Ultimul pas: Cum să ții o prezentare de nota 10

Ai început să numeri zilele până când o să dai uitării emoțiile? Picătura de energie pe care abia o mai simți riscă să se evapore și ea sub căldura toridă care crește direct proporțional cu neliniștea ta?

în data de 8 iulie, a avut loc un training prin intermediul căruia Natalia Constantinescu (alumnus SiSC și absolvent CSIE) ne-a împărtășit puțin din experiența ei vis-a-vis de acest subiect, dar și câteva trucuri dobândite de-a lungul timpului, totul pentru a te ajuta pe tine să îți lași audiența fără cuvinte.

De asemenea, doamna conf. universitar Anamaria Aldea ne-a vorbit din perspectiva omului care stă de cealaltă parte a catedrei și ne-a prezentat câteva din detaliile la care trebuie să fii atent când îți scrii lucrarea de licență, ca de exemplu realizarea Bibliografiei.

Prezent a fost și domnul profesor, lector universitar Codrin-Florentin Nisioiu, care a încercat să lămurească fiecare curiozitate a studenților prezenți. De exemplu, noi am reținut faptul că prezentarea aplicației este mai importantă decât ppt-ul pregătit și că trebuie să fii pregătit să vorbești doar în timp ce prezinți aplicația, fără să apelezi la prezentare, dacă îți este solicitat acest lucru de către comisie.

Din prezentări și răspunsuri la întrebări, am selectat câteva informații pe care le-am considerat mai importante:

 • Începutul prezentării trebuie să fie de un impact major, pentru a atrage atenția comisiei;
 • Este recomandat ca prezentarea să conțină între 5 și 15 side-uri;
 • Nu este recomandat să aglomerezi prea mult un slide cu text, 25 de cuvinte per slide fiind considerate suficiente;
 • Este recomandat să folosești imagini și grafice în loc de text, deoarece impactul psihologic în momentul în care privești un text este de a te plictisi;
 • Încearcă pe cât posibil să introduci în prezentare lucruri despre care poți să vorbeși liber, pentru a nu fi pus în situația în care să trebuiască să stai cu spatele la comisie pentru a citi de pe tabla;
 • Tonul vocii și volumul trebuie să fie potrivite. Vorbește clar și nu te grăbi;
 • Nu introduce în prezentare informații pe care nu le stăpânești, deoarece riști să primești întrebări referitoare la acel subiect;
 • Exersarea prezentării este foarte importantă! Încearcă să simulezi prezentarea în fața prietenilor sau a rudelor și roagă-i să îți pună întrebări. De asemenea, este recomandat să anticipezi și tu ce întrebări ai putea primi;
 • Fii sigur că ai salvat prezentarea pe mai mult dispozitive, să fii pregătit în caz că apare ceva neprevăzut;
 • Ținuta trebuie să fie smart-casual. Este recomandat să vii îmbrăcat în ceva în care să te simți confortabil și să fii decent în același timp. Nici pantaloni scurți, dar nici ținută de nuntă!
 • Zâmbește! Pe lângă faptul că mai destinzi comisia prin faptul că vii cu energie pozitivă, studiile arată că atunci când zâmbești creierul eliberează endorfină și te relaxezi.

Vă mulțumim tuturor pentru prezență, dar și domnilor profesori și Nataliei pentru ajutorul acordat! Mai jos, alături de gândurile noastre bune, puteți găsi atât prezentările folosite în cadrul trainingului de astăzi, cât și o prezentare furnizată de doamna Virginia Mărăcine, căreia îi mulțumim de asemenea pentru susținere.

Structura unei prezentari a Lucrarii de Licenta
Exemplu de prezentare

You may also like...