A venit vremea opționalelor!

Ești anul I și acum ai aflat că în anul următor trebuie să alegi o materie opțională? Ai posibilitatea să alegi dar nu știi care sunt materiile pentru care poți opta și ce vei studia în cadrul fiecăreia? SiSC îți sare în ajutor!

Studenții din anul I și II de la programele de licență au posibilitatea de a opta pentru materia pe care doresc să o studieze în cadrul opționalului. Acest curs intră de asemenea în setul de materii obligatorii la care se susține examen dar ai oportunitatea să te orientezi, în funcție de preferințe, spre acela care te ajută să își completezi și să îți aprofundezi pasiunea pentru domeniul IT sau să studiezi mediul de afaceri în cadrul materiilor cu specific de business.
Ce este foarte important să știi este setul de discipline din care poți să alegi pentru anul II de studiu: GIF (Gestiunea Financiară a Întreprinderii), Negocieri internaționale, Antreprenoriat în comerț, turism și servicii, Comerț internațional, Managementul relațiilor cu clienții, Piețe internaționale de capital.
Dintre materiile enumerate, doar la trei dintre acestea se vor susține cursurile. Dacă cea aleasă de tine nu se numără printre ele vei fi repartizat de către facultate la una dintre cele selectate. Acestă situație se produce în cazul nefericit în care nu mulți dintre colegii tăi au dorit să urmeze același curs iar numărul minim de studenți necesari desfășurării acestuia nu a fost înregistrat.
Pentru a-ți face o idee asupra a ceea ce presupune fiecare materie și a te orienta îți prezentăm câteva testimoniale oferite de profesori precum și câteva opinii ale studenților care au urmat acest curs:

Gestiunea Financiară a Întreprinderii

Testimonial

Gestiunea Financiară a Întreprinderii este o disciplină de acțiune directă, prin analiza situației economico-financiare a agenților economici, cu atât mai mult cu cât mecanismele economiei de piață se conturează și urmează să funcționeze cu toate rigorile ce le implică.
Gestiunea financiară a Întreprinderii este un ansamblu de decizii, operaţiuni şi modalităţi de organizare a activităţii financiare în vederea procurării și utilizării capitalurilor în scopul obţinerii, repartizării și utilizării cât mai eficiente a profiturilor întreprinderii.
Gestiunea financiară reprezintă ansamblul acţiunilor de administrare a resurselor bănești ale întreprinderii.
Cursul transpune partea teoretică la nivelul practicii, prin analizarea unor studii de caz concrete și evidențierea impactului indicatorilor calculați asupra nivelului de dezvoltare al societății.
Este un curs antrenant și util celor care doresc pe viitor să-și gestioneze din punct de vedere al resurselor banești propria afacere sau să participe la dezvoltarea activității economico-financiare a unei companii.

Iată și câteva opinii împărtășite de studenții care au finalizat acest curs:
Cosarca Ciprian: „Parcurgând descrierile din anii trecuți ale opționalelor disponibile anului II, am optat încă din primul moment pentru Gestiunea financiară a Întreprinderii, pe considerentul că acest curs îmi va aduce cel mai mare bagaj de cunoștințe, atât teoretice cât și practice ce mă vor ajuta pe viitor, în cazul în care intenționez să-mi gestionez propria afacere și nu numai.
Acestea au fost așteptările mele inițiale legate de opționalul de GFI și pot spune cu sinceritate, că au fost mult depășite. Cursurile au fost foarte bine structurate, reprezentând în fond, o simbioză între teorie și practică, neexistând în cadrul acestora concepte teoretice fără aplicabilitate. Au fost cuprinse informații cu privire la modul în care sunt gestionate cash-flow-urile unei întreprinderi, modul de analiză al rezultatelor financiare, indicatori de performanță cât și diagnosticul financiar al rentabilității și riscului. Toate aceste concepte sunt, în opinia mea, importante atât pentru tinerii care intenționează să-și gestioneze propria firmă, cât și pentru cei interesați să-și formeze o imagine de ansamblu asupra modului de gestiune corectă a unei firme.
Metoda de predare a doamnei profesor Rodica Gherghina, a fost una foarte eficientă și interactivă, cursurile desfășurându-se sub forma unui dialog liber în cadrul căruia se găseau răspunsurile la toate întrebările și neclaritățile. Pentru seminar am avut de pregătit în echipe, un proiect extrem de util. Structura acestuia cât și explicațiile primite pe parcurs sunt mai mult decât utile și pot fi aplicate pentru gestionarea unei întreprinderi reale. Calitatea, actualitatea și nivelul de aplicabilitate al informațiilor transmise, reprezintă un alt punct forte al acestui opțional, care tratează doar tematici ce au corespondent direct în practica actuală.
Recomand fără ezitare cursul de GFI studenților din anul II și, sunt sigur că la finalul acestuia vor face și ei același lucru.”

