Cum şi cu cine facem licenţa?

Nici nu te-ai obişnuit prea bine că eşti student în anul III şi iată că trebuie să începi să te preocupi de lucrarea de licenţă. Primul pas şi cel mai important (chiar mai important decât realizarea lucrării în sine) este alegerea profesorului. Este foarte important ca acesta să fie deschis la ideile tale, să fie flexibil şi să îţi ofere sprijin ori de câte ori ai nevoie. Dacă ai în minte o temă, iar primul profesor cu care vorbeşti nu este foarte receptiv, nu te descuraja şi nici nu renunţa atât de repede la ideea ta. De asemenea, dă o şansă şi profesorilor din anul III, nu căuta neapărat pe cineva cu care ai avut un curs în primii doi ani de facultate.

Din experienţa anului trecut îţi pot spune că primii studenţi care îşi aleg profesorul coordonator sunt cei de la Informatică Economică, urmaţi de cei de la Cibernetică, iar cei pe care nici calendarul nu-i grăbeşte sunt statisticienii. De ce? Ei bine, fiecare profesor poate îndruma un număr limitat de studenţi, iar noi ne grăbim să prindem un loc la profesorul preferat. Cu cât sunt mai mulţi studenţi la specializare, cu atât problema acestui număr limitat este mai accentuată.

După ce te-ai decis în privinţa profesorului coordonator, stabiliţi împreună un titlu pentru lucrarea ta şi depune cererea de licenţă. Aceasta trebuie depusă până la sfârşitul lunii noiembrie la secretariat sau la catedra de Informatică (după caz). Trebuie să ştii că o dată depusă cererea, în principiu nu îţi mai poţi schimba profesorul coordonator (decât în cazuri excepţionale), însă poţi face ajustări “de nuanţă” titlului lucrării.

Ce faci după 30 de noiembrie? Aici depinde foarte mult de tine, dar şi de profesor. Unii dintre ei aşteaptă să le trimiţi tu un plan al lucrării (de exemplu, o împărţire pe capitole) sau să îi rogi să te ajute cu bibliografia, pe când alţii nu te aşteaptă (până la primăvară), ci îţi dau mici deadline-uri pentru a începe din timp licenţa. Ce se întâmplă dacă nu respecţi deadline-urile? În primul rând, este cam neplăcut să îţi asumi ceva şi să nu te ocupi, dar să ştii că sunt profesori care dau cartonaşe galbene şi chiar roşii (adică renunţă să îţi fie profesor coordonator) dacă lucrurile nu merg în direcţia aşteptată.
Trebuie să ştii că licenţa este grea doar în măsura în care tu o faci aşa. Dacă accepţi o temă despre care nu cunoşti prea multe şi te apuci de cercetat la 1 aprilie atunci să ştii că tu sigur, sigur îţi vei depune lucrarea în al doisprezecelea ceas. Nu îţi recomand să te apuci mâine de licenţă, îţi recomand însă să nu scrii pe cerere o temă care să nu îţi spună nimic.
Şi să ştii că dacă eşti la Cibernetică sau Informatică Economică atunci, cu siguranţă, unul dintre cei trei profesori din comisia de licenţă va fi profesorul tău coordonator. Dacă eşti la Statistică, unde există o singură comisie, atunci acest lucru nu se întâmplă neapărat, însă profesorul tău va fi acolo să te susţină. Ponturi despre coperte, depunerea lucrărilor şi alte aspecte care te vor preocupa maxim vei afla la momentul potrivit (adică aproape de 1 iulie). Până atunci mult succes!

Aura Pană

SiSC Tip: Scrie pe un post-it „Fă-ți timp pentru licență!” și lipește-l de ecranul calculatorului.

You may also like...