, evaluările de la care au absentat sau pe care nu le-au promovat în cadrul sesiunilor anterioare. Taxa pentru o restanță este de 75 de lei. Taxa trebuie achitată cu cel puțin 2 zile lucrătoare înainte de susținerea evaluării, la una dintre casieriile ASE-ului, sau cu cel puțin 4 zile lucrătoare, la ghișeele băncilor agreate de ASE.

Cu toate că drepturile nu te scapă de învăţat, acestea cu siguranţă reprezintă un ajutor şi un instrument în cazul în care consideri că s-a produs o nedreptate.

SiSC îţi doreşte mult succes în sesiune şi nu uita că eşti student cu drepturi depline! După cum ştii, în perioada aceasta se desfăşoară SiSC Tutoring, aşadar, fii cu ochii pe http://facebook.com/sisc.ase pentru detalii despre şedinţele din cadrul proiectului cu profesorii pe care i-ai propus.

Pentru alte informații sau nelămuriri, te rugăm să ne contactezi la adresa: info@sisc.ro.

Cosmin Vezeteu
Membru al departamentului Educațional

You may also like...