10 “must have” pentru un programator

Avem o rețetă simplă: într-o minte analitică se pun 12 ani de școală, se presară între 3 și 5 ani de facultate (după gust), se amestecă cu cele mai căutate limbaje de programare, se adaugă un vârf de cunoștințe tehnice și se pune compoziția la copt timp de câțiva ani, într-un loc de muncă, până crește frumos. Dacă te ghidezi după asta s-ar putea să îți iasă un programator destul de bun. Dar “destul” nu e de ajuns. Sunt câteva elemente de nuanță care fac diferența dintre un programator mediocru și unul profesionist.

Aș fi putut să întocmesc un top cu 10 limbaje de programare de știut pentru a fi un programator bun sau 10 moduri de a-ți face CV-ul de nerefuzat. În schimb, iată 10 lucruri de care n-ai habar că ai nevoie pentru a excela ca programator:

9. Un scop mare

În final, programarea e un lucru repetitiv, rar se întamplă să primești proiecte care te scot din zona de confort. Chiar dacă ai o pasiune pentru domeniu, nu e de ajuns. Dacă nu găsești un scop mai mare, în final o să te trezești blocat într-o rutină și o să începi să disprețuiești ce faci. Lucrează la proiecte care te inspiră, găsește curaj să începi chiar un proiect al tău și evită să faci un țel din “vreau să fac mulți bani”. Banii nu te țin motivat pe termen lung și dacă nu ești noul Gates sau Jobs, nici nu vor veni peste noapte. În loc să te conducă spre succes, riști să îți aducă o dezamăgire de sine.

8. Să fii autodidact

Dacă ai impresia că în domeniul ăsta vei apuca vreodată să zici “am terminat de învățat” te amăgești singur. Pe lângă faptul că tehnologia avansează exponențial și tu ești nevoit să ții pasul cu ea, de multe ori te vei găsi programând pentru domenii de care nu vei avea niciun habar. Atât procesele economice, cât și cele industriale sau chiar domestice, s-au automatizat. Ca să creezi o aplicație pentru un lucru trebuie să înțelegi și conceptul din spatele lui. Așadar, research-ul stă la ordinea zilei.

7. Lene

Un om leneș va căuta mereu metoda cea mai scurtă de a obține un lucru. De multe ori “scurt” coincide cu “rapid și eficient”, adică exact ceea ce se caută la algoritmul unui programator.

6. O gândire orientată către partea de business

E ușor să pierzi din vedere imaginea de ansamblu când lucrezi la un software. Un programator ideal va căuta mereu să folosească cât mai eficient resursele de care dispune și va veni cu idei despre cum ar putea fi îmbunătățit întregul proiect pentru un profit sau rezultat mai bun.

5. Rezistență la stres

De multe ori situația cere să implementezi un feedback pe ultima sută de metri. În astfel de situații trebuie să îți păstrezi calmul și să respecți deadline-ul. Nu ai voie să lași stresul să îți afecteze calitatea muncii. Până la urmă, un bun programator va ști să rezolve orice problemă, inclusiv una legată de timp.

4. Nu neapărat abilități matematice

Când realizezi că după 12 ani de școală (plus cei de facultate) tot ce ai reținut este că “minus cu minus fac plus” începi să iți pui întrebări serioase dacă nu cumva ar fi trebuit să dai mai multă importanță matematicii. Nu-ți face griji, ești ok. Există destule plug-in-uri sau biblioteci care te pot scoate din încurcătură atunci când ești nevoit sa creezi un program complex. Totuși, asta nu înseamnă că nu ai nevoie de o logică sănătoasă, ceea ce ne duce la punctul următor.

3. Spirit critic

Când îți testezi programul, nu trebuie să îl testezi ca să demonstrezi că funcționează, ci ca să demonstrezi că nu funcționează întotdeauna. O minte analitică va găsi mereu acel caz care face excepție, înainte să îl găsească utilizatorul.

2. Să știi să lucrezi în echipă

Un programator este rareori nevoit să lucreze singur, chiar și în cazul în care este singurul programator din companie. Dacă nu știi “să te joci frumos cu ceilalți”, indiferent că sunt oameni de PR, HR, manageri sau chiar useri, nu vei avea o carieră prea lungă.

1. Răbdare

Poate dura uneori ore sau chiar zile până descoperi pe unde mai poposește eroarea în program de data asta și îți poate lua încă pe atât până găsești soluția problemei. Răbdarea și energizantele sunt armele noastre cele mai de preț.

0. Imaginație

Cel mai important, trebuie să recunoști că programarea este o artă. Un program nou este ca o pânză goală, iar pensulele cu care trebuie să pictezi sunt limbajul, bibliotecile, framework-urile, etc. Nu există un singur mod de a rezolva o problemă și dacă îți lipsește creativitatea, vei privi mereu problema din același unghi și te vei bloca mereu la aceleași lucruri. Gândește-te pentru o secundă cât de privilegiat ești că poți crea ceva din nimic și încearcă să ieși din când în când din paradigma cu care te-ai obișnuit.

Chiar dacă pe parcurs îți dai seama că programarea nu este de tine, sunt multe alte domenii unde poți folosi cunoștințele acumulate. Dacă nu îți dai seama, poți îmbina IT-ul cu orice domeniu. Ai fi crezut vreodată că un IT-ist poate scrie poezie?

“O seară de mai cu lună. Eu, tânăr programator
Mă plimbam, visând la stele şi gândind la viitor,
Admiram îndrăgostiţii cum treceau interclasaţi
Câte doi, la fel de tineri, în binar concatenaţi.
Consultând a lor resursă, m-am trezit însingurat
Dar deodată-n umbra serii chip-ul mi s-a luminat,
Te-am văzut atunci pe tine, scumpă Hero-n faţa mea
Te plimbai fără adresă, singurică, singurea! (…)”

Doinița Constantin,
Membru al Departamentului Educațional
Sindicatul Studenților din Cibernetică

You may also like...