ARCA – rațiunea schimbării

logo_arca_transparent_mic

Pornind de la un cuvânt ce are origini grecești, criza, însemnând „decizie”, „turning point”, fondatorii ARCA Advanced Research in Education au creat prin intermediul acestei organizații „un spațiu dedicat înțelegerii fenomenelor, descoperirilor, studiului logicilor asociate, un spațiu dedicat rațiunii, cercetării, inovării și tehnologiilor disruptive”.

Pe lângă interesul pentru educația din România, materializată cu ajutorul proiectelor inițiate, organizația își îndreaptă atenția și spre nevoia de cultură și artă, ce este, de cele mai multe ori, încă nedescoperită de către tinerii studenți români. Astfel, organizatorii ediției a XX-a a Serilor Teatrului Studențesc, festivalul național înființat de Sindicatul Studenților din Cibernetică (SiSC), sunt mândri să aibă alături ARCA Education Center în procesul desfășurării evenimentului de anul acesta.

Pentru a înțelege mai bine ce presupune această nouă și inovatoare inițiativă propusă de ARCA Education Center, directorul executiv, Diana Șerban, ne-a răspuns la câteva întrebări:

 

 1. Ce este ARCA Education Center?

ARCA Education Center este primul proiect al ARCA Advanced Research in Education, o organizație tânără, dar cu fundații solide și o viziune puternică: aceea de a crea o schimbare radicală în peisajul educațional românesc. ARCA Education Center reprezintă, de asemenea, și un concept educațional inovativ bazat pe studierea și înțelegerea fenomenelor complexe care implică, printre altele, și crearea unui campus pentru formarea studenților și elevilor noștri pe baza unei metode de predare inovatoare și colaborative, capabilă să analizeze, să traducă într-un mod coerent și să conecteze piața muncii, administrația publică, școala și inovația tehnologică.

ARCA Education Center propune un proiect inovator, ce va găzdui mai mult de 700 de elevi și studenți, din care 550 în școlile gimnaziale și liceale și 150 în Centrul de Enrichment. Vom avea 250 de locuri de muncă, din care 60 de mentori și profesori, restul fiind personal administrativ. În interiorul Campusului ARCA Education Center studenții vor fi încurajați de către mentorii noștri să-și exploreze creativitatea și să-și îmbunătățească judecata pentru a putea oferi soluții inovatoare problemelor reale cu care ne confruntăm, tema principală fiind criza mediului înconjurător. Filosofia Campusului ARCA Education Center se extinde și la designul arhitectural: proiectarea a fost făcută analizând tendințele orientate spre sustenabilitate și ecologie și utilizând cele mai recente cercetări în aceste direcții.

 

 1. Care a fost momentul în care v-aţi hotărât să deschideţi această organizaţie?

Dorința de a aduce o schimbare în peisajul educațional românesc a reprezentat de foarte multă vreme una dintre preocupările majore ale fondatorilor acestei organizații, fiecare dintre ei având propriul său parcurs inițiatic, experiențial, educațional, managerial și creativ. Însă, condițiile ideale pentru lansare au avut loc anul trecut, în 2017, iar lista proiectelor actuale este complexă, implicând research în educație și în proiecte sustenabile, concretizându-se într-un portofoliu de proiecte cu un arc temporal îndelungat. Am început în ianuarie anul acesta cu „Programul de Gândire Pedagogică Strategică”, dedicat viitorilor mentori ARCA.

 

 1. Spuneţi-ne mai multe despre Centrul de Enrichment.

Proiectul de debut al ARCA Education Center este Centrul de Enrichment, unde vom forma oameni pregătiți să înfrunte provocările actuale atât individuale, cât și pe cele din cadrul societății, inclusiv pe cele economice, ale mediului înconjurător și ale mediului tehnologic.

