Codul universitar al drepturilor și obligațiilor studenților

Ești un student înmatriculat într-un program de licență, masterat sau doctorat în cadrul ASE? Dacă da, înseamnă că ai semnat un contract de studii și te-ai angajat într-un proces educațional concentrat pe student, dator să te ajute în integrarea în societate și pe piața muncii. De aici – un statut cu drepturi și obligații, de care ar trebui să fii conștient.

Să începem cu drepturile, ele ne plac tuturor. Ai dreptul la informații și transparență (privind dezvoltarea personală și profesională), la libera exprimare, la asistență de specialitate și la servicii complementare gratuite – consiliere psihologică, consultații în afara cursurilor și a seminariilor. Poți folosi gratuit sălile de lectură, laboratoarele, punctele informatice precum și bazele sportive.

Ai dreptul să participi la luarea deciziilor (cum ar fi, de exemplu, alegerea unui reprezentant în structurile consultative, deliberative și de conducere din ASE, în mod democratic, prin vot universal, direct și secret sau candidarea pe un astfel de post). Ai dreptul de a-ți alege în mod liber cursurile și specializările, de a face evaluări periodice ale cadrelor didactice și de a fi informat cu privire la planul de invățământ.

Ce s-ar putea să-ți placă cel mai mult este mobilitatea unui program de studii (acordată prin concursuri organizate de ASE sau de Minister, în conformitate cu regulile creditelor transferabile ) și dreptul la premii, burse și tabere.

Știm, sună bine că poți primi o bursă de performanță, de merit sau de studiu dacă ai rezultate remarcabile în educație, dacă ai reușit să ridici prestigiul ASE, sau să dai o mână de ajutor studenților în dezvoltarea lor profesională și personală. Poți face asta organizând activități cultural – educative sau sportive (conferințe științifice și profesionale, acțiuni de educație sanitară, manifestări culturale), dar în afara programului de învățământ.

Trebuie să știi că bursele sociale se acordă pentru un anumit procent din numărul celor înscriși la buget, în cadrul învățământului de zi, instiuționalizați sau care provin din familii defavorizate.

Pentru cei plimbăreți amintim reducerile de 75% pentru accesul la muzee, operă, film, teatru (în limita bugetelor aprobate, desigur), reducerile de 50% pentru transportul în comun (gratis pentru cazurile sociale) și taberele studențești.

Ar mai fi de amintit drepturile tale de a fi membru al unei asociații studențești, de a dezvolta activități extracurriculare și de a obține cazare în căminele ASE-ului.

Cazarea se face în limita locurilor disponibile, după performanță și situația socială, contra cost, inclusiv pe perioada vacanțelor. Celor care aleg o alta formă de cazare decât caminele ASE-ului, li se pot acorda subvenții, iar cazurilor sociale (orfani, centre de plasament) și copiilor cadrelor didactice nu li se percepe nicio taxă.

Am ajuns la obligații, dar zâmbește – sunt puține. Dacă îți îndeplinești obligațiile de a participa la cursuri și seminarii, de a te pregăti pentru evaluările periodice și de a-ți susține lucrările practice, îți mai rămâne doar să promovezi formele de evaluare finale și să-ți verifici situația școlară în fiecare semestru. Utilizează cu grijă materialele oferite de facultate, fumează doar în locurile special amenajate și respectă regulile de prevenire a incendiilor și de apărare civilă. Nu e greu, nu? Nu uita însă că orice abatere atrage sancționarea vinovaților conform reglementărilor interne și gravității faptelor!

Cel mai important lucru este să știi că ai dreptul de a beneficia de prevederile Legii Educației Naționale, ale Cartei ASE și ale Regulamentelor Universității. Trebuie doar să le consulți cu atenție și să știi cum să le folosești în avantajul tău.

Dacă ai întrebări, trimite-ne un mail pe info@sisc.ro!

You may also like...