Conferința semestrială a studenților

Miercuri, 07.12.2016, a avut loc, în Aula Magna, Conferința Semestrială a Studenților, unde studenții au putut aduce la cunoștința conducerii facultății, problemele pe care le întâmpină zilnic. Atât reprezentanții de serie cât și studenții obișnuiți și-au exprimat liber îngrijorările și au fost ascultați rând pe rând de către rector (Prof. univ. dr. Nicolae Istudor) și prorectorii prezenți (Prof. univ. dr. Roxana Sârbu, Prof. univ. dr. Dorel Paraschiv, Prof. univ. dr. Ion Smeureanu, Prof. univ. dr. Constantin Marius Profiroiu ) care au notat fiecare problemă semnificativă ridicată de către studenți.

Numărul mare de oameni, cât și implicarea acestora, a surprins conducerea facultății. Cei care au spart gheața au fost studenții de la FABIZ, urmați de Management, CSIE, ETA, REI, Marketing și EAM, arătând că studenții din cadrul tuturor facultăților sunt dornici de a-și face auzită vocea.

Știm cu toții cât de frumoasă, dar și dificilă poate fi viața în cămin, așa că fără prea mari surprize primul subiect a fost cel al lipsei de apă caldă din căminele Academiei de Studii Economice. Această problemă a fost readusă în discuție de către fiecare facultate, arătând gravitatea chestiunii. Răspunsul conducerii a lăsat de dorit și a ridicat pe alocuri semne de întrebare sau chiar a stârnit râsete în unele cercuri, responsabilul de administrarea căminelor afirmând că există probleme cu automatizarea procesului de încălzire, momentan funcționând o “improvizație” pentru a furniza apă caldă celor 4838 de studenți. După acest răspuns, studenții au fost asigurați că problema va fi rezolvată cât de curând, urmând să fie semnat un act adițional cu firma responsabilă de instalația de apă caldă.

Însa problemele legate de viața de cămin nu s-au oprit aici. Altele precum bucătariile neutilate, ineficiența sau dezinteresul oamenilor angajați pentru salubrizarea căminelor, lipsa de jaluzele și mobilier nemontat, dezinsecție neserioasă, lipsa sălilor de lectură necesare în fiecare cămin cât și ineficiența paznicilor care nu legitimează locatarii, având acces absolut oricine în interiorul clădirilor, au fost și ele expuse în fața conducerii. Administratorii au recunoscut că sunt conștienți de aceste insuficiențe și vor încerca să remedieze în cel mai scurt timp posibil.

Câteva rânduri mai în spate, una dintre studente a avut curajul să expună o problemă legată de personalul didactic. Mai mulți tineri prezenți, de la facultăți diferite, au afirmat că există profesori la materii de bază care nu respectă programul orelor. Întârzie la fiecare seminar câte 40-50 de minute, urmând ca materia pierdută, aflată în subiectele de sesiune, să nu fie recuperată. Alte nereguli legate de personalul didactic au fost expuse. Alarmantă a fost existența unui caz din cadrul facultății CSIE în care studenților nu le era predat nimic la curs, iar 3 din cele 6 grupe a unei serii din anul II au același profesor și la seminar. Cu toate că seminariile sunt orele în care studenții înteleg cu adevarat materia, în acest caz, cadrul didactic nu rezolvă exerciții și nici nu oferă un suport de curs adecvat subiectelor de sesiune. Rectorul universității le-a amintit studenților că au dreptul de a-și evalua profesorii în fiecare an și i-a sfătuit să nu-și evalueze superficial profesorii, astfel conducerea va ști unde este cazul aplicării unor măsuri drastice. De asemenea, a ținut să menționeze că responsabili pentru profesorii de seminar sunt profesorii de curs. Când vine vorba de semnalarea oricărei probleme, ei ar trebui să fie primii înștiințați. A încheiat cu precizarea că la fel de gravă ca problemele indicate mai sus este și cea în care seminarul nu este dedicat unei singure grupe, ci pentru două sau chiar mai multe.

profesori ai facultăților cu predare în limbi străine nu sunt cunoscători de limbă engleză sau au un nivel precar al acesteia, astfel nu doar studenții străini sunt defavorizați, dar ineficiența cursurilor este ridicată, studenții fiind nevoiți să descifreze mesajul plin de greșeli oferit de profesori. Studenții din cadrul facultății de Management au semnalat chiar faptul că ei nu beneficiaza de o oră de limba engleză.

