Cum să îți învingi teama de a vorbi în public

Este aproape imposibil ca la un moment dat în viață, să nu fim puși în ipostaza de a vorbi în public. Fie că este vorba de un speech ținut într-o sală de curs, sau de un meeting la o ședință operațională, va trebui să ai mereu ”cuvintele la tine” și mai mult decât atât, să fii sigur că ceilalți au înțeles mesajul pe care l-ai transmis.

Știm însă cu toții că acest lucru nu este tocmai simplu, întrucât mereu intervine teama de a fi judecat. Ne preocupă opinia unor prieteni sau judecata lor în privința noastră, suntem mult prea sensibili la părerile celorlalți, credem că ceea ce concluzionează un auditoriu despre noi este complet adevărat și de cele mai multe ori ajungem să evităm cu desăvârșire critica tocmai din frica de a primi feedback negativ. De asemenea, cu toții ne confruntăm cu teama de a întampina situații neprevăzute în timpul discursului pe care să nu le putem controla, de a nu fi suficient de interesanți, talentați sau carismatici, de nu a avea o prezentare perfectă sau de a uita discursul. Toate aceste temeri stau, de obicei, la baza reticenței noastre de a vorbi în public.

Ce este de făcut în această situație?

Teama de a vorbi în public nu îți va trece decât dacă vei identifica ce frică mai profundă stă la baza ei și dacă o vei aborda în mod specific.

De exemplu, dacă îți este teamă de greșeli și situații neprevăzute, ai putea aborda un plan de combatere a acestei frici care să cuprindă urmatoarele trei etape:

  • Observă cum ies din încurcătură alte persoane atunci când greșesc în public

Cele mai bune exemple le poți găsi dacă te uiți la actori, cântăreți sau alte persoane care trebuie să performeze în fața unor audiențe numeroase, sub o presiune uriașă.

Vei observa că majoritatea celebrităților procedează la fel, singurul mod prin care depășesc o asemenea situație fiind acela de a continua ca și cum nimic nu s-ar fi întâmplat, iar uneori fac și glume pe seama lor când greșesc.

  • Înțelege psihologia spectatorilor

Trebuie să ai în vedere faptul că oamenii sunt îngăduitori și nu vin să asculte speech-ul tău cu dorința ascunsă de a te vedea eșuând. În plus, este foarte probabil să te admire pentru că ai avut curajul să ieși în față și să vorbești. De aceea, pentru ca publicul să te urască, ar trebui să vii total nepregătit sau să faci greșeli enorme.

În altă ordine de idei, publicul nu este atent tot timpul. Diverse studii arată că, în orice moment al unui discurs, cel puțin 30% dintre spectatori se gândesc la altceva sau că durata maximă de atenție a unei persoane este de 10 minute. Asta înseamnă că, dacă ai făcut o greșeală, o parte importantă din public probabil nici nu a observat-o!

Nu în ultimul rând, oamenii uită. Nu este ca și cum își vor aminti toată viața că ai făcut tu o greșeală când ai vorbit la ședință. În fiecare zi, reporterii care vorbesc în direct la știri fac tot felul de greșeli – poate că uneori râdem de ei, dar apoi uităm.

  • Înfruntă-ți teama în mod direct!

Cel mai sigur mod de a-ți învinge orice teamă, inclusiv cea de a vorbi în public, este să te expui de bunăvoie unor situații în care trebuie să vorbești în fața unor oameni.

Oricâte “tips & tricks” ai citi, nimic nu poate înlocui experiența propriu-zisă de a vorbi în public și de a constata pe cont propriu că nu este cel mai dificil lucru și că poți evolua câte puțin cu fiecare speech pe care îl ții.

Așadar, teama de eșec este perfect normală și justificată în anumite situații, însă neîntemeiată. Dacă este constructivă, ne putem folosi de ea, însă doar dacă ne ajută să fim mai buni. Astfel, aceasta este benefică doar în anumite condiții, dar în marea majoritate a cazurilor este indicat să încercăm să o depășim.

You may also like...