Antreprenoriat în comerț

Testimonial

În urma parcurgerii cursului studenții vor dobândi cunoștințe legate de identificarea oportunităților și testarea fezabilității unei idei. Pe lângă asta, îi încurajez să își dezvolte o gândire critică, creativă și să își dezvolte și softskill-urile la curs și la seminar.
La fel ca managementul/leadershipul, antreprenoriatul nu este ceva cu care te naști, este rezultatul învățarii. Sunt utile cunoștințe din domeniul microeconomiei și macroeconomiei, dar nu sunt obligatorii și nici nu sunt cerute la un nivel avansat.
Pentru că topul oportunităților de dezvoltare din 2017 are pe primul loc domeniul informăticii, și al analizei datelor această materie este potrivită pentru studenții acestei facultății. Pentru a dobândi softskill-uri, pentru a căpăta curaj, pentru a afla despre smart networking trebuie să vă faceți rețele și să le dezvoltați. A relaționa eficace cu cei din jur este esențial unui întreprinzător de succes.
Pentru că studenții trebuie să se transforme din căutatori de locuri de muncă, în creatori de locuri de muncă, pentru că Antreprenoriatul este o materie cu caracter multidisciplinar care nu te va învăța un singur lucru și pentru că este o materie în care informațiile care se predau se actualizează mereu merită să alegi acestă disciplină.

Opinia unui student care a finalizat acest curs:

Simona: „Dacă ești în căutarea unui opțional folositor, care să-ți îmbunătățească viziunea asupra deschiderii unui potențial bussines, antreprenoriatul este potrivit pentru tine. În cazul în care te-ai gandit vreodata că vrei să-ți deschizi o afacere și nu știi care sunt demersurile pe care trebuie să le faci, materia asta chiar iți va fi utilă. Mai mult decât atât, profesoara este foarte indulgentă și chiar încurajează studenții în această direcție. Anul acesta nota de la antreprenoriat nu a plecat de la 10, ci undeva de la 13, întrucât profesoara puncta în plus prezențele de la curs și diferite activități (review-uri pentru anumite cărți, urmărirea unor conferințe TED, citirea unor articole legate de antreprenori români etc.)”

Negocieri internaționale

Opinia unei studente care a finalizat acest curs:

Teodora: „De fiecare dată când dorim să obținem ceva – un bun material, să alegem filmul din seara asta, ce să mâncăm – suntem în esență mici negociatori. Termenul nu trebuie asociat doar cu firmele mari ce încheie negocieri la scală mare. Fiecare dintre noi, atunci când ne dorim ceva, negociem.
Dar pentru a ști cum să obții ceea ce îți dorești, ai nevoie de o bază, de tehnici cu privire la postura, mimică și gesturile pe care le faci. De asemenea, trebuie să știi cum să vorbești în funcție de tipul personalității persoanei de la care dorești să obții ceva. Uneori poate trebuie să știi când să fii ferm în legătură cu cererea ta sau când instigi chiar o negociere sau dreptul la negociere și din partea celeilalte persoane.
Așadar, Negocierile Internaționale, sunt de fapt o completare a ta în viața de zi cu zi. Poți să vezi la o scală redusă aplicabilitatea lor, dar te pot ajuta și pentru o viitoare carieră. Be smart! Think fast!”
Ca tu să fii complet informat în legătură cu ceea ce vei studia și alături de care profesor, care sunt cerințele acestuia în cadrul evaluării, SiSC te încurajează să participi în data de 11 aprilie la o întâlnire la care profesorii vor prezenta materia și vor răspunde întrebărilor tale. Fii cu ochii pe pagina noastră pentru a afla mai multe detalii despre întâlnire!

Alexandra Georgescu
Membru Departament Educațional
Sindicatul Studenților din Cibernetică (SiSC)

You may also like...