Un alt topic, îngrijorător pentru studenții facultății CSIE, este cel al practicii din anul II. Începând de anul acesta conducerea facultății a decis schimbarea regulamentului pentru desfășurarea practicii. Diferit fața de anii precedenți în care perioada de practică era programată pentru trei săptămâni consecutive, anul acesta intervalul de trei săptămâni a fost atribuit zilelor libere din fiecare saptămână a anului școlar. Exceptând faptul că majoritatea grupelor au programată ora de sport în ziua liberă, studenții din anul II vor avea o mare dificultate în a găsi o companie dispusă să ofere un program de internship (menit să echivaleze perioada de practică) pliat pe un program atât de bizar. În anii trecuți a fost semnalată insuficiența locurilor de practică (1077 pentru 2600 de studenți) care a rămas neschimbată până în acest moment. Problema a fost rezolvată de către studenți prin echivalarea cu programele de internship, însă acum, fiind imposibilă aplicarea acestei metode, practica va deveni din nou o mare problemă pentru studenți.

La această neregulă rectorul universității a răspuns simplu: studenții își pot face perioada de practică în vacanța dintre anul I și anul II, urmând să și-o echivaleze la începutul anului II. Întrebarea care nu a primit răspuns a fost “Ce se va întâmpla cu studenții care au intrat deja în anul II?”

Trecând de semnele de întrebare ale studenților din cibernetică, discuția a fost îndreptată către secretariatele facultăților. Vorbesc la plural, deoarece această problemă se remarcă în fiecare facultate a Academiei de Studii Economice. Personalul secretariatului nu respectă programul impus, tratează studenții cât și profesorii într-un mod inadecvat și nu au deloc cunoștințe de limbă engleză, necesare pentru comunicarea cu elevii străini, care nu înțeleg limba română. Aici, domnul Nicolae Istudor ne-a adus la cunoștință că atât secretarele cât și un număr restrâns de profesori au fost înscriși la cursuri de limbă engleză, însă rezultatele vor veni în timp și cer răbdare din partea studenților. Cât pentru neînțelegerile dintre personalul secretariatului și studenți, doamna Roxana Sârbu a venit cu propunerea de a organiza după vacanța de Crăciun o întâlnire informală între studenți și doamnele secretare pentru a soluționa aceste divergențe.

Ultima temă abordată a fost cea a orarului și a distribuirii sălilor. Suprapunerea orelor de curs cu orele de sport sau lipsa unui interval de timp mai mare pentru cursurile care se desfășoară în clădiri situate la distanțe prea mari pentru a putea fi parcurse într-un interval de 10 minute pun în dificultate punctualitatea și în multe cazuri prezența studenților la orele de curs sau la orele de sport.

Cu toate că cei prezenți la conferință și-au exprimat nemulțumirile și au dezvăluit abateri grave sau incorectitudini, cât și nerespectări ale drepturilor studenților, știm că multe dintre problemele voastre rămân fie nespuse, fie nerezolvate. Dar cu siguranță tăcerea nu va rezolva nimic. Nu îți fie frică să dezvălui problemele din cadrul facultății și semnalează-ne orice neregulă la adresa info@sisc.ro. Noi putem fi vocea ta, împreună putem rezolva.

Doinița Constantin
Membru al departamentului Educațional

You may also like...