Scopul Centrului de Enrichment este de a dezvolta proiecte în domeniul cercetării aplicate, ce se vor desfășura atât în campus, cât și în parteneriate ​cu institute de cercetare și universități naționale și internaționale, permițând elevilor să colaboreze ​și să găsească, alături de mentori, specialiști și cercetători, soluțiile ​ce conduc la rezolvarea celor mai importante provocări ale timpului nostru: crizele actuale. Centrul de Enrichment va fi dotat cu aparatură de ultimă tehnologie, va include o curriculă orientată către managementul crizelor și spații generoase pentru următoarele 6 laboratoare:

 • laborator de istoria crizelor provocate de oameni;
 • laborator de dezvoltare sustenabilă și echilibrată;
 • laborator de sociologie istorică;
 • laborator de cercetare și inovare a echilibrării relației om – mediu înconjurător;
 • laborator de inteligență a mediului;
 • laborator de mediere.

 

 1. Ce planuri aveţi pentru perioada următoare?

Unul dintre principalele obiective ARCA Advanced Research in Education este de a schimba Legea educației din România. De aceea am creat documentul „Principii pentru Educația Emancipatorie” și am trimis o propunere pentru noua lege, alături de prof. dr. Florian Colceag. Ne angajăm în construirea unei relații durabile cu principalele părți interesate publice și private din România, fiind esențial, din punctul nostru de vedere, să se intensifice dezbaterea pe această temă pentru a schimba cadrul legislativ actual.

În același timp, atenția noastră este îndreptată spre programul de mentorat ARCA – „Programul de Gândire Pedagogică Strategică” – susținut de prof. dr. Florian Colceag, o personalitate importantă a educației din România și din străinătate, precum și liderul echipei de cercetare ARCA. Am pornit acest demers de instruire a viitorilor mentori ARCA deoarece crearea unei rețele de profesioniști în educație reprezintă, din punctul nostru de vedere, o bază solidă pentru construirea unui model de educație colaborativă la nivelul întregii țări. Răspunsul la invitația lansată de noi a a fost extrem de pozitiv, cu peste 400 de cursanți activi, atât online cât și offline, în sala de curs.

Între timp, continuăm și partea de proiectare arhitecturală a Campusului ARCA Education Center, a cărui primă etapă de construcție se va finaliza în 2020 cu deschiderea Centrului de Enrichment. Pe perioada verii vom începe primele cursuri de enrichment pentru elevi și studenți, împreună cu o parte din mentorii selectați din „Programul de Gândire Pedagogică Strategică” și cu alți colaboratori strategici.

Toate informațiile referitoare la aceste cursuri și laboratoare experiențiale vor fi publicate pe site-ul nostru www.arcaeducationcenter.com și pe rețelele sociale în următoarea perioadă.

 

 1. Ce vă motivează să faceţi aceste lucruri?

Toate aceste inițiative au un numitor comun: crearea unui model de educație sustenabilă în țara noastră, fără a ne limita însă la granițele ei. Viziunea care ne motivează este încrederea în viitor, într-o relație armonioasă cu Gaia, în capacitatea oamenilor de a se orienta către o înțelegere complexă și o abordare sustenabilă a resurselor planetei, încrederea în studenții și elevii noștri, în ecosistemul social în care sunt integrați, în mentorii ARCA și în societatea românească.

 

 1. Care este viziunea dumneavoastră asupra viitorului educaţiei înRomânia?

Viziunea noastră asupra educației din România este aceea că, prin crearea unei rețele colaborative între profesioniștii în educație și instituțiile corespondente, reușim să ridicăm calitatea educației din România la standardele existente în întreaga lume, creând un model educațional propriu, specific spațiului nostru, dar, în egală măsură, aliniat la sistemele educaționale de elită la nivel mondial. Facem acest lucru și cu ajutorul „Programului de Gândire Pedagogică Strategică”, a experienței de peste 40 de ani a domnului profesor Florian Colceag și a altor personalități din domeniul cercetării educaționale. Acesta este momentul potrivit pentru a aduce o schimbare semnificativă întregului sistem educațional din țara noastră, transformându-l într-un final în motorul dezvoltării țării noastre.

 

„Fii tu însuți schimbarea pe care vrei să o vezi în lume.” – Mahatma Gandhi

Organizatorii Serile Teatrului Studențesc, ediția XX
Sindicatul Studenților din Cibernetică (SiSC)

You may also like...