Cum devii student reprezentant?

Eşti student şi trebuie să ştii că studenţii sunt membrii cu drepturi depline ai comunităţii universitare, fiind parteneri în managementul facultăţii, respectiv universităţii. Eşti o persoană căreia îi pasă de ce se întâmplă în jurul său şi nu poţi să rămâi indiferent la deciziile care te privesc direct atât pe tine, dar şi pe colegii tăi? Atunci e timpul să iei atitudine şi să te implici în viaţa universitară. Cum poţi face asta? Prin decizia de a deveni student reprezentant.

Studenţii reprezentanţi sunt aleşi din rândul celor înmatriculaţi în cadrul programelor de licenţă, masterat şi doctorat. În ASE, alegerea studenţilor reprezentanţi se face piramidal, după următoarea schemă: Şef de grupă – Şef de Serie – Membru în Consiliul Facultăţii – Student Senator.

Reprezentantul unei grupe este ales prin vot de către toţi membrii aceleiaşi grupe. Pentru a deveni Şef de serie trebuie să îţi anunţi candidatura, iar alegerea se face prin vot de către toţi membrii seriei. Nu este obligatoriu să fii şef de grupă pentru a fi şef de serie, însă trebuie să fii integralist şi să ai o medie de cel puţin 8.00 în anul universitar precedent. Dacă eşti student în anul I se va lua în considerare media de admitere la facultate.

Toţi şefii de serie din fiecare facultate formează Consiliul Studenţilor. Pentru fiecare an, reprezentanţii seriilor din anul respectiv pot să candideze pentru singurul loc dedicat studenţilor în Consiliul Facultăţii. Dacă vrei să ajungi aici trebuie să îţi convingi colegii din an cu tine să te voteze, prin vot secret.

De acum mai ai un singur pas de făcut şi anume să ajungi în Senatul Universitar. Cum poţi face asta? Este cam aceeaşi procedură: îţi depui candidatura ce conţine un CV şi scrisoarea de intenţie şi îţi convingi colegii de an să te voteze.

Trebuie să mai ştii faptul că studenţii reprezentanţi devin la momentul validării rezultatelor alegerilor membri ai Uniunii Studenţilor Academiei de Studii Economice din Bucureşti (USASE).

Sindicatul Studenţilor din Cibernetică te încurajează să candidezi pentru locurile de student reprezentant şi îţi urează mult succes!

Stoica Lavinia
Membru al Departamentului Educaţional

You may also like...