Cum îți programezi viitorul job?

Ești pe băncile facultății și îți dorești un job? Domeniul IT pare foarte atractiv pentru tine și ai vrea să lucrezi pentru o companie foarte cunoscută? Ştii însă care sunt cunoștințele de care ai nevoie pentru a reuși în acest domeniu?

Elementul de bază care trebuie cunoscut în acest domeniu este reprezentat de limbajele de programare. Un limbaj de programare reprezintă un set bine definit de expresii și reguli de formulare a instrucțiunilor pentru un calculator. Cu ajutorul unui limbaj de programare îi poți explica unui calculator ce trebuie să facă.

Există mai multe categorii de limbaje de programare:

  • Limbaje pentru dezvoltarea aplicațiilor software
  • Limbaje pentru aplicații web și design web
  • Limbaje pentru dezvoltarea aplicațiilor mobile
  • Limbaje pentru server și rețele

În România există foarte multe companii din domeniul IT. Acestea oferă servicii web sau soluții software. În plus, an de an, apar din ce în ce mai multe start-up-uri în IT. Aceste companii sunt în continuă căutare de specialiști.

Vrei să știi ce limbaje de programare sunt căutate de către companiile din IT? Mai jos îți oferim câteva exemple.

Java este unul dintre cele mai cunoscute limbaje de programare. Java poate fi folosit pentru o mulțime de lucruri precum dezvoltarea aplicațiilor software pentru computer, pentru aplicații mobile Android sau pentru dezvoltarea serverelor. De asemenea, multe dispozitive electronice moderne au soft-ul scris în Java, fiind un limbaj important în Internet of Things. Cunoașterea acestui limbaj de programare poate deschide foarte multe uși pentru tine ca programator.

C++ este un limbaj de programare care este foarte folosit în industria IT. Cu ajutorul acestuia au putut fi create jocurile pentru console și PC, sistemele de operare sau browserele web. Acest limbaj este foarte prezent pe partea de software development, drept urmare sunt multe companii care caută programatori de C++.

Python este considerat de multe persoane un limbaj de programare ușor de învățat și, în același timp, foarte puternic. Python este folosit în web development, software development sau pentru aplicații științifice. De asemenea, este important și în cyber-security și business intelligence.

Dacă îți dorești un job în web development, PHP este unul dintre limbajele pe care trebuie să le cunoști. PHP este un limbaj de programare web server-site, care permite dezvoltatorilor web să creeze site-uri dinamice şi aplicaţii bazate pe software ce interacţionează cu utilizatorii şi baze de date.

Deși nu sunt limbaje de programare, ci tehnologii pentru web development, HTML și CSS reprezintă un “need-to-know” în această arie. HTML (Hyper Text Mark-up Language) este un limbaj de marcare pe care browserele de internet îl înțeleg și cu ajutorul căruia pot fi afișate paginile web. CSS (Cascading Style Sheets) este un standard folosit pentru formatarea elementelor unui document HTML. Practic, cele două tehnologii fac posibilă aducerea la viață a website-urilor.

JavaScript este un limbaj de programare utilizat pentru dezvoltarea aplicațiilor web și rulează ca o aplicație client-side, care rulează într-un browser web. JavaScript este un limbaj versatil care poate adăuga website-urilor diferite funcționalități, precum meniuri interactive sau validarea datelor dintr-un formular. Este una dintre cele mai căutate tehnologii de pe piață.

Deși nu este foarte cunoscut, R este, de asemenea, un limbaj de scriptare destul de căutat pe piață. Cu ajutorul lui se pot face statistici și analiză de date. Este limbajul folosit preponderent în business intelligence și în business analysis.

ABAP, limbajul de programare creat de SAP și utilizat în produsele lor, are căutare în vaste domenii, nu numai în IT. ABAP poate face rapoarte, interfețe sau formulare și este utilizat și în domeniile financiar sau contabil.

Tu ce limbaje de programare și tehnologii cunoști?

Vino la Spring IT pentru a afla în ce limbaje programează partenerii noștri și ce își doresc de la tine companiile IT de pe piața românească!

Claudiu Vlad
Membru al Departamentului Educațional
Sindicatul Studenților din Cibernetică (SiSC)

You may also like...