A doua ședință Dare to Speak

Dare to Speak este un proiect ce are ca scop motivația tinerilor de a se face auziți, de a căpăta încredere în propria imagine și de a o contura. Așadar, cea de-a doua ședință Dare to Speak a avut loc pe data de 16 mai 2016, ora 18:00, în cadrul facultății de Cibernetică, clădirea Virgil Madgearu. Întreaga activitate a sedinței a avut loc în sala 2013, unde cei doi coordonatori de proiect, Bogdan Costăchescu și Robert Moldoveanu, au dat startul unei noi lecții de public speaking.

În introducere am avut-o alături de noi pe Paula Herlo, care ne-a prezentat câteva experiențe personale, ținând un discurs despre ceea ce înseamnă să fii un jurnalist activist și despre identificarea tipurilor acestuia. Ne-a împărtășit sfaturi despre structurarea unui discurs (introducere: enunțarea mesajului; cuprins: o poveste ce îmbracă mesajul inițial; încheiere: formularea unui mesaj care să pună amprenta asupra publicului), precum și faptul că emoțiile sunt constructive. Aceasta a continuat printr-o sesiune de întrebări din partea audienței legate de drumul de jurnalist, despre ajutorul pe care i l-au oferit întâlnirile cu diverse tipuri de personalități sau despre motivația ce a adus-o până în acest punct în carieră. În final a explicat ideea emisiunii “România, te iubesc!” și a dezvăluit rețeta unui reportaj reușit, fiind de părere că “Un reportaj de succes e cel care la final nu te lasă indiferent.”

În continuare am avut câțiva doritori din audiență ce și-au făcut curaj să iasă în față și să țină un mic discurs cu ajutorul Paulei Herlo, care a abordat un feedback interactiv pentru aceștia.

Primul dintre speakerii voluntari a fost Petronela Arnăutu care a ținut un discurs despre tipurile de răni (de vindecare, de abandon, de respingere, de trădare și de umilință). Dorian Bumbu, al doilea voluntar, a ținut un discurs despre spontaneitate și libertatea de exprimare, amintindu-ne că sinceritatea reprezintă un punct forte pentru orice speaker.

Florentina Badea, studentă în cadrul facultății de Cibernetică, Statistică și Informatică Economică, a conturat un speech despre dezvoltarea personală, ajutată pe parcurs de Paula Herlo în enunțarea ideilor, care a sfătuit-o să centralizeze tema pe o experiență personală. Florentina a ales să ne povestească despre experiența SiSC, ce a produs schimbări pozitive în comportamentul și atitudinea ei.

Ultima curajoasă, dar nu cea din urmă, Andreea Ioniță, masterandă la Facultatea de Jurnalism, a avut un speech despre importanța practicii din cei 3 ani de facultate.  Ne-a povestit despre cum a învățat bazele realizării unei emisiuni, precum și despre practica ei în cadrul emisiunii “Pro patria”, aceasta încheind cu un mesaj motivațional: „Toți puteți fi ceea ce vă doriți dacă vă stabiliți un țel înalt.”

O ultimă activitate din cadrul acestei ședințe a constat într-un training pe comunicare ținut de Teodora Lungu, în care aceasta a abordat diferite exerciții demonstrative de comunicare și feedback. A centralizat analiza și importanța limbajului nonverbal în conversații, efectul de conflict al feedback-ului negativ și soluționarea acestuia, și a evidențiat perceperea diferită a publicului asupra lucrurilor: “Fiecare are propria realitate, fiecare percepe lucrurile diferit.”

Paula Herlo, precum și ceilalți curajoși care și-au depășit temerile ieșind în față, au fost premiați cu ajutorul sponsorilor noștri. La sfârșitul evenimentului au fost premiate din nou trei persoane din public, printr-o selecție aleatoare. După desfășurarea acestor activități sperăm că participanții au reușit să asimilleze noi informații legate de public speaking, să își clarifice conceptul de feedback și că au mai facut un pas spre a-și depăși propriile limite. Așteptăm cu nerăbdare ce-a de-a treia ședință!

Alexandra Necula

Departament Relații Publice

You may